Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
Βαρύ κλίμα στη συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαρύ κλίμα στη συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν

Τα "σύννεφα" που σκέπαζαν από την πρώτη στιγμή την επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο έριξαν ακόμη πιο βαριά τη σκιά τους χθες όταν μαθεύτηκε ότι Κούρδος ακτιβιστής αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι' αυτήν. Ακόμη και η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Τούρκος Πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος διακόπηκε προσωρινά προκειμένου να απομακρυνθεί διαδηλωτής η φανέλα του οποίου έγραφε "Λευτεριά στους Τούρκους δημοσιογράφους".

Η πολυαναμενόμενη κοινή εμφάνιση Μέρκελ-Ερντογάν δεν άρχισε ούτως ή άλλως με τους καλύτερους οιωνούς. Ο Τούρκος Πρόεδρος απειλούσε αρχικά να μην παραστεί στη συνέντευξη Τύπου όταν πληροφορήθηκε ότι στην αίθουσα θα βρισκόταν και ο δημοσιογράφος Τσαν Ντουντάρ, Τούρκος πολιτικός εξόριστος στη Γερμανία του οποίου η Άγκυρα ζητά επίμονα την έκδοση.

Μπορεί τελικά ο Ντουντάρ να μην έδωσε το "παρών", αλλά τα απρόοπτα δεν έλειψαν. Την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ εξηγούσε ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, η συνέντευξη διακόπηκε προκειμένου να απομακρυνθεί από την αίθουσα ένας άλλος Τούρκος δημοσιογράφος που ζει στη Γερμανία: ο Αντίλ Γιγκίτ, ο οποίος εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου φορώντας πάνω του το σύνθημα διαμαρτυρίας για τους συναδέλφους του που παραμένουν φυλακισμένοι στις φυλακές της Τουρκίας.

Το ήδη βαρύ κλίμα έγινε ακόμη βαρύτερο έπειτα από το συγκεκριμένο συμβάν. Σ' αυτό συνέβαλαν βέβαια και οι επικρίσεις που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες, με τη Μέρκελ να κατηγορεί την Άγκυρα για την καταπάτηση βασικών δημοκρατικών ελευθεριών και τον Ερντογάν να ανταποδίδει επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία συνεχίζει να παρέχει καταφύγιο σε "τρομοκράτες".

Την ώρα μάλιστα που ο Τούρκος Πρόεδρος ζητούσε νέες απελάσεις "γκιουλενιστών" και Κούρδων ακτιβιστών, ένας από αυτούς έθετε τέλος στη ζωή του διαμαρτυρόμενος για την επίσκεψη του Ερντογάν στη Γερμανία. Όπως έγραψε η ιστοσελίδα της εφημερίδας "Times", το απανθρακωμένο πτώμα του 26χρονου Ουμρίτ Ακάρ ανακαλύφθηκε χθες το απόγευμα σε προάστιο της πόλης Ινγκολστάντ.

Φίλοι του Ακάρ χαρακτήρισαν τον αυτόχειρα "αφοσιωμένο αγωνιστή των δικαιωμάτων των Κούρδων", υποστηρίζοντας επίσης ότι, προτού αυτοπυρποληθεί, άφησε πίσω του βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο δήλωνε ότι αυτοκτονεί για να καταδικάσει την επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία και τη μεταχείριση του λαού του από τις τουρκικές αρχές.

Ο Καρέμ Σάμπεργκερ, βοηθός ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, χαρακτήρισε τον Ακάρ "σύντροφό" του στο κίνημα κουρδικής νεολαίας. "Ο Ουμίτ Ακάρ αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποδοχή του Ερντογάν με τιμές αρχηγού κράτους και για την εικοσαετή φυλάκιση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν" έγραψε στο Facebook.

Ο ίδιος έδωσε επίσης στη δημοσιότητα σύντομο κείμενο το οποίο παρουσίασε σαν τα τελευταία λόγια του Ακάρ. "Σε όλες τις σφαγές που οι Τουρκοι διαπράττουν εναντίον των Κούρδων, οι Γερμανοί τους εξόπλιζαν. Στη σφαγή της Ροτζάβα (σ.σ.: κουρδικός θύλακας της Συρίας που δέχτηκε την επίθεση του τουρκικού στρατού) ήταν και πάλι οι Γερμανοί που τους όπλισαν". Οι γερμανικές αρχές δεν είχαν, πάντως, επιβεβαιώσει μέχρι χθες το βράδυ ότι πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL