Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Η Γαλλία κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Γαλλία κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης πηγαίνουν τη Γαλλία οι κάτοικοι της Γαλλικής Πολυνησίας για τις δεκάδες πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε στο αρχιπέλαγος στο οποίο ζουν. Η μήνυση κατατέθηκε στις 2 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος του νησιωτικού έθνους και ηγέτης σήμερα του αυτονομιστικού κόμματος Tavini Huiraatira Όσκαρ Τεμαρού.

"Το οφείλουμε σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους από τις συνέπειες της πυρηνικής αποικιοκρατίας" τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας, η οποία βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και έχει περίπου 270.000 κατοίκους.

Η ανακοίνωση έγινε χθες στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για τη Γαλλική Πολυνησία στους κόλπους ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για θέματα αποαποικιοποίησης. "Για μας, οι γαλλικές πυρηνικές δοκιμές δεν είναι παρά το άμεσο αποτέλεσμα της αποικιοκρατίας" σημείωσε ο Ταμαρού. Και κατήγγειλε ότι οι κάτοικοι της Γαλλικής Πολυνησίας δεν αποδέχτηκαν ποτέ τις πυρηνικές δοκιμές και ότι το Παρίσι τις επέβαλε "με την άμεση απειλή εγκαθίδρυσης στρατιωτικής διακυβέρνησης".

Ο αυτονομιστής ηγέτης υποστήριξε επίσης πως τα τελευταία χρόνια οι συμπατριώτες του επιδίωξαν έναν "υπεύθυνο διάλογο" με "τη διοικούσα δύναμη" υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, αλλά οι εκκλήσεις τους "αγνοήθηκαν και περιφρονήθηκαν".

Τους ισχυρισμούς αυτούς απέρριψε πάντως ο σημερινός Πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας Εντουάρ Φριτς. "Επαναλαμβάνω ότι η χώρα μου, η Γαλλική Πολυνησία, είναι μια χώρα αυτόνομη, που διοικείται ελεύθερα και δημοκρατικά" σημείωσε, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η χώρα του "δεν ζει καθόλου σε μια αποικιακή κατάσταση ούτε σε μια κατάσταση καταπίεσης".

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Μαξίμ Τσαν από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Te Ora Naho, που δραστηριοποιείται για την προστασία του περιβάλλοντος στη Γαλλική Πολυνησία. Ο Τσαν τόνισε ότι έχουν σημειωθεί 368 περιπτώσεις ραδιενεργής μόλυνσης από τις δοκιμές, ενώ κατήγγειλε ότι η Γαλλία έριχνε συστηματικά πυρηνικά απόβλητα στον ωκεανό κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.

Από το 1966 ώς το 1996, στις ατόλες Μουρουρόα και Φανγκαταούφα πραγματοποιήθηκαν 193 γαλλικές πυρηνικές δοκιμές μέχρι ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ να δώσει την εντολή για τη διακοπή τους το 1996. Για δεκαετίες η Γαλλία αρνούταν οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για τον αντίκτυπο των δοκιμών στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον φοβούμενη τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μόλις το 2010 θεσπίστηκε νομοθετική διάταξη περί αποζημίωσης των βετεράνων του στρατού και πολιτών οι ασθένειες των οποίων μπορούν να αποδωθούν στην ακτινοβολία από τις πυρηνικές δοκιμές. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι προσέφυγαν στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη, αλλά μόλις είκοσι από αυτούς δικαιώθηκαν και έλαβαν αποζημιώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL