Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Βίκτορ Όρμπαν απαγορεύει δια νόμου τους άστεγους (Video)

Τι κι αν είσαι άστεγος στην Ουγγαρία, δεν μπορείς να κοιμηθείς στον δρόμο. Αυτό προβλέπει νέος νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή και δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να συλλάβει όποιον άστεγο αγνοήσει τρεις προειδοποιήσεις σε διάστημα 90 ημερών. Η αστυνομία έχει επίσης το δικαίωμα να καταστρέψει τα όποια υπάρχοντα του συλληφθέντα άστεγου.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως στη Βουδαπέστη λειτουργούν πολλά καταφύγια, τα οποία και προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους ανθρώπους. Προσθέτει ακόμη πως έχει διαθέσει σημαντικά κονδύλια με στόχο την δημιουργία περισσότερων ξενώνων.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για προχειρότητα και έλλειψη διαλόγου, ενώ κάποιοι κάτηγορούν τον Βίκτορ Όρμπαν για απάνθρωπη πολιτική. ΜΚΟ σημειώνουν πως οι διαθέσιμες θέσεις δεν ξεπερνούν τις 9.800, ενώ οι άστεγοι είναι πολύ περισσότεροι.

Για κίνδυνο χιλιάδων θανάτων τους επόμενους μήνες, ειδικά τον χειμώνα, προειδοποεί η ειδικός των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα στέγασης Λεϊλάνι Φαρχά, ενώ διερωτάται για την χλιαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Μη Κυβερνητικές οργανώσεις προεξοφλούν την αποτυχία του νέου νόμου. «Πολλοί άστεγοι είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά. Έχουν ψυχικά ή ψυχιατρικά προβλήματα. Τα καταφύγια που λειτουργούν στην πόλη δεν μπορούν να τους βοηθήσουν, δεν έχουν γιατρούς και ειδικούς επιστήμονες» δήλωσε ο Ζόλταν Ακνάι, διευθυντής της ΜΚΟ «Το καταφύγιο».

Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν πως στη Βουδαπέστη οι άστεγοι ξεπερνούν τις 30.000. Οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως δεν προσπαθεί να βοηθήσει αυτούς τους τους ανθρώπους και πως νοιάζεται μόνο για την εικόνα της πόλης

«Οι οργανώσεις που ασχολούνται με τους άστεγους εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις και υποστηρίζουν πως η πολιτεία δεν μπορεί να φροντίσει τόσους ανθρώπους. Οι άστεγοι θα είναι λιγότερο ορατοί, όμως δεν θα έχουν εξαφανιστεί. Το πρόβλημα παραμένει» μεταδίδει από την Βουδαπέστη ο δημοσιογράφος του euronews, Ντάνιελ Μπόζσικ.

 

πηγή EURONEWS

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο