Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Υπόθεση Κασόγκι: Ανατριχιαστικό θρίλερ μέσα στο προξενείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Κασόγκι: Ανατριχιαστικό θρίλερ μέσα στο προξενείο

Νέα συνταρακτικά στοιχεία για την υπόθεση «εξαφάνισης» του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα με μεθοδικές διαρροές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, οι οποίες φέρνουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση το καθεστώς του Ριάντ.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις από διεθνείς ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και οντότητες που απαιτούν διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και τον επικεφαλής της γαλλικής τράπεζας Societe Generale να ακυρώνουν τη συμμετοχή τους σε σύνοδο επενδυτικού ενδιαφέροντος στη σαουδαραβική πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα -την αποκαλούμενη "Νταβός της ερήμου»- και τις κυβερνήσεις της G7 να ζητούν «αξιόπιστη και διαφανή έρευνα» για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

Παρά τη μέχρι στιγμής αμφίσημη στάση του Τραμπ στην υπόθεση (ο οποίος προφανώς δεν θέλει επ’ ουδενί να διαταραχθούν οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με μια αραβική χώρα που θα παίξει ρόλο - κλειδί στη δρομολογημένη από τον ίδιο νέα διπλωματική και οικονομική «πολιορκία» του Ιράν, ενώ μάλιστα βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης με το Ισραήλ με κοινό τόπο τη σφοδρή αντι-ιρανική στάση και των δύο) μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και ορισμένοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ένωσαν τις φωνές τους με όσους ζητούν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση εξαφάνισης του δημοσιογράφου.

Ως γνωστόν, ο Κασόγκι, τακτικός αρθρογράφος της "Washington Post", είχε εγκατασταθεί τον προηγούμενο χρόνο στις ΗΠΑ φοβούμενος για την ασφάλειά του λόγω των επικριτικών σχολίων του για την κυβέρνηση του Ριάντ.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιχαμ, στενός σύμμαχος του Τραμπ, αποκάλεσε τον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου και ντε φάκτο ηγέτη της χώρας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν "οδοστρωτήρα" και τον κατηγόρησε ότι αυτός διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Ο Τραμπ πάντως έσπευσε να τον υπερασπιστεί λέγοντας πως θα πρέπει πρώτα να μάθουμε τι συνέβη και πως η άποψη "ένοχος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου" δεν του αρέσει...

Εντός λεπτών

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», η οποία επικαλείται ηχητική καταγραφή των όσων διαδραματίστηκαν στο εσωτερικό του σαουδαραβικού προξενείου στις 2 Οκτωβρίου, προερχόμενη προφανώς από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ο Κασόγκι βασανίστηκε στη διάρκεια της ανάκρισής του από Σαουδάραβες πράκτορες, αποκεφαλίστηκε και στη συνέχεια το πτώμα του διαμελίστηκε εντός λίγων λεπτών.

Κατά την εφημερίδα, οι ανακριτές έκοψαν τα δάχτυλα του δημοσιογράφου πριν τον σκοτώσουν. Σ’ ένα σημείο της ηχογράφησης ακούγεται μάλιστα η φωνή του προξένου Μοχάμαντ Αλ Ουτάιμπι να λέει «κάντε το κάπου αλλού, διαφορετικά θα μπλέξω» και μια φωνή να του απαντάει «σκάσε αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Αραβία».

Σημειώνεται ότι ο Αλ Ουτάιμπι αναχώρησε προχθές από την Κωνσταντινούπολη για το Ριάντ και χθες σαουδαραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι «απηλλάγη» των καθηκόντων του και θα ανακριθεί σε σχέση με την εξαφάνιση του Κασόγκι.

Επικαλούμενη Τούρκους αξιωματούχους που έχουν ακούσει την ηχογράφηση, η "Wall Street Journal" έγραψε ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο γραφείο του προξένου, ο οποίος μάλιστα ήταν παρών εκείνη τη στιγμή, ενώ μια φωνή του ζήτησε να απομακρυνθεί. Τα άτομα που εκτέλεσαν το μακάβριο έργο φέρεται επίσης να άκουγαν μουσική από ακουστικά την ώρα που διαμέλιζαν το πτώμα.

Όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, ο διαμελισμός της σορού έγινε μέσα σε διάστημα μόλις επτά λεπτών υπό την εποπτεία του φερόμενου ως επικεφαλής της σαουδαραβικής ιατροδικαστικής υπηρεσίας Σαλάχ Μουχαμάντ Αλ Τουμπάιγκι, η φωνή του οποίου ακούγεται στην ηχογράφηση. Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, ο Αλ Τουμπάιγκι ήταν ένας από τους 15 Σαουδάραβες που έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου με δύο αεροπλάνα, ένα ιδιωτικό τζετ και μια πτήση τσάρτερ, και πήγαν στο προξενείο ενώ ο Κασόγκι ήταν ήδη μέσα.

Κατά την ίδια πηγή, η ομάδα, τα μέλη της οποίας αναχώρησαν αυθημερόν απ’ την Τουρκία, περιλάμβανε επίσης αξιωματούχους και μέλη της βασιλικής φρουράς. Τούρκοι αστυνομικοί ερεύνησαν χθες άλλη μια φορά το προξενείο και επικεντρώθηκαν κυρίως στην πίσω αυλή του κτηρίου, ενώ νωρίτερα είχε ξεκίνησε άλλη έρευνα στην κατοικία του προξένου.

Σύμφωνα με τους "New York Times", η διαρροή τέτοιων σοκαριστικών λεπτομερειών στα τουρκικά ΜΜΕ για την υπόθεση Κασόγκι την ίδια ημέρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επισκεπτόταν την Άγκυρα αντανακλά την κλιμάκωση των πιέσεων εκ μέρους της Τουρκίας τόσο προς την κυβέρνηση του Ριάντ όσο και προς τις ΗΠΑ να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για την τύχη του δημοσιογράφου.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι δεκαπέντε ημέρες αφότου ο Κασόγκι θεάθηκε να μπαίνει στο προξενείο, χωρίς όμως κανείς να τον δει στη συνέχεια να αποχωρεί από αυτό, οι Σαουδάραβες δεν έχουν δώσει ακόμα καμία εξήγηση για την τύχη του.

Στην συνάντηση που είχε χθες με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα ο Πομπέο πρόσφερε και πάλι τη βοήθεια της χώρας του στις τουρκικές έρευνες για τη εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και εξέφρασε εκ νέου την «ανησυχία» της Ουάσιγκτον για την υπόθεση.

Σε σχέση με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω της υπόθεσης του πάστορα Μπράνσον, ο οποίος απελευθερώθηκε τελικά την περασμένη εβδομάδα ύστερα από διετή κράτηση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης ορισμένων εξ αυτών, εξέφρασε όμως την ανησυχία του για άλλους Αμερικανούς που κρατούνται στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και ενός Τουρκοαμερικανού επιστήμονα πρώην εργαζόμενου στη NASA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL