Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Τεχνητή "Σελήνη" σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά η Κίνα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τεχνητή "Σελήνη" σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά η Κίνα!

Η Κίνα επεκτείνεται στον κόσμο γρήγορα και δυναμικά, όμως η ενεργητικότητα και η εφευρετικότητα του κινεζικού πνεύματος δεν εξαντλείται στην οικονομία, το εμπόριο, την καταναλωτική τεχνολογία. Διεισδύει δημιουργικά και σε άλλους κορυφαίους τομείς της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι η ενεργειακή αξιοποίηση του Διαστήματος, όπου όλες οι μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας, προσπαθούν τελευταία να αποκτήσουν προβάδισμα.

Το νέο κινεζικό διαστημικό σχέδιο, λεπτομέρειες του οποίου είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, μοιάζει να έχει βγει από μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν: Μια τεχνητή "Σελήνη" θα εκτοξευθεί στο Διάστημα μέχρι το 2020 με σκοπό να ανακλά στη Γη το φως του Ήλιου στη διάρκεια της νύκτας βοηθώντας έτσι να γίνει οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος!

Ο τεχνητός αυτός δορυφόρος, ο οποίος θα είναι ουσιαστικά μια επιφάνεια ανάκλασης του ηλιακού φωτός, ένας τεράστιος καθρέφτης δηλαδή, θα αναλάβει να φωτίσει τη μεγάλη πόλη Τσενγκτού της νοτιοδυτικής Κίνας, όμως για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να είναι οκτώ φορές πιο φωτεινός από τη Σελήνη. Κι ενώ επίσης η Σελήνη βρίσκεται σε τροχιά περίπου 385.000 χλμ. από το κέντρο της Γης, η κινεζική τεχνητή «Σελήνη» θα κινείται σε τροχιά σε ύψος μόλις 500 χλμ.

Αρχικά θα εκτοξευθεί ένα πρώτο πειραματικό σύστημα και σε περίπτωση επιτυχίας του θα ακολουθήσουν άλλα τρία έως το 2022, εξηγεί ο Γου Τσουνφένγκ, επικεφαλής του Tian Fu New Area Science Society, του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα. «Η πρώτη 'Σελήνη' θα είναι κυρίως πειραματική, όμως οι τρεις που θα σταλούν το 2022 θα αποτελέσουν το αληθινό τελικό σύστημα. Θα έχει μεγάλο δυναμικό όσον αφορά το εύρος των υπηρεσιών που θα προσφέρει στον πληθυσμό, όσο και από εμπορικής άποψη» διευκρίνισε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Τεχνητό "σεληνόφως"

Ανακλώντας στη Γη το φως του Ήλιου, η τεχνητή «Σελήνη» πιστεύεται ότι θα μπορέσει να υποκαταστήσει εν μέρει τους φανοστάτες. Θα μπορούσε να κάνει οικονομία ύψους περίπου 1,2 δισεκατομμυρίου γουάν (150 εκατ. ευρώ) ετησίως στο ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει η πόλη Τσενγκτού αν καταφέρει να φωτίσει μια επιφάνεια 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η πηγή του τεχνητού φωτός θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί έπειτα από φυσικές καταστροφές στέλνοντας τις ηλιακές ακτίνες στις πληγείσες περιοχές όπου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.

Απαντώντας στις ανησυχίες που έχουν ήδη εκφραστεί ότι το τεχνητό «σεληνόφως» μπορεί να διαταράξει το βιολογικό ρολόι ζώων και φυτών, ο Γου εξήγησε ότι η ένταση και ο χρόνος φωτισμού μπορούν να ρυθμιστούν, όπως επίσης και η ακρίβεια της δέσμης φωτός που θα στέλνει ο δορυφόρος με ακρίβεια μερικών μέτρων. Όταν η τεχνητή Σελήνη θα κινείται σε τροχιά οι άνθρωποι θα βλέπουν μόνον ένα φωτεινό αστέρι στον ουρανό, είπε χαρακτηριστικά.

Το Πεκίνο διαμορφώνει εδώ και χρόνια ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα για να καλύψει την καθυστέρησή του έναντι των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η χώρα προβλέπεται να στείλει μέχρι το τέλος του 2018 ένα μικρό ρομποτικό σκάφος με την ονομασία Chang'e-4 στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Η Κίνα δεν είναι η πρώτη χώρα που επιχειρεί να στείλει τις ακτίνες του Ήλιου στη Γη δι' ανακλάσεως. Την δεκαετία του 1990, Ρώσοι επιστήμονες είχαν εκπονήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα με την ονομασία Znamya («Σημαία»), το οποίο όμως διακόπηκε έπειτα από μερικές δοκιμές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL