Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Μπλόκο στην απόπειρα Κουρτς για αποδυνάμωση της αλληλεγγύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπλόκο στην απόπειρα Κουρτς για αποδυνάμωση της αλληλεγγύης

Χωρίς καμία απολύτως πρόοδο σε ό,τι αφορά την ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην Ε.Ε. ολοκληρώθηκε χθες άλλη μια συζήτηση σε επίπεδο κορυφής για το μεταναστευτικό.

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες υιοθέτησαν συμπεράσματα για την ανάγκη "να συνεχιστεί η δουλειά σε όλους τους τομείς για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο μεταναστευτικό", απέτυχαν ωστόσο ακόμα μία φορά να συμφωνήσουν στα επίμαχα σημεία της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των ευθυνών.

Ειδικότερα, όπως ήταν αναμενόμενο, η Αυστρία (που ασκεί την εκ περιδρομής προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο) οδήγησε τη συζήτηση κυρίως στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος, δηλαδή στην ενίσχυση της προστασίας των συνόρων, της αποτελεσματικότητας του συστήματος επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Για τα υπόλοιπα ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έβαλε στο “τραπέζι” της χθεσινής συνόδου την ιδέα της “υποχρεωτικής αλληλεγγύης”. Αντί να συνεχίσουν με την ανεπιτυχή επιμονή σε δεσμευτικές ποσοστώσεις για την κατανομή των μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε., τα κράτη - μέλη θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ειδικές προσεγγίσεις προκειμένου να εκφράσουν «αλληλεγγύη» με τους εταίρους της Ε.Ε., δήλωσε σχετικά ο Κουρτς και εξήγησε πως «αυτό σημαίνει πως κάθε κράτος θα πρέπει να συμβάλει εκεί όπου μπορεί και εκεί όπου υπάρχει νόημα».

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στην ιδέα αυτή αντιστέκονται κυρίως οι “συνήθεις ύποπτοι”, δηλαδή οι χώρες του Βίσεγκραντ. Ωστόσο, σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, με αυτήν την πρόταση διαφωνούν οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο, δηλαδή η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία.

Τσίπρας: Η Ε.Ε. δεν πρέπει να κάνει πίσω από ειλημμένες αποφάσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση έθεσε επιτακτικά την πάγια θέση της χώρας για έναν αποτελεσματικό μηχανισμό κατανομής αιτούντων άσυλο τονίζοντας ότι η πρόταση της αυστριακής προεδρίας για “υποχρεωτική αλληλεγγύη” ουσιαστικά αποδυναμώνει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αντί να την ενισχύει.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου, για τον οποίο είχε αποφασιστεί ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018 και τώρα μετατίθεται στο “ταχύτερο δυνατόν”, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να κάνει πίσω από ειλημμένες αποφάσεις της στο μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η ελληνική πλευρά θεωρεί πως ακόμα και η πρόταση της προηγούμενης προεδρίας, της βουλγαρικής, ήταν πιο εποικοδομητική καθώς άφηνε παράθυρο για την πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο μιας συνολικής πρότασης για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, έχει συμπεριλάβει την αναθεώρηση του Δουβλίνου. Και παρά τις καθυστερήσεις αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή εξέφραζε την πεποίθηση ότι “υπάρχει ακόμα χρόνος” μέχρι και τον Μάρτιο να επιτευχθεί μια συμφωνία επί του συνολικού πακέτου για τη μετανάστευση.

Όπως σχολίαζε η ίδια πηγή, παρά τις διαφωνίες, υπάρχει η κοινή αντίληψη στους “28” ότι, με την Ακροδεξιά να καραδοκεί σε όλες σχεδόν τις χώρες ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, είναι προτιμότερο η Ε.Ε. να δείξει ότι μπορεί να παραγάγει έργο από το να παραπέμπει τις αποφάσεις στις ελληνικές καλένδες.

Brexit και Ευρωζώνη

Σε ό,τι αφορά το Brexit, o Nτ. Τουσκ δήλωσε πως η ενδεχόμενη παράταση της μεταβατικής περιόδου δεν συζητήθηκε στο δείπνο των “27” που ακολούθησε την παρουσίαση της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι την Τετάρτη το βράδυ. Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, εφόσον έρθει τέτοια πρόταση από τη βρετανική πλευρά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα την κάνουν δεκτή ώστε να διευκολυνθεί μια συμφωνία για τα ιρλανδικά σύνορα.

Η Τ. Μέι επιβεβαίωσε χθες πως η επέκταση της μεταβατικής περιόδου θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο για “κάποιους μήνες”, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι σε αυτό που προσβλέπει είναι να μη χρειαστεί να γίνει ποτέ πραγματικότητα η πρόταση των Ευρωπαίων να παραμείνει μόνο η Β. Ιρλανδία εντός της τελωνειακής ένωσης και της κοινής αγοράς και άρα να υπάρξει κάποιου είδους σύνορο εντός της βρετανικής επικράτειας.

Χθες πραγματοποιήθηκε και η σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης, όπου επίσημα συζητήθηκαν οι προτάσεις για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και συγκεκριμένα η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Ωστόσο, στο παρασκήνιο πρωταγωνίστησε το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού, καθώς σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ορισμένες χώρες (Φινλανδία και Ολλανδία) ήταν ιδιαιτέρως σκληρές κατά της Ιταλίας ζητώντας από την Επιτροπή να επιδείξει αυστηρότητα.

“Ο ιταλικός προϋπολογισμός θα εξεταστεί με την ίδια αυστηρότητα και την ίδια ελαστικότητα όπως όλες οι χώρες” ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ιταλία χρησιμοποίησε όλα τα «εργαλεία» ελαστικότητας του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι η Επιτροπή κατηγορήθηκε για υπερβολική «γενναιοδωρία» προς τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL