Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Το σίριαλ Κάβανο και οι εκπλήξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σίριαλ Κάβανο και οι εκπλήξεις

Η πολιτική σύγκρουση στις ΗΠΑ για την επιλογή του ένατου δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου φανερώνει τον μεγάλο διχασμό της Αμερική. Γιατί η ψήφος του θα είναι καθοριστική στο εξίσου διχασμένο Ανώτατο Δικαστήριο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, από τις αμβλώσεις μέχρι το μεταναστευτικό.

Ο εκλεκτός του Τραμπ για τη θέση, ο δικαστής Κάβανο, έχει μπει στο μικροσκόπιο του FBI, μετά τις κατηγορίες σε βάρος του ότι κατά τη εφηβεία του αποπειράθηκε να βιάσει ένα ανήλικο κορίτσι στη διάρκεια ενός πάρτι. Η καταγγέλλουσα, νυν καθηγήτρια πανεπιστημίου, καθώς και πρώην συμμαθητές του Κάβανο, τον περιγράφουν εντελώς διαφορετικά από τον τρόπο με τον οποίο εκείνος παρουσίασε τη ζωή του στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας: Υποστήριξαν ότι ο νεαρός Κάβανο ήταν μεν συντηρητικός, αλλά όταν έπινε γινόταν άλλος άνθρωπος.

Στο πρόσωπο του Κάβανο η προοδευτική Αμερική βλέπει ένα σύμβολο υποκρισίας, ένα σύμβολο της πουριτανικής, χριστιανικής Δεξιάς. Βλέπει επίσης έναν άνθρωπο του Τραμπ που όχι μόνο θα λύσει τα χέρια του νυν Προέδρου, αλλά θα αφήσει τη σφραγίδα του στη χώρα για πολλά χρόνια. Το αξίωμα του ανώτατου δικαστή είναι ισόβιο. Ο Μπρετ Κάβανο είναι 53 ετών. Οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να καθυστερήσουν την επικύρωση του διορισμού του από τη Γερουσία, μέχρι να γίνουν τον Νοέμβριο οι ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου. Ελπίζουν ότι θα πάρουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και θα κλείσουν τον δρόμο του Κάβανο για το Ανώτατο Δικαστήριο. Ελπίζουν επίσης ότι οι καταγγελίες θα συσπειρώσουν εναντίον των Ρεπουμπλικανών τις γυναίκες, τις μειονότητες, όλες εκείνες και εκείνους που δυσανασχετούν από τη διχαστική πολιτική Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικανοί όμως, καθώς και ο ίδιος ο Πρόεδρος, ποντάρουν ότι το σίριαλ Κάβανο θα συσπειρώσει τους δικούς τους ψηφοφόρους. Και κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν αυτό το σίριαλ στα μέτρα τους. Μόλις χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν έχει πιει ούτε μια μπύρα στη ζωή του και έκανε χιούμορ: "Είναι μια από τις λίγες αρετές μου: δεν πίνω... Φαντάζεστε την καταστροφή αν δεν ήταν έτσι τα πράγματα;". Και με αρκετή δόση σαρκασμού σημείωσε ότι ο δικός του άνθρωπος μπορεί να μην είναι "τέλειος", αλλά και οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές "δεν είναι άγγελοι". Το μήνυμα ήταν έμμεσο αλλά σαφές: μέχρι τις κάλπες της 6ης Νοεμβρίου κινδυνεύουν και άλλοι να βρεθούν ενώπιον... δυσάρεστων εκπλήξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL