Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Μαζεράτι αντί εμβολίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαζεράτι αντί εμβολίων

Από τα χρόνια της Μαρίας Αντουανέτας είχαμε να δούμε χειρονομίες που να αποκαλύπτουν τέτοια περιφρόνηση και άγνοια για τις ανάγκες ενός λαού. H Παπούα Νέα Γουινέα αποτελεί μία από τις φτωχότερες χώρες του Ειρηνικού. Πασχίζει ακόμη να συνέλθει από τον καταστροφικό σεισμό που τη χτύπησε στις αρχές του χρόνου, μαστίζεται από την πολιομυελίτιδα και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο. Η κυβέρνησή της, όμως, έχει πραγματικά περίεργη αντίληψη σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες.

Έτσι, οι κάτοικοι της Παπούα Νέας Γουινέας πληροφορήθηκαν εμβρόντητοι ότι η χώρα τους αγόρασε έναν στόλο Maserati για να εξασφαλιστεί η άνετη μετακίνηση των ηγετών του ΑΣΕΑΝ κατά τη διεθνή σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα της Ωκεανίας τον επόμενο μήνα. Η παράδοση των υπερπολυτελών αυτοκινήτων συνέπεσε μάλιστα με συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις αγροτών για την καταβολή αποζημιώσεων.

Η κυβέρνηση απέρριψε ως ένδειξη... μιζέριας τις επικρίσεις για κατασπατάληση δημόσιων πόρων, καθώς, όπως υποστήριξε, οι σαράντα Maserati θα αγοραστούν "από τον ιδιωτικό τομέα" μετά την ολοκλήρωση της συνόδου. Τα αυτοκίνητα, το κόστος των οποίων κυμαίνεται 210.000 με 350.000 δολάρια το καθένα στη γειτονική Αυστραλία, μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση από το Μιλάνο. Το κόστος για τη μεταφορά καλύφθηκε και πάλι από τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τον Τζάστιν Τκατσένκο, υπουργό αρμόδιο για τη σύνοδο του ΑΣΕΑΝ.

Ο υπουργός απέφυγε, ωστόσο, να ανακοινώσει το ποσό που δαπανήθηκε για την αγορά του στόλου, ούτε αναφέρθηκε στην τιμή στην οποία σκοπεύει να τα πουλήσει η κυβέρνηση. Το σοκ της είδησης σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς εξηγήσεις προκάλεσαν, όπως ήταν επόμενο, θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Η Παπούα Νέα Γουινέα αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα όσον αφορά την υγεία, την παιδεία και την εγκληματικότητα" έγραψε ο κυβερνήτης της Βόρειας Επαρχίας Γκάρι Τζάφα, κάνοντας λόγο για "χαστούκι στον λαό που υποφέρει".

Παρότι ανακυρήχθηκε ελεύθερη από την πολιομυελίτιδα στις αρχές του 2000, η χώρα ξαναχτυπήθηκε φέτος από μια μορφή του ιού που έχει ήδη προκαλέσει ήδη δεκατέσσερα κρούσματα και έναν θάνατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αυστραλία πρόσφερε φέτος επιπλέον 16 εκατομμύρια βοήθεια για να ενισχύσει το πρόγραμμα εμβολιασμού στη μικρή αγροτική χώρα.

Η πολιομυελίτιδα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Παπούα Νέα Γουινέα. Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, η χώρα καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη βία κατά των γυναικών, τους θανάτους κατά τη γέννα, τη βρεφική και παιδική θνησιμότητα και την κακή διατροφή.

Σε όλα αυτά προστέθηκε τα τελευταία χρόνια και μια σοβαρή οικονομική κρίση, που με τη σειρά της οδήγησε σε μειώσεις μισθών και περικοπές σε δημόσια έργα που άφησαν τις πιο απόμακρες περιοχές της χώρας απολύτως αποκομμένες. "Σαράντα Maserati τη στιγμή που δεν μπορούν να επισκευάσουν τις γέφυρες για να μας συνδέσουν με την υπόλοιπη χώρα" σχολίασε με πίκρα ένας από τους κατοίκους τους.

Για τον δημοσιογράφο Κιθ Τζάκσον, η αγορά του στόλου αποτελεί την "απόλυτη διαστροφή" της μελανησιακής φιλοξενίας. Η παρέλαση των Maserati θα αποτελεί απλώς οδυνηρή υπενθύμιση για όλα όσα ο λαός της Παπούα Νέας Γουνέας εξακολουθεί να στερείται. "Μια πραγματική μεταφορά γι' αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα", όπως σημειώνει ο Τζάκσον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL