Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς VMRO-DPMNE: Αφήστε τους βουλευτές σας να ψηφίσουν κατά συνείδηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς VMRO-DPMNE: Αφήστε τους βουλευτές σας να ψηφίσουν κατά συνείδηση

«Δεν αποτελεί έκπληξη για εσάς ότι έχουμε απογοητευτεί με τη στάση της ηγεσίας του VMRO – DPMNE τόσο στο θέμα του δημοψηφίσματος όσο και σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο κοινοβούλιο για την αλλαγή του Συντάγματος. Οι πολίτες της ‘Μακεδονίας’ από όλες τις κοινότητες και παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και την δική σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και το έχουν κάνει αυτό από την εποχή της ανεξαρτησίας. Τώρα είναι στο χέρι του κοινοβουλίου να κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Σας παροτρύνουμε να δημιουργήσετε χώρο για τα μέλη του κοινοβουλίου που προέρχονται από τον συνασπισμό σας, δημόσια και ιδιωτικά, να αποφασίσουν πως θα ψηφίσουν για τη συνταγματική αναθεώρηση, ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίας και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού».

Στην επιστολή του, o Αμερικανός υπουργός εκφράζει την εκτίμηση πως δεν υπήρχε κάποιου άλλους είδους «καλύτερη συμφωνία» στο τραπέζι, τονίζοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προϊόν συμβιβασμού και αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία» που πρέπει να αξιοποιηθεί.

«Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στη ‘Μακεδονία’ και την Ελλάδα αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη ‘Μακεδονία’ να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον, και να συμβάλει στη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία της περιοχής. Παρά τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ‘καλύτερη συμφωνία’, δεν θεωρούμε πως υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Για αυτή τη συμφωνία χρειάστηκαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν είναι πιθανό να προκύψει ξανά για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες».

Τέλος, ο κ. Μίτσελ καλεί την ηγεσία του VMRO – DPMNE να βάλει στην άκρη τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες προκείμενου να εξυπηρετήσει το ευρύτερο στρατηγικό συμφέρον της χώρας.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα σας, μια που απαιτεί θαρραλέα ηγεσία και ωριμότητα. Ως αληθινός φίλος και υποστηρικτής της ‘Μακεδονίας’, σας παροτρύνω να βάλετε στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα και να προωθήσετε τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα και να διασφαλίσετε ένα λαμπρό μέλλον για τους πολίτες σας μεταξύ της ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών».

Η επιστολή

https://twitter.com/dgatopoulos/status/1052234749295644672?ref_src=twsrc^tfw

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL