Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Σβήσε - γράψε στον ιταλικό προϋπολογισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σβήσε - γράψε στον ιταλικό προϋπολογισμό

Μείωση φόρων κατά 1,7 δισ. τον χρόνο, ξεκινώντας από 600 εκατ. το 2019, που θα φθάσουν στα 1,8 δισ. το 2020 και θα αναρριχηθούν στα 2,3 δισ. το 2021, υποσχέθηκαν με κοινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός Οικονομικών Τρία και ο αρμόδιος υπουργός... Εσωτερικών Σαλβίνι, ο οποίος “διόρθωσε” τον Τρία για να υπερασπιστεί την “οριζόντια φορολόγηση” flat tax.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο εσωτερικό της κυβέρνησης Κόντε για τη σύνταξη του προϋπολογισμού φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι το... τέλος του διαθέσιμου χρόνου, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να σταλεί στις Βρυξέλλες. Αλλά αυτό δεν εμπόδισ.ε τον Ντι Μάιο και τον Σαλβίνι να διακόψουν τη συνεδρίαση του μίνι υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη το βράδυ για να φωτογραφηθούν με μαθητές και πολίτες που βρίσκονταν έξω από το κτήριο και να εμφανιστούν στα μέσα ενημέρωσης... ενωμένοι και δυνατοί. Την Τετάρτη οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης μιλώντας σε πρωινές εκπομπές επανέλαβαν το ίδιο μοτίβο: “Δεν θα προδώσουμε τους εκλογείς μας”, “θα προχωρήσουμε μπροστά με τον προϋπολογισμό”, “δεν αλλάζουμε τίποτα”, “δεν φοβόμαστε τα spreads ή την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας”.

Ακόμη πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο υπουργός για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο Φρακάρο: “Εάν εμείς αποδεχθούμε ένα κράτος στο οποίο η οικονομική πολιτική αποφασίζεται με βάση τα spreads, όπου οι κερδοσκόποι των αγορών αποφασίζουν την πολιτική της κυβέρνησης, θα είναι καλύτερα να δώσουμε τα κλειδιά στον Σόρος ή την Blackrock και να τους πούμε 'κυβερνήστε εσείς'. Οι Ιταλοί ψήφισαν για να αλλάξουμε”.

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Ματαρέλα, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., δέχθηκε τον πρωθυπουργό Κόντε και σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο. Αμέσως μετά ο Κόντε συναντήθηκε στην έδρα της κυβέρνησης με υπουργούς και τους επικεφαλής των μεγάλων εταιρειών του Δημοσίου.

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Προϋπολογισμού της Βουλής και της Γερουσίας ο Τρία ανακοίνωσε περικοπές "περιττών" δαπανών ύψους 6,6 δισ. ευρώ το 2019 και αύξηση των εσόδων κατά 8,1 δισ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το δημόσιο έλλειμμα θα σημειώσει άνοδο 22 δισ., με τις περικοπές και την αύξηση των εσόδων να φθάνουν συνολικά τα 15 δισ. Ο Τρία εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα κοινωνικά και φορολογικά μέτρα θα αυξήσουν κατά 0,6% το ΑΕΠ το επόμενο έτος, εκτιμώντας μάλιστα ότι η πορεία της οικονομίας θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Ο Κόντε και ο Σαλβίνι έφθασαν να υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει το 2% σε σχέση με το 1,2% των προβλέψεων του ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή εκτονώνονταν οι πιέσεις στα ιταλικά spreads, που υποχώρησαν τελικά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 290 μονάδων βάσης, παρά την αρχική τους άνοδο στον απόηχο της χθεσινοβραδινής απόρριψης του Προϋπολογισμού μετά το κλείσιμο των αγορών από το Γραφείο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου. Αντίθετα η απόδοση της έκδοσης δωδεκάμηνων ομολόγων, αξίας 6 δισ., έφθασε στο 0,949%, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας και σε υπερδιπλάσια επίπεδα από την αντίστοιχη έκδοση του Σεπτεμβρίου, όταν διαμορφώθηκαν στο 0,436%. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι πριν αναλάβει η κυβέρνηση Κόντε τα δωδεκάμηνα ομόλογα  έντοκα γραμμάτια είχαν αρνητική απόδοση για το ιταλικό κράτος, αποφέροντας δηλαδή κέρδη, ενώ από τον Ιούνιο οι αντίστοιχες εκδόσεις έχουν κοστίσει ήδη 177 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL