Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Αλκοόλ: Διαφοροποίηση και νέες τάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Αλκοόλ: Διαφοροποίηση και νέες τάσεις

Όλα τριγύρω αλλάζουν και ο κανόνας δεν έχει εξαίρεση ούτε για τη σχέση μας με το αλκοόλ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 2000 ο αριθμός όσων πίνουν συστηματικά μειώθηκε κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες, από το 47,6% στο 43%, σε παγκόσμια κλίμακα.

Είναι ενδεικτικό ότι η κατανάλωση αλκοόλ παρουσιάζει σημαντική μείωση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ιδίως στην Ευρώπη, ακόμα και 10%. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της πτωτικής τάσης οφείλεται σε χώρες που ήταν γνωστές για προβλήματα κατάχρησης αλκοόλ όπως η Ρωσία κι εκείνες του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Τα στοιχεία δείχνουν πως σε όλο τον πλανήτη, από τον Καναδά και την Ισλανδία έως τη Βρετανία και την Ιαπωνία, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ οφείλεται περισσότερο στους νέους ανθρώπους, τη γενιά του μιλένιουμ, που έχει υιοθετήσει διαφορετική στάση απέναντι στο ποτό. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στην Ρωσία μειώθηκε από 18,7 λίτρα το 2005 σε 11,7 το 2016. Υπήρξε επίσης μείωση της θνησιμότητας λόγω δηλητηρίασης από το οινόπνευμα.

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αυξήσει τους ελέγχους στη βιομηχανία παραγωγής και διάθεσης οινοπνευματωδών, έχει απαγορεύσει την πώλησή τους σε ανήλικους, περιόρισε τους χώρους όπου μπορούν να διατεθούν οινοπνευματώδη, αυστηροποίησε τις ποινές για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και οργάνωσε μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με την Τατιάνα Λίσοβα του ανεξάρτητου δημοσκοπικού κέντρου Λεβάντα, δύο είναι οι κατηγορίες των Ρώσων που μείωσαν το ποτό. Η μία είναι η εργατική τάξη, που αναγκάστηκε να το κάνει λόγω μείωσης των εισοδημάτων της, αλλά και αύξησης των τιμών των οινοπνευματωδών. Ενδεχομένως πάντως να επιστρέψουν στη συνήθειά τους όταν τα οικονομικά τους βελτιωθούν.

Η άλλη ομάδα είναι οι ανώτερης μόρφωσης Ρώσοι των υψηλών εισοδημάτων, που γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι σε θέματα υγείας και σαφώς θα μπορούσαν να αποστασιοποιηθούν μόνιμα από το ποτό. Σε αυτή την ομάδα οι άνθρωποι ενδεχομένως να έχουν υιοθετήσει διαφορετικό τρόπο ζωής λόγω και των ενημερωτικών εκστρατειών. Απ' την άλλη, ίσως θεωρούν ότι το να μειώσουν ή να κόψουν το ποτό είναι κάτι που αυξάνει το κύρος τους.

Πάντως, η συνολική εικόνα είναι μεικτή. Σε πολλά μέρη του κόσμου η κατανάλωση μειώνεται, όμως σε άλλα, όπως η Κίνα και η Ινδία, αυξάνεται. Αυξημένη επίσης εμφανίζεται η παγκόσμια κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ. Αν η παγκοσμιοποίηση έχει συντελέσει στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα υγείας σε περιοχές όπως η ανατολική Ευρώπη, απ' την άλλη έχει καταστήσει διαθέσιμα πολλά προϊόντα που κάποτε δεν ήταν. Ένα απ’ αυτά είναι και το αλκοόλ.

Ο Βλαντίμιρ Πόζνιακ, συντονιστής του τμήματος Διαχείρισης Κατάχρησης Ουσιών του ΠΟΥ, λέει ότι, όπως άλλαξε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα η αντιμετώπιση του καπνού, από μια ελκυστική προς κατανάλωση ουσία σε στιγματισμένο εξαρτησιογόνο, επικίνδυνο για την υγεία, αναλόγως θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο με το αλκοόλ. Ήδη η κοινωνική ανοχή προς την υπερβολική κατανάλωση έχει μειωθεί.

Μια επιστημονική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι στην ιατρική επιθεώρηση "Lancet" έγινε διεθνές πρωτοσέλιδο με το συμπέρασμα ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη πεποίθηση -που επίσης διαμορφώθηκε από άλλες επιστημονικές έρευνες- ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας έχει ευεργετικές συνέπειες για την υγεία.

Ενώ τα οινοπνευματώδη αφορούν μια παγκόσμια αγορά, η πλειονότητα του κόσμου αποφεύγει να πίνει. Το 2016, το 57% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 15 ετών δήλωσε ότι δεν κατανάλωσε καθόλου αλκοόλ τον προηγούμενο χρόνο. Μάλιστα, παρά τις αλλαγές στο μάρκετινγκ της βιομηχανίας αλκοόλ, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν πίνουν και για πολλές χώρες η μη κατανάλωση οινοπνεύματος από μεγάλες μερίδες του πληθυσμού αποτελεί τον κανόνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL