Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Υπόθεση Κασόγκι: "Εξαέρωσαν"(;) το πτώμα του με οξύ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Κασόγκι: "Εξαέρωσαν"(;) το πτώμα του με οξύ

Διαστάσεις διεθνούς διπλωματικού θρίλερ παίρνει μέρα με τη μέρα η υπόθεση της εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, επικριτή του καθεστώτος του Ριάντ και τακτικού σχολιαστή της "Washington Post" Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος αγνοείται από τις 2 Οκτωβρίου αφότου κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε, τα ίχνη του έχουν χαθεί και οι φήμες ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ανά τον κόσμο, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση του συντηρητικού βασιλείου.

Ο σχετικός θόρυβος έχει σοβαρό αντίκτυπο και στον οικονομικό τομέα, με κυβερνήσεις, μεγαλοεπενδυτές, τράπεζες και ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες να προειδοποιούν με διακοπή της συνεργασίας τους με το Ριάντ αν αποδειχθεί ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε. Η κατάσταση δημιουργεί άκρως πιεστικές συνθήκες για το Ριάντ σε μια δύσκολη συγκυρία για την άλλοτε «άτρωτη» οικονομία του, η οποία παραμένει δέσμια των διακυμάνσεων των τιμών του πετρελαίου, εξ ου και η σαφής προχθεσινή απειλή της κυβέρνησής του προς τη διεθνή κοινότητα να μην αποτολμήσει την επιβολή κυρώσεων.

Το σενάριο που διακινείται ευρέως από χθες από τα τουρκικά ΜΜΕ είναι ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από «εκτελεστικό απόσπασμα» δεκαπέντε ατόμων που έφτασαν σε διαφορετικές ώρες με δύο διαφορετικές πτήσεις, τσάρτερ και ιδιωτικού τζετ, το απόγευμα της 2ηςΟκτωβρίου και αναχώρησαν το ίδιο βράδυ πάλι σε διαφορετικές ώρες, αφού στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είχαν επισκεφτεί το σαουδαραβικό προξενείο. Σε εκτενές ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής «Sabah» δημοσιεύονται τα ονόματα και φωτογραφίες με τα πρόσωπα των θρυλούμενων υπόπτων όπως καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας στο σημείο ελέγχου διαβατηρίων του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης αλλά και από κάμερες στα ξενοδοχεία όπου διέμειναν. Η εφημερίδα «Aksam» είχε υποστηρίξει σε πρόσφατο ρεπορτάζ της πως μεταξύ της ομάδας ήταν και ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Σαουδικής Αραβίας, πληροφορία που επαναλαμβάνεται και στα χθεσινά δημοσιεύματα.

"Ανεξέλεγκτα στοιχεία"

Το ενδεχόμενο της δολοφονίας στην υπόθεση εξαφάνισης του Κασόγκι φέρεται να υιοθετεί τώρα και ο Τραμπ, φροντίζοντας πάντως να πάρει σαφείς αποστάσεις από τα όσα βαριά καταλογίζονται στο Ριάντ, προφανώς για να μη δυσαρεστήσει τον διαχρονικά πιστό και αφοσιωμένο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή που διατηρεί μια ιδιαίτερη και ζωτικής σημασίας σχέση με την αμερικανική πολεμική βιομηχανία. Άλλωστε, και το σαουδαραβικό βασίλειο έδειξε να εκτιμά αυτή τη στάση σπεύδοντας να «ευχαριστήσει» τις ΗΠΑ και «άλλες χώρες» «που αποφεύγουν να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα». Προχθές, η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει σε αυστηρό τόνο ότι θα ανταποδώσει με χειρότερα μέτρα ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον της χώρας.

Κατά την εκδοχή Τραμπ, ο Κασόγκι πιθανόν δολοφονήθηκε από «ανεξέλεγκτα στοιχεία» εν αγνοία του Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν. «Ο βασιλιάς αρνείται κατηγορηματικά ότι γνωρίζει περί τίνος ακριβώς πρόκειται (...). Δεν θέλω να κάνω εικασίες εκ μέρους του, όμως μου φαίνεται πως θα μπορούσε να είναι ενέργεια ανεξέλεγκτων στοιχείων. Ποιος ξέρει;» ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε από τον κήπο του Λευκού Οίκου. Νωρίτερα, είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Σαλμάν, ο οποίος αρνήθηκε ότι γνωρίζει οτιδήποτε για την υπόθεση και τον διαβεβαίωσε πως οι Σαουδάραβες ερευνητές που έχουν πάει στην Τουρκία συνεργάζονται στενά με τις τουρκικές αρχές στις εν εξελίξει έρευνες. Ο βασιλιάς διέταξε επίσης τον γενικό εισαγγελέα να ξεκινήσει «εσωτερική έρευνα» για την υπόθεση Κασόγκι με βάση τις πληροφορίες που συλλέγονται από την κοινή ομάδα Τούρκων - Σαουδαράβων ερευνητών στην Κωνσταντινούπολη.

Πάντως, ενδεικτική του ενδιαφέροντος και του βαθμού σοβαρότητας με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υπόθεση είναι και η χθεσινή εσπευσμένη αποστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Ριάντ. Μάλιστα, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας να μεταβεί «και σε άλλες χώρες αν χρειαστεί».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Hurriyet", η τουρκική αστυνομία και η MIT, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, άρχισαν να διερευνούν την πληροφορία ότι το πτώμα του Κασόγκι αποσυντέθηκε με οξύ μέσα στην πρεσβεία. Ο ισχυρισμός αυτός προέρχεται από τον Τουράν Κισλατσί, επικεφαλής της Τουρκοαραβικής Ένωσης ΜΜΕ και προσωπικό φίλο του Κασόγκι. Οι τουρκικές αρχές επιμένουν πάντα ότι έχουν στην κατοχή τους ηχητικό υλικό που δείχνει ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο. Διευκρινίζουν επίσης ότι τα σχετικά στοιχεία έχουν κοινοποιηθεί και σε άλλες χώρες, μεταξύ αυτών η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL