Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Ο τρίτος δρόμος ενάντια στο "τέρας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Ο τρίτος δρόμος ενάντια στο "τέρας"

Κατάθλιψη, λέξη - συνώνυμο του σύγχρονου κόσμου. Ένας γρίφος που μπορεί να σε καταβάλει, κάνοντάς σε να μην μπορείς να σκεφτείς και την παραμικρή λύση. “Μια κοινή και σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που αισθάνεστε, τον τρόπο που σκέφτεστε και ενεργείτε και μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων τα οποία περιορίζουν την ικανότητά σας να είστε λειτουργικοί στην εργασία και στο σπίτι” σύμφωνα με τον "εκλαϊκευμένο" ορισμό της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης. Τριακόσια εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη, αριθμός που αντιπροσωπεύει ποσοστά 7% για τις γυναίκες και 4% για τους άνδρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ασθένεια έχει κόστος 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία λόγω απώλειας παραγωγικότητας. Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπισή της, οι συμβατικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές μόνο σε μία στις τρεις περιπτώσεις, ενώ υποτροπή παρατηρείται στο 50% των περιπτώσεων.

Αλλά υπάρχουν νέα που είναι ενθαρρυντικά, αν και ίσως κάπως “παράδοξα”. Η θωράκιση απέναντι στην απειλή του "τέρατος" ενδεχομένως περνάει... από το στομάχι. Το βασικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης. Το εντυπωσιακό εύρημα που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες της επιθεώρησης "Μοριακή Ψυχιατρική" προέρχεται από μια ανασκόπηση 41 σχετικών μελετών οι οποίες δημοσιεύτηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια. Μια διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ψαριού, ξηρών καρπών και ελαιόλαδου, χωρίς πολύ κρέας ή γαλακτοκομικά, φαίνεται πως μπορεί να έχει θετικά οφέλη στην ψυχική διάθεσή μας. Οι ειδικοί λένε ότι τώρα χρειάζεται να γίνουν κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αλλά και για να διαπιστωθεί κατά πόσον η κατάθλιψη μπορεί τελικά να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη δίαιτα. Η δρ Καμίλ Λασάλ, που πραγματοποίησε την ανάλυση με συναδέλφους της από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης, παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη ακλόνητη κλινική απόδειξη γι' αυτό.

Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών αλλά και μέτριας ποσότητας κρασιού έχει συσχετιστεί με καλύτερα αποτελέσματα μεταβολικής υγείας, η οποία έχει κοινή αιτιολογία με την κατάθλιψη. Τα παραπάνω τρόφιμα έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η προστασία από την οξείδωση μπορεί να μειώσει και τη βλάβη που προκαλείται στους νευρώνες λόγω του οξειδωτικού στρες. Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν μια σταθερή συσχέτιση μεταξύ της "βαριάς" δίαιτας και περιστασιακών καταθλιπτικών συμπτωμάτων, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση πως η αποφυγή αυτών των τροφών υπέρ άλλων πιο υγιεινών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της κατάθλιψης και της εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Ο Στίβεν Μπάκλεϊ από το ανοιχτό κέντρο ψυχοθεραπείας Mind λέει ότι μια καλή συμβουλή θα ήταν να τρώει κανείς υγιεινά, να επιδίδεται τακτικά σε κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα και βεβαίως να περιορίσει την κατανάλωση διατροφικών προϊόντων που επηρεάζουν τη διάθεση, όπως η ζάχαρη, η καφεΐνη και το αλκοόλ. "Είναι ευρέως αποδεκτό ότι υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του τι τρώμε και του πώς αισθανόμαστε καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν την ψυχική διάθεση και την ενεργητικότητά μας. Εάν αντιμετωπίζετε κατάθλιψη ή άγχος, ίσως είναι δύσκολο να εστιάσετε την προσοχή σας στην υγεία σας και έτσι ενδεχομένως να καταφύγετε σε αναποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL