Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Ανάποδος Κόσμος / Πρόστιμο στη Βενετία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Πρόστιμο στη Βενετία

Με 30 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες τον χρόνο, η Βενετία είναι ένα από τα κοσμήματα του ιταλικού τουρισμού και από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Αλλά οι «ορδές των επισκεπτών από ξηρά, αέρα και θάλασσα» έχουν κάνει αβίωτο τον βίο των ντόπιων, όπως λένε πολλοί από αυτούς, που έχουν ήδη στραφεί στην Ακροδεξιά για πολλούς ακόμα λόγους, όχι μόνο για τη διαχείριση της τουριστικής βιομηχανίας. Ο πληθυσμός της μόνιμων κατοίκων, από 150.000 στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, έχει μειωθεί σε 55.000 σήμερα, ενώ φουντώνει στη Βενετία η αντίδραση στον μαζικό τουρισμό, στην αύξηση του κόστους ζωή και στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων -όπως στη Βαρκελώνη, στις Βαλεαρίδες και αλλού στην Ευρώπη.

Η κατάσταση «ώθησε» στον δημαρχιακό θώκο τον Λουίτζι Μπρουνάρο, πρώτα με την υποστήριξη της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και στη συνέχεια με τις ευλογίες της Λέγκας του Βορρά καθώς και των φασιστοειδών "Αδελφών της Ιταλίας". Για τον επιχειρηματία - δήμαρχο Μπρουνάρο, πρώην πρόεδρο της περιφερειακής ένωσης βιομηχάνων και ιδιοκτήτη ομάδας μπάσκετ, η λύση βρίσκεται στο «νόμο και την τάξη». Ο ίδιος διέταξε πέρυσι την αστυνομία να πυροβολήσει όποιον ακουστεί να φωνάζει «Αλλάχ ακμπάρ» στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, γιατί δεν μπορεί παρά να είναι τζιχαντιστής. Βέβαια, αν κάποιος αστυνομικός ή περαστικός έχει ακούσει λάθος, ας πρόσεχε το θύμα...

Τον Οκτώβριο θα έλθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο ακόμα μια ρηξικέλευθη πρόταση: η καθολική απαγόρευση «κατοχής προς κατανάλωση» οινοπνευματωδών ποτών σε δημόσιους χώρους μετά τις επτά το απόγευμα. Οι παραβάτες που δεν θα έχουν μια «βάσιμη δικαιολογία» θα τιμωρούνται με τσουχτερό πρόστιμο, που μένει να οριστεί. Με άλλα λόγια, όποιος θέλει να πιει αλκοόλ μετά τις εφτά, ας το κάνει σε κάποιο κατάστημα (όπου θα το ακριβοπληρώσει), στο σπίτι του ή όπου έχει καταλύσει.

Αναλαμβάνοντας να εξηγήσει πώς αυτό το μέτρο θα αφορά μόνο τους «ξένους» και όχι τους ντόπιους, ο αστυνομικός διευθυντής της Βενετίας Μάρκο Αγκοστίνι δήλωσε στο πρακτορείο Ansa ότι οι αστυνομικοί θα έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τις τσάντες των περαστικών. Πρόσθεσε ότι τα αστυνομικά όργανα «προφανώς» δεν θα ελέγχουν εκείνους που βγαίνουν από το σούπερ μάρκετ, αλλά τους «μεθυσμένους που έχουν στην τσάντα τους τρεις μπύρες».

Απαγορεύεται ήδη στους τουρίστες, με την απειλή προστίμου, να κάθονται στο έδαφος σε δημοφιλή αξιοθέατα, για παράδειγμα στα σκαλιά της πλατείας του Αγίου Μάρκου. Η γενίκευση της απαγόρευσης, ώστε να καλύπτει όλους τους δημόσιους χώρους, θα έλθει προς ψήφιση επίσης εντός του Οκτωβρίου, με πρόβλεψη για πρόστιμο από 50 μέχρι 500 ευρώ.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει ολόκληρος κατάλογος απαγορεύσεων σε ισχύ: Πρόστιμο 450 ευρώ για κολύμβηση στα κανάλια. Πρόστιμο 200 ευρώ στα άτομα που κυκλοφορούν με μαγιό ή ημίγυμνα, από τη μέση και πάνω. Πρόστιμο 100 ευρώ για τη χρήση ποδηλάτου, ακόμα και όταν ο οδηγός δεν βρίσκεται πάνω στο δίτροχο, αλλά το σέρνει περπατώντας ο ίδιος. Πρόστιμο από 50 έως 200 ευρώ για το τάισμα περιστεριών και άλλων πουλιών, για τη ρίψη ή εγκατάλειψη τροφής ή απορριμμάτων σε δημόσιους χώρους.

Και για να σας προλάβω, όχι, δεν έχω ταξιδέψει στη Βενετία. Αλλά ούτε σκοπεύω να το κάνω στο προσεχές μέλλον. Δεν έχω ροπή στην παραβατικότητα, απλώς μου προκαλούν δυσφορία τα πολλά «απαγορεύεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL