Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Στο τραπέζι των 27 η "μη συμφωνία" για το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο τραπέζι των 27 η "μη συμφωνία" για το Brexit

Σε καλό κλίμα, αλλά χωρίς ουσιαστική πρόοδο στα επίμαχα θέματα, διεξήχθη η χθεσινοβραδινή συνάντηση στις Βρυξέλλες των Ευρωπαίων ηγετών με την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Η Τ. Μέι έφτασε στη βελγική πρωτεύουσα χωρίς τη συμφωνία που ήλπιζε να έχουν επιτύχει ήδη από το σαββατοκύριακο οι αρμόδιοι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, αλλά και χωρίς κάποια καινούργια πρόταση για την άρση του αδιεξόδου. Ωστόσο, δήλωσε προσερχόμενη πως μια συμφωνία είναι “εφικτή”, κάνοντας επίσης λόγο για “σημαντική πρόοδο” από τη σύνοδο κορυφής του Σάλτμπουργκ, τον περασμένο μήνα.

Το βασικό “αγκάθι” παραμένει το πώς θα αποφευχθούν τα “σκληρά” σύνορα μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Η νέα πρόταση που έχει τεθεί επί τάπητος αφορά την παράταση της μεταβατικής περιόδου -κατά τη διάρκεια της οποίας το Ην. Βασίλειο θα έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό, αλλά δεν θα συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων- κατά ένα χρόνο από 21 μήνες που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Στο διάστημα αυτό θα μπορούσαν οι δύο πλευρές να βρουν μόνιμη λύση για το εν λόγω ζήτημα στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μέλλουσα εμπορική τους σχέση.

Ωστόσο, για να εφαρμοστεί αυτή η λύση, οι Βρετανοί θα πρέπει να δεχθούν -όπως απαιτεί η ιρλανδική πλευρά- πως η Β. Ιρλανδία θα παραμείνει σε κάθε περίπτωση στην τελωνειακή ένωση και στην κοινή αγόρα, κάτι που, όμως, εξαρχής δυσκόλευε την Τ. Μέι στο εσωτερικό της.

“Εργαστήκαμε σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και νύχτες προκειμένου να επιτύχουμε μια συνολική συμφωνία για την αποχώρηση και την κοινή πολιτική δήλωση, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί” δήλωσε χθες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ υπογραμμίζοντας πως "το Brexit πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο για όλους και για όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του νησιού της Ιρλανδίας".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωνε προχθές ότι θα ζητήσει από την πρωθυπουργό της Βρετανίας να παρουσιάσει “συγκεκριμένες προτάσεις” για την άρση του αδιεξόδου. Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση, είπε πως, παρά τον συναινετικό της τόνο, η Βρετανή πρωθυπουργός δεν παρουσίασε νέες προτάσεις.

“Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, πολύ περισσότερο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή” κατέληξε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε.

Η Τ. Μέι πριν από τη συνάντηση με τους 27 ηγέτες είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βάραντκαρ.

Μετά την ιδιαιτέρως σύντομη παρουσίαση από τη Μέι των βρετανικών θέσεων, οι “27” προχώρησαν στο δείπνο εργασίας, κατά το οποίο τέθηκε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο της “μη συμφωνίας” και η ανάγκη ταχύτερης προετοιμασίας της Ε.Ε. για το απευκταίο σενάριο.

Σήμερα οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν και πάλι με βασικό θέμα το μεταναστευτικό ενώ θα ακολουθήσει η σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης για την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL