Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Δύναμη στις γυναίκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Δύναμη στις γυναίκες

Ναι, οι γυναίκες πρέπει ν’ ακουστούν. Όχι μόνο όταν καταγγέλλουν την κακοποίησή τους, την εκμετάλλευση ή την περιθωριοποίησή τους, το φρένο στις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες τους, όταν ζητούν ισότητα στη δουλειά και την κοινωνία, όταν μιλούν για τους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνουν και αξιώνουν σεβασμό και αναγνώριση. Πρέπει να ακουστούν, και να ακούγονται πάντα, κι όταν διεκδικούν δικαίωμα στη διαμόρφωση των εξελίξεων, στην παρέμβαση και την ενεργό συμμετοχή στις μεγάλες, κομβικής σημασίας διευθετήσεις της κοινωνίας. Διότι η δική τους φωνή και η ματιά είναι εκείνες που μπορούν να κάνουν τις κοινωνίες καλύτερες, δικαιότερες, ευημερούσες. Το λένε και οι επιστήμονες...

Μια τελευταία μελέτη έρχεται να δείξει ότι το προσδόκιμο ζωής σε μια χώρα συναρτάται με τον αριθμό των γυναικών που εκλέγονται σε πολιτικά αξιώματα. Ένας μεγαλύτερος αριθμός γυναικών που συμμετέχουν ενεργά στα κοινά συνδέεται σαφώς με τη μείωση της θνησιμότητας, ειδικά μεταξύ γυναικών και παιδιών. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του London School of Economics και του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνου και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση "Demography", διαπίστωσε ότι χώρες όπου οι γυναίκες απαρτίζουν τουλάχιστον το 30% της σύνθεσης του νομοθετικού σώματός τους παρουσιάζουν σημαντική μείωση των ποσοστών θνησιμότητας. Για τους ερευνητές η εξήγηση αυτής της σχέσης βρίσκεται στο ότι η συμμετοχή των γυναικών στη νομοθετική εργασία μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά τις προσπάθειες για την προώθηση της κοινωνικής και πολιτικής προόδου.

Κλειδί προόδου

Στο πλαίσιο της έρευνας αξιολογήθηκαν οι μεταβολές του ποσοστού εκπροσώπησης των γυναικών στα νομοθετικά σώματα και των ποσοστών θνησιμότητας σε 155 χώρες μεταξύ των ετών 1990 και 2014 χρησιμοποιώντας στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι όταν η εκπροσώπηση των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια άγγιζε το οριζόμενο από τον ΟΗΕ «κρίσιμο ποσοστό» του 30%, τα ποσοστά θνησιμότητας για τις μητέρες και τα παιδιά μειώνονταν ταχύτερα. Μάλιστα, η μεγαλύτερη βελτίωση παρατηρήθηκε σε χώρες με μη ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και υψηλή ανάπτυξη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα οφέλη της πολιτικής ισότητας ανάμεσα στα φύλα μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη πολλαπλών κοινωνικών και οικονομικών στόχων ακόμη και σε κοινωνίες που δεν διαθέτουν ευρείς πολυφωνικούς και δημοκρατικούς θεσμούς. «Η αξία της ενθάρρυνσης των προσπαθειών για ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην πολιτική ζωή είναι σαφής και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην μελέτη. Η περαιτέρω αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών στα κοινά παραμένει πάντα το μεγάλο ζητούμενο, αλλά μπορεί να επιδράσει θετικά και στη μείωση της θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο.

Η Γουέντι Ζίγκλ, καθηγήτρια στο Τμήμα Μελετών για την Ισότητα των Φύλων στο LSE, παρατηρεί: "Παρόλο που θα περίμενε κανείς ότι ένας κρίσιμος αριθμός γυναικών στο κοινοβούλιο θα ήταν σε θέση να επιφέρει αλλαγές στις πλούσιες χώρες με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, οι μεγαλύτερες βελτιώσεις έχουν παρατηρηθεί σε περιβάλλοντα όπου τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα δεν έχουν εδραιωθεί και όπου η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη είναι χαμηλή».

Για τον καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Bocconi Ρος Μακμίλαν, η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική διαδικασία είναι το στοιχείο εκείνο που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε κοινωνίες χωρίς ισχυρά δημοκρατικά βιώματα. "Η μεγαλύτερη ισότητα εκπροσώπησης μεταξύ των φύλων στα εθνικά κοινοβούλια μπορεί να επηρεάσει την πολιτική και τις πολιτικές αποφάσεις με τρόπους που προωθούν την ανθρώπινη ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε νεοσύστατα ή εύθραυστα πολιτικοοικονομικά πλαίσια. Αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα ειδικά όταν οι ιστορικές παραδόσεις και συνθήκες καθιστούν την εμπιστοσύνη και την επαφή του λαού και των πολιτικών εκπροσώπων του περιορισμένες ή ανύπαρκτες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL