Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Παραλήρημα και απειλές Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραλήρημα και απειλές Τραμπ

Σαν έναν από τους τυφώνες οι οποίοι πλήττουν αυτή την περίοδο την ανατολική ακτή της χώρας του αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ το καραβάνι των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που κατευθύνεται προς τα σύνορα των ΗΠΑ. "Ειδοποίησα τη συνοριοφυλακή και τον στρατό ότι πρόκειται για κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης" έγραψε χθες στο Twitter.

Την Κυριακή, το καραβάνι των μεταναστών έφτασε στην πόλη Ταπατσούλα της μεξικανικής επαρχίας Τσιάπας, που απέχει περίπου 37 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γουατεμάλα. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Μεξικού δεν κατόρθωσαν τελικά να ανακόψουν την πορεία των χιλιάδων μεταναστών κάνοντας χρήση δακρυγόνων σε γέφυρα της παραμεθόριας περιοχής. Έπειτα από περιορισμένες συγκρούσεις και αφού εκατοντάδες μετανάστες διέσχισαν ένα ποτάμι, οι ειδικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν πάλι στα λεωφορεία τους και αποχώρησαν.

Η πορεία έφτασε χθες το πρωί στην Ταπατσούλα, με τους χιλιάδες διαδηλωτές -προερχόμενους κυρίως από την Ονδούρα- να φωνάζουν συνθήματα όπως "αν μας διώξετε, θα επιστρέψουμε" και "δεν είμαστε εγκληματίες, είμαστε εργάτες".

"Έχουμε εγκαύματα. Έχουμε κάλους στα πόδια. Αλλά φτάσαμε μέχρι εδώ. Η δύναμή μας είναι μεγαλύτερη από τις απειλές του Τραμπ" δήλωσε η Μπρίτανι Ερνάντες στο πρακτορείο AFP. Πριν από περίπου δέκα μέρες, μια ομάδα χιλίων ατόμων ξεκίνησαν την πορεία από την πόλη Σαν Πέντρο Σούλα της Ονδούρας. Τα νέα διαδόθηκαν από τότε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χιλιάδες άλλοι ενώθηκαν μαζί της έκτοτε.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ταπατσούλα είναι 5.000. Η τοπική αστυνομία έκανε ωστόσο λόγο για 3.000. Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές περιμένουν επίσης να διασχίσουν τα σύνορα της Γουατεμάλας με το Μεξικό, ενώ ένα ακόμη καραβάνι μεταναστών βρίσκεται στην Τιχουάνα εδώ και μήνες.

Η κυβέρνηση του Μεξικού είχε αναγγείλει ότι θα σταματούσε στα σύνορα τους μετανάστες χωρίς διαβατήρια ή τις κατάλληλες θεωρήσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στην πορεία των μεταναστών τις τελευταίες ημέρες απειλώντας να αναπτύξει στρατό στα σύνορα και να διακόψει την οικονομική βοήθεια προς την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής. "Γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να σταματήσουμε την εισβολή παράνομων μεταναστών, να μη διασχίσουν τα σύνορά μας" σχολίασε και χθες στο Twitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL