Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Ψυχρός κυβερνοπόλεμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψυχρός κυβερνοπόλεμος

Την καταδίκη των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης από το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διαδέχτηκε χθες μια καλά συντονισμένη επικοινωνιακή επίθεση κατά της Μόσχας με πιθανό στόχο τη συγκράτηση των "φυγόκεντρων τάσεων" που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις χώρες της Δύσης με επίκεντρο την προσπάθεια διατήρησης της διεθνούς συμφωνίας για το Ιράν την οποία έχουν εγκαταλείψει οι ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η προσπάθεια πλήρους αναβίωσης του ψυχροπολεμικού κλίματος με την επαναφορά των παλαιών διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία είχε ως βασικό πρωταγωνιστή τον άλλοτε "εγγυητή" της δυτικής ενότητας, το ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον εμφανίστηκε μάλιστα έτοιμη να θέσει στη διάθεση της στρατιωτικής συμμαχίας όλα τα αναγκαία μέσα προκειμένου να αναχαιτιστούν κάποια στιγμή οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

Κυβερνοεπιθέσεις που, αν πιστέψει κανείς το μπαράζ των χθεσινών καταγγελιών, δεν έχουν τελειωμό ούτε όριο. Τον χορό των κατηγοριών άνοιξε η Ουάσιγκτον. Άσκησε διώξεις εναντίον επτά αξιωματούχων της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών κατηγορώντας τους ότι σκόπευαν να χακάρουν υπολογιστές και να υποκλέψουν δεδομένα σε μια προσπάθεια απονομιμοποίησης των διεθνών οργανισμών αντιντόπινγκ που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκλείσει Ρώσους αθλητές από πολλές διοργανώσεις.

Μέσα σε λίγες ώρες την προσπάθεια ήλθαν να συνδράμουν και πολλοί άλλοι. Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις Ρώσοι που είχε απελάσει τον περασμένο Απρίλιο είχαν επιχειρήσει να χακάρουν τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), που διεξάγει σήμερα τις έρευνες για τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Οι ολλανδικές αρχές ενέπλεξαν τη Ρωσία ακόμη και στην υπόθεση της κατάρριψης της πτήσης της Malaysia Airlines υποστηρίζοντας ότι ένας φορητός υπολογιστής, ο οποίος ανήκε στους πράκτορες που απελάθηκαν, είχε χρησιμοποιηθεί στη Μαλαισία για να υποκλαπούν δεδομένα από τους υπολογιστές ατόμων που διερευνούσαν τα αίτια της τραγωδίας.

Ακολούθησε η Βρετανία, που έθεσε και πάλι στο στόχαστρό της τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU. Αυτή την φορά δεν την κατηγόρησε για την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ, αλλά για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ξένων εταιρειών στη Ρωσία, την Ουκρανία, το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα και ένα μικρό τηλεοπτικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε κοινή τους δήλωση η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο Ολλανδός ομόλογός της Μαρκ Ρούτε σημείωσαν μάλιστα ότι "η προσπάθεια πρόσβασης σε συστήματα ασφαλείας διεθνών οργανισμών που εργάζονται για να απαλλάξουν τον κόσμο από χημικά όπλα αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού της GRU για παγκόσμιες αξίες και κανόνες που μας κρατούν ασφαλείς".

Τέλος, ο Καναδάς διαπίστωσε με "μεγάλη βεβαιότητα" ότι η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση κατά του παγκόσμιου οργανισμού αντιντόπινγκ (WADA), που έχει την έδρα του στο Μοντρεάλ, πραγματοποιήθηκε από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Έπειτα από όλα αυτά ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις ανακοίνωσε ότι η χώρα του θέτει στη διάθεση του ΝΑΤΟ τα μέσα που διαθέτει για την κυβερνοασφάλεια προκειμένου να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις. Ο Μάτις έπλεξε μάλιστα το εγκώμιο άλλων χωρών - μελών που έχουν ήδη δεσμευθεί να παράσχουν "κυβερνο-πόρους" στη συμμαχία και κατονόμασε τη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία και την Εσθονία.

Αλλά και το ίδιο το ΝΑΤΟ έδειξε εξαιρετικά ανακλαστικά στο να ανταποκριθεί στην έκκληση. Ο γενικός γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ δεσμεύθηκε αμέσως να ενισχύσει τις άμυνες της συμμαχίας έναντι επιθέσεων στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την "απερίσκεπτη" συμπεριφορά της.

Κατηγόρησε και αυτός με τη σειρά του τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί βία εναντίον των γειτόνων της, επεμβαίνει σε εκλογικές αναμετρήσεις και εξαπολύει εκτεταμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης. Υποσχέθηκε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνα και τη δύναμη αποτροπής του "απέναντι σε υβριδικές επιθέσεις, περιλαμβανομένου του πεδίου του κυβερνοχώρου".

Όπως και τις προηγούμενες φορές, η Μόσχα χαρακτήρισε τις κατηγορίες εντελώς αβάσιμες και μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης εναντίον της. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για ένα "διαβολικό μείγμα" κατηγοριών που εκτοξεύονται κατά της Ρωσίας "χωρίς καμία ανάλυση".

"Τις βάζουν όλες μαζί σε ένα φιαλίδιο, ενδεχομένως σ’ ένα φιαλίδιο κολόνιας της Nina Richi ανακάτεψαν τα πάντα (σ.σ.: το φιαλίδιο στο οποίο, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, υποτίθεται ότι βρισκόταν ο νευροτοξικός παράγοντας νοβιτσόκ με τον οποίο δηλητηριάστηκαν ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια) και την GRU και τους χάκερς του Κρεμλίνου και την WADA" σημείωσε.

"Δημιουργείται η εντύπωση ότι οι κατήγοροι, και συγκεκριμένα οι επίσημοι εκπρόσωποι της Βρετανίας, απλώς πιστεύουν με φανατισμό ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, ώστε να μην χρειάζονται να παραθέσουν λογικά επιχειρήματα και αποδείξεις" πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL