Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Α. Μέρκελ: Σταματούν οι εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία όσο παραμένουν ερωτήματα στην υπόθεση Κασόγκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α. Μέρκελ: Σταματούν οι εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία όσο παραμένουν ερωτήματα στην υπόθεση Κασόγκι

Διεξάγοντας εκστρατεία για το κόμμα της για τις περιφερειακές εκλογές, η Μέρκελ επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου την καταδίκη της για τον φόνο του Κασόγκι, για τον οποίο η Σαουδική Αραβία παραδέχτηκε ότι έλαβε χώρα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη.

"Κατά πρώτον, καταδικάζουμε αυτή την πράξη με τον πιο έντονο τρόπο", δήλωσε η Μέρκελ. "Κατά δεύτερον, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστεί τί συνέβη, απέχουμε πολύ από τη διαλεύκανση της υπόθεσης για την οποία οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων, αυτές δεν μπορούν να γίνουν υπό τις παρούσες συνθήκες".

Βερολίνο: Δεν είναι επαρκείς οι εξηγήσεις του Ριάντ

Η καγκελάριος και ο υπ. Εξωτερικών ζητούν πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών δολοφονίας του δημοσιογράφου Κασόγκι. Θέμα διακοπής εξαγωγής όπλων προς την Σαουδική Αραβία θέτει το SPD. Αντιδράσεις των κομμάτων.

Μετά την επιβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας του βίαιου θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη η γερμανική κυβέρνηση δημοσίευσε κοινή δήλωση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας. Ενώ καταδικάζουν «απερίφραστα» την πράξη ζητούν από το Ριάντ «διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις συνθήκες και τα αίτια του θανάτου» κια ζητούν οι υπεύθυνοι της πράξης να λογοδοτήσουν.

Με αφορμή την υπόθεση Κασόγκι η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών SPD Αντρέα Νάλες θέτει θέμα επανεξέτασης των σχέσεων Γερμανίας - Σαουδικής Αραβίας. Θα πρέπει να υπάρξουν «αισθητές συνέπειες» τονίζει η κ. Νάλες στην κυριακάτικη Bild. «Η Γερμανία θα πρέπει, για παράδειγμα, να διακόψει την εξαγωγή όπλων προς τη Σαουδική Αραβία.»

Το αίτημα αυτό υποστηρίζεται και από πολιτικούς των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων. Ανάλογη γνώμη εξέφρασε χθες το βράδυ στη γερμανική τηλεόραση και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Όσο διάστημα διαρκούν οι έρευνες, όσο δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί, δεν υπάρχει η βάση για θετικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εξαγωγή όπλων στη Σαουδική Αραβία», τόνισε ο κ. Μάας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ριάντ είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής γερμανικού εξοπλιστικού υλικού μετά την Αλγερία. Μόλις τις 30 Σεπτεμβρίου η γερμανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει εξαγωγές ύψους 416,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολύ πιο δραστικά μέτρα σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας εισηγείται ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Όπως δηλώνει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στην κυριακάτικη Welt η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την περίπτωση απέλασης σαουδαράβων διπλωματών. Πέραν αυτού θα πρέπει να επιμείνει, ώστε να μη συμμετέχουν γερμανοί πολιτικοί αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της οικονομίας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Τζο Κέζεν, στο διεθνές συνέδριο επενδυτών την ερχόμενη Τρίτη στη Σαουδική Αραβία, το λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ / DW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL