Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Εκλογές στη Βαυαρία / Εκλογές στη Βαυαρία: Περιμένοντας τον πολιτικό "σεισμό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές στη Βαυαρία / Εκλογές στη Βαυαρία: Περιμένοντας τον πολιτικό "σεισμό"

Τα τελευταία πολλές δεκάδες χρόνια, οι εκλογές στη Βαυαρία ήταν περίπου αδιάφορες και για τους πιο πολιτικοποιημένους Γερμανούς από τα υπόλοιπα κρατίδια, καθώς το αποτέλεσμά τους ήταν προδιαγεγραμμένο. Στη Βουλή του Μονάχου, ένα εμβληματικό κτήριο, με συγκλονιστική θέα στον ποταμό Ίζαρ και την πόλη, η πλειοψηφία ήταν πάντοτε χριστιανοκοινωνική. Συνήθως και απόλυτη.

Η CSU ήταν η απόλυτη κυρίαρχη στη Βαυαρία και ταυτόχρονα έβαζε βαριά τη σφραγίδα της στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όταν σ’ αυτή συμμετείχε το “αδελφό” Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) του Αντενάουερ, του Κολ και σήμερα της Μέρκελ.

Ανάλογο ήταν και το ύφος του εκάστοτε πρωθυπουργού του κρατιδίου, ένα μείγμα βασιλιά, αμάθητου στην αντιπολίτευση, και τοπικού “πατέρα” όλων των Βαυαρών. Από τον θρυλικό Φραντς Γιόζεφ - “πιο δεξιά από μένα ο τοίχος”- Στράους μέχρι τον σημερινό Μάρκους - “χρειάζεται μια συντηρητική επανάσταση”- Ζέντερ, κανείς Βαυαρός πρωθυπουργός δεν μπορούσε μέχρι πρότινος να διανοηθεί ότι δεν θα επανεκλεγεί. Και δη με ένα “αξιοπρεπές” ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 45% και 60%!

Η ελεύθερη πτώση...

Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όλοι είναι προετοιμασμένοι για έναν πολιτικό “σεισμό” στη Βαυαρία, για μια τεράστια αλλαγή - και δη με μόνιμα χαρακτηριστικά. Η CSU καρδιοχτυπά ότι θα πέσει όχι κάτω από το 45%, αλλά κάτω από το 35% -στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 47,7%-, πληρώνοντας, όπως θα ισχυριστεί, τον “κόντρα άνεμο από το Βερολίνο”. Ή, όπως είχε τονίσει ο Ζέντερ, όταν προσπαθούσε πέρσι να αποκαθηλώσει τον προκάτοχό του και νυν υπουργό Εσωτερικών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση Χορστ Ζέεχοφερ, εξαιτίας της “αριστερής ηγεμονίας των κυβερνήσεων μεγάλου συνασπισμού υπό την Μέρκελ”(!). Ο Ζέντερ κατάφερε τότε να ξηλώσει τον Ζέεχοφερ, έκανε τη μεγάλη ακροδεξιά στροφή, υιοθετώντας τα ξενοφοβικά συνθήματα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) περί κλειστών συνόρων, ενώ παράλληλα έπαιξε με το -συνηθισμένο στο Μόναχο- σύνθημα “Πρώτα η Βαυαρία”. Ωστόσο ο σκυλοκαβγάς μεταξύ των δύο ανδρών της CSU συνεχίστηκε, τον εξήγαγαν και στο Βερολίνο, προκαλώντας απανωτές κρίσης στην κυβέρνηση συνασπισμού, χωρίς να καταφέρουν να γυρίσουν τις δημοσκοπήσεις στη Βαυαρία, που ήδη από τις αρχές της χρονιάς ήταν απογοητευτικές για το κόμμα τους. Αντιθέτως, η καθοδική πορεία συνεχίστηκε, για να πάρει τον τελευταίο μήνα χαρακτήρα ελεύθερης πτώσης.

...και οι κερδισμένοι

Η δεξιά στροφή της “φαρδιάς” CSU φαίνεται ότι δεν τη βοήθησε να ανακόψει την αιμορραγία προς την AfD, καθώς οι αποφασισμένοι να ψηφίσουν Ακροδεξιά προτιμούν προφανώς το... ορίτζιναλ. Την οδήγησε όμως και σε αιμορραγία προς τα... αριστερά. Όχι προς τους ούτως ή άλλως κλυδωνιζόμενους Σοσιαλδημοκράτες ούτε προς το κόμμα της Αριστεράς, που έχει ελάχιστη παρουσία στη Βαυαρία, αλλά προς τους Πράσινους, που ειδικά στο γερμανικό Νότο συνδυάζουν τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος -που συγκινεί και πολλούς συντηρητικούς- με έναν φιλελευθερισμό πρωτίστως πολιτικό. Καθώς οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων στη Βαυαρία παινεύονται για τον -έστω ιδιόρρυθμα επαρχιώτικο- κοσμοπολιτισμό τους, φαίνεται ότι στρέφονται στους Πράσινους, απαυδισμένοι από τις ξενοφοβικές κορώνες των Ζέντερ και σία. Έτσι, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, το δεύτερο κόμμα στη Βαυαρία θα είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι έχουν αποδείξει σε μια σειρά από ομόσπονδα κρατίδια ότι είναι πρόθυμοι να κυβερνήσουν και με τους δεξιούς και με τους Σοσιαλδημοκράτες. Ένας από τους λόγους, λοιπόν, που θεωρείται θρίλερ η αποψινή εκλογική βραδιά είναι το πού μπορεί να οδηγήσουν τα... καπρίτσια της κάλπης. Τι θα γίνει εάν ο Ζέντερ, που είχε υποσχεθεί μια “συντηρητική επανάσταση”, υποχρεωθεί τελικά σε “αριστερή στροφή”, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης με τους Πράσινους; Και θα μπορέσει να σταθεί στο Μόναχο ή θα επιβεβαιωθούν οι φήμες που λένε ότι ο επόμενος ισχυρός άνδρας της CSU θα είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος θέλει μεν να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τα καταφέρει;

Το άλλο ποσοστό που όλοι περιμένουν να δουν απόψε είναι αυτό που θα πάρει η AfD, η οποία μέχρι τώρα δεν εκπροσωπείτο στο κοινοβούλιο του Μονάχου. Το πιθανότερο είναι ότι θα είναι διψήφιο, αλλά αυτό που θα κάνει την επίδοσή τους δραματική θα είναι εάν καταφέρουν να ξεπεράσουν τους Σοσιαλδημοκράτες - για πρώτη φορά σε δυτικό κρατίδιο.

Όπως βλέπετε, αυτό το θρίλερ έχει πολλούς πρωταγωνιστές. Και μπορεί να έχει και ανατροπές. Μετά τις 7 απόψε το βράδυ θα έχουμε πάρει μια πρώτη γεύση.

Η τελευταία δημοσκόπηση

Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές στη Βαυαρία, δόθηκε στη δημοσιότητα η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civey που έγινε για λογαριασμό της ιστοσελίδας του "Spiegel". Και ήταν συντριπτική για την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) που κυβερνά τη Βαυαρία εδώ και εξήντα χρόνια, συνήθως με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή του Μονάχου. Μόλις 32,9% των ερωτηθέντων απαντούν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα των Ζέεχοφερ και Σέντερ, ενώ το 18,5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τους Πράσινους - ποσοστό που δεν είχαν δει μέχρι τώρα ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα. Στην τρίτη θέση πλασάρεται η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 12,8% και τέταρτοι και καταϊδρωμένοι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 11%. Οι “Ελεύθεροι ψηφοφόροι” -παραδοσιακά ισχυρή και συντηρητική πολιτική κίνηση στη Βαυαρία- φτάνουν το 9,8%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) φαίνεται να ξεπερνούν το όριο του 5% (για την ακρίβεια, φτάνουν το 5,9%) και να μπαίνουν στην τοπική Βουλή. Εκτός αναμένεται να μείνει και πάλι η Αριστερά με 3,9%. Να σημειωθεί, πάντως, ότι και στη Γερμανία οι δημοσκοπήσεις πέφτουν κατά καιρούς έξω, εν μέρει διότι και εκεί όλο και περισσότεροι ερωτηθέντες αρνούνται να απαντήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL