Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πόλεμος Σαλβίνι στα κεμπάμπ, τα φαλάφελ και το μπασμάτι

Μουσολινικά μέτρα και ύφος

“Σκεφτόμαστε το κλείσιμο μετά τις 21.00 των έθνικ καταστημάτων που το βράδυ μετατρέπονται σε κέντρα συνάντησης διακινητών, κόσμου που πίνει μέχρι τις τρεις το πρωί, κατουράει και χέζει”, διακήρυξε με βίντεό του στο Facebook ο ρατσιστής και άξεστος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι από την ταράτσα του υπουργείου Εσωτερικών και με φόντο “το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη”.

Κηρύσσοντας τον πόλεμο εναντίον των κεμπάμπ, των φαλάφελ και του μπασμάτι, γιατί στις ιταλικές πιτσαρίες δεν... διακινούν, δεν πίνουν και δεν..., ο Σαλβίνι τόνισε ότι μπορεί να δείξει το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη “χωρίς να κατηγορηθώ για νοσταλγός του Μουσολίνι, γιατί εκεί λίγο πιο μακριά είναι το Eur, ήταν έλη που αποξηράνθηκαν και σήμερα υπάρχουν πόλεις, αλλά δεν ξέρω εάν μπορώ να το πω ότι τα έκανε ο Μουσολίνι. Ζήτω η ελευθερία, ζήτω η δημοκρατία”, κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Σαλβίνι ισχυρίστηκε ότι η τροπολογία για το κλείσιμο των έθνικ καταστημάτων (εθνικής κουζίνας, προϊόντων κ.λπ.) μετά τις εννέα το βράδυ "δεν είναι μια πρωτοβουλία εναντίον των καταστημάτων που τα έχουν ξένοι”. Ο εθνικός σύλλογος καταστηματαρχών Confesercenti έδωσε άμεση απάντηση στον Σαλβίνι: “Όχι σε κανόνες που κάνουν διακρίσεις”.

Ο Σαλβίνι ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει από τις ΠΑΕ να καταβάλλουν για τη δημόσια τάξη το 5-10% των εισπράξεών τους από τα εισιτήρια και ότι θα προσλάβει 10.000 αστυνομικούς από τις περικοπές ενός δισ. που θα γίνουν στα προγράμματα για τους μετανάστες.

“Μέσα στον Οκτώβριο θα οδηγήσω προσωπικά την μπουλντόζα που θα ρίξει την αυθαίρετη βίλα [των καταληψιών] στην Καζαμόνικα της Ρώμης. Δεν βλέπω την ώρα να την ισοπεδώσω και να την επιστρέψω στην κοινότητα”, συνέχισε το ντελίριό του ο Σαλβίνι.

Μαστίγιο και καρότο από επιτρόπους και ΔΝΤ

Οι αγορές πάντως αδιαφόρησαν για τον "στρατιωτικό" νόμο του Σαλβίνι έξω από τα κεμπάμπ, οδηγώντας τα spreads πάνω από τις 305 μονάδες βάσης, στον απόηχο του μπαράζ δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Κόντε. Ο Π. Μοσκοβισί, που δεν δέχεται ότι υπάρχει “από τη μια η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και από την άλλη ο προϋπολογισμός του λαού”, τόνισε ότι ο τελευταίος “δεν είναι τόσο καλός για τους πολίτες”, ενώ η Κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η Ιταλία οφείλει “να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης”.

Ο επίτροπος Κατάινεν εξέφρασε την ελπίδα για μια “καλή συνεργασία” με την ιταλική κυβέρνηση, προειδοποιώντας όμως για τις αναταράξεις στις αγορές, ενώ ο Κ. Ρέγκλινγκ από το Μπαλί δήλωσε ότι “δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού ή να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε επίπεδο κατώτερο αυτού που θεωρείται επένδυση”. Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολ. Σολτς δήλωσε ότι δεν αναμένει η Ιταλία να χρειαστεί πακέτο οικονομικής βοήθειας για το συσσωρευμένο της χρέος.

 

Δείτε όλα τα σχόλια