Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Ο αγανακτισμένος... μαφιόζος του Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αγανακτισμένος... μαφιόζος του Σαλβίνι

Θρασύς, κυνικός και αυταρχικός ακόμη κι όταν αναγκάζεται να κάνει δημόσια... αυτοκριτική, χωρίς το παραμικρό ίχνος μετάνοιας. Αυτό είναι προφίλ του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, που αναφέρθηκε στον πληθυντικό για την... αυτού μεγαλειότητά του (το γνωστό pluralis maiestatis) όταν αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως το λάθος του να χρησιμοποιήσει το βίντεο ενός μαφιόζου (δήθεν "αγανακτισμένου" πολίτη) στην προσπάθειά του να πλήξει τον δήμαρχο του Ριάτσε Μίμο Λουκάνο.

“Ήταν μια ελαφρότητα. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί, αλλά πήρα αυτό το βίντεο από μια αξιόπιστη ιταλική ιστοσελίδα” δήλωσε χαμογελώντας αμήχανα στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στη Λιόν ο Σαλβίνι, αφού είχε αναρτήσει προηγούμενα στα κοινωνικά δίκτυα το βίντεο του μαφιόζου ή μάλλον του αχυράνθρωπου της Ντράνγκετα του Ριάτσε, Τζούκο. Ο Τζούκο, πρώην δημοτικός σύμβουλος, είχε συλληφθεί το 2011 γιατί κάλυπτε εταιρείες της μαφιόζικης συμμορίας που λυμαίνονταν τον Δήμο του Ριάτσε πριν πάρει τα ηνία του ο Λουκάνο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τι έλεγε όμως ο “αγανακτισμένος πολίτης” στο βίντεο του 2016 που ανάρτησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας; Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο μαφιόζος υποστήριζε πως ο Λουκάνο αδιαφορεί για τους κατοίκους και δίνει δουλειά μόνο στους μετανάστες και ότι ο ίδιος έχει διαμαρτυρηθεί για την προνομιακή μεταχείριση των μεταναστών. “Καταγγελίες” που αποδείχθηκαν μπούμερανγκ για τον Σαλβίνι και εύσημα για τον δήμαρχο της υποδοχής και της αλληλεγγύης Λουκάνο, γιατί η τοπική κοινωνία αναγνώρισε τον μαφιόζο που είχε συλληφθεί μετά την κατάσχεση των γραφείων δύο εταιρειών του κατασκευαστικού τομέα που ανήκαν στον τοπικό “νονό” Ρούγκα Μεταστάζιο. Ο “αγανακτισμένος πολίτης” του Σαλβίνι ήταν “ο νόμιμος εκπρόσωπος” μίας από αυτές τις δύο εταιρείες.

Η υπόθεση εξόργισε τον γνωστό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, που έχει διακριθεί στον αγώνα εναντίον της Μαφίας, της Ντράνγκετα και της Καμόρα, και ο οποίος παρενέβη υπογραμμίζοντας ότι ο Σαλβίνι “είναι επικίνδυνος... Ενεργεί ως ο τελευταίος από τους θαμώνες ενός μπαρ που παρακολουθούν αγώνα και χρησιμοποιεί - μάλιστα ενάντια σε πολίτες που έχουν εκφράσει δημοκρατικά τις αξίες της αλληλεγγύης και της υποδοχής - τα λόγια ενός ανθρώπου που διευκόλυνε δουλειές της Ντράνγκετα”.

Ο Σαλβίνι πάντως τα έβαλε χθες με αλληλέγγυους, στέλνοντας την αστυνομία να αδειάσει την “αυτοδιαχειριζόμενη” εκκλησία που είχαν καταλάβει από τον Απρίλιο Ιταλοί και Γάλλοι αναρχικοί στο Κλαβιέρε στη Βαλ Ντι Σούζα των ιταλογαλλικών Άλπεων, γιατί τη χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο μεταναστών που ήθελαν να περάσουν από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Η Digos, το πολιτικό τμήμα της αστυνομίας, ταυτοποίησε δεκαπέντε άτομα που ήταν μέσα, μεταξύ των οποίων δύο μετανάστες, ενώ ο ιερέας του Κλαβιέρε είχε καταθέσει μήνυση ζητώντας την παρέμβαση της αστυνομίας του Σαλβίνι, που δεν άργησε να φτάσει, καταστρέφοντας μάλιστα ό,τι υπήρχε μέσα στην εκκλησία σύμφωνα με τους καταληψίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL