Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Μπρετ Κάβανο / Μπρετ Κάβανο: Κατάθεση - φωτιά καίει τον εκλεκτό του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπρετ Κάβανο / Μπρετ Κάβανο: Κατάθεση - φωτιά καίει τον εκλεκτό του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Μπορεί το πολιτικό ψέμα να είναι καταδικαστέο -αλίμονο αν ήταν διαφορετικά- και η αθέτηση των υποσχέσεων κατακριτέα -όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλες τις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες-, όμως ένα είναι το ασυγχώρητο αμάρτημα, το αναπόδραστο σφάλμα, στο άτεγκτο σύμπαν της αμερικανικής δημοκρατίας: η σεξουαλική επίθεση, παρενόχληση, ανάρμοστη συμπεριφορά. Βουλευτές, γερουσιαστές, δικαστές, υποψήφιοι και εν ενεργεία πρόεδροι, από τον πάλαι ποτέ Γκάρι Χαρτ ώς τον γνωστό και μη εξαιρετέο Μπιλ Κλίντον, δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την ταπείνωση, τη διαπόμπευση και εντέλει το πολιτικό «κάψιμο» από αποκαλύψεις αυτού του είδους. Κατά μια έννοια, η σχεδόν φονταμενταλιστικού χαρακτήρα ευαισθησία και αυστηρότητα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος στις καταγγελίες για καθ' οιονδήποτε τρόπο σεξουαλική κακοποίηση γυναικών από πολιτικά πρόσωπα αντανακλά, αν μη τι άλλο, μια άκρως προοδευτική προσέγγιση και προσφέρεται ως παράδειγμα προς μίμηση.

Υπό μια προϋπόθεση όμως: ότι δεν υπάρχει πολιτική μεθόδευση, πολιτική σκοπιμότητα και πολιτικό κέρδος πίσω από τη διερεύνηση των καταγγελιών. Αυτό βέβαια είναι πάντα το πιο δύσκολο να διαπιστωθεί και να επιβεβαιωθεί. Πάνω σ’ αυτό πατάει και ο Τραμπ όταν λέει πως οι καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση που διατυπώνονται εναντίον του εκλεκτού του για τον Ανώτατο Δικαστήριο Μπρετ Κάβανο είναι «εντελώς πολιτικά υποκινούμενες». Ακόμα περισσότερο μάλιστα όταν η μία από τις τρεις καταγγέλλουσες, η δρ. Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ απ’ την Καλιφόρνια, η οποία εμφανίστηκε τελικά χθες και κατέθεσε ενώπιον της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον για ένα περιστατικό που χρονολογείται από το 1982, ισχυρίζονταν μέχρι πρότινος ότι δεν μπορούσε να πάει στην αμερικανική πρωτεύουσα διότι... φοβάται το αεροπλάνο. Μάλιστα η εισαγγελέας Ρέιτσελ Μίτσελ, που της απηύθυνε ερωτήσεις χθες, τη ρώτησε και γι’ αυτό για να δεχθεί την απάντηση πως ήλπιζε ότι θα πήγαιναν οι γερουσιαστές στην Καλιφόρνια για να την εξετάσουν.

"Είμαι τρομοκρατημένη"

Η Φορντ, μια γυναίκα έξω από το τυπικό δείγμα εκείνων που συνήθως εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο γνωστό καλιφορνέζικο Πανεπιστήμιο του Πάλο Άλτο και ερευνήτρια ψυχολόγος στην Ιατρική Σχολή του φημισμένου Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, καταγγέλλει τον υπερσυντηρητικό δικαστή για σεξουαλική επίθεση εναντίον της σ΄ένα πάρτι σε προάστιο της Ουάσιγκτον το καλοκαίρι του 1982, όταν αυτή ήταν 15 ετών και εκείνος 17.

Στην κατάθεσή της έκανε λόγο για έναν «ολοφάνερα μεθυσμένο» Κάβανο που μαζί μ’ έναν φίλο του την κλείδωσαν σε μια κρεβατοκάμαρα του σπιτιού όπου γινόταν το πάρτι. Στη συνέχεια, ο πρώτος έπεσε επάνω της και προσπάθησε να της βγάλει τα ρούχα, ενώ όταν εκείνη αποπειράθηκε να ουρλιάξει για βοήθεια, ο επιτιθέμενος την φίμωσε με το χέρι του με τόση δύναμη ώστε δυσκολευόταν να αναπνεύσει και προς στιγμήν φοβήθηκε ότι θα την σκότωνε κατά λάθος. Σε απάντηση στον Πρόεδρο Τραμπ, που αμφισβήτησε την αξιοπιστία της μαρτυρίας της επειδή δεν μίλησε για πολλά χρόνια, η Φορντ εξήγησε ότι «για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ήμουν πολύ φοβισμένη και ένιωθα μεγάλη ντροπή για να μιλήσω για ό,τι συνέβη λεπτομερώς στον οποιοδήποτε».

Όπως πολλά θύματα σεξουαλικής επίθεσης, περιέγραψε λεπτομερώς στους γερουσιαστές πώς το επεισόδιο εκείνο την επηρέασε σε όλη τη ζωή της, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της ως φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο Τσάπελ Χιλ. «Πίστευα ότι θα με βιάσει» είπε με δάκρυα στα μάτια καθώς αφηγούνταν τα όσα συνέβησαν εκείνη τη βραδιά του 1982. «Δεν βρίσκομαι εδώ σήμερα επειδή το θέλω. Είμαι τρομοκρατημένη. Βρίσκομαι εδώ διότι θεωρώ ότι είναι πολιτικό καθήκον μου να σας πω όσα μου συνέβησαν όταν ο Μπρετ Κάβανο και εγώ ήμασταν μαθητές Λυκείου», εξήγησε η καθηγήτρια με τη φωνή της να σπάει από τους λυγμούς.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας πρόκειται να εξετάσει τουλάχιστον ακόμη μία καταγγελία εναντίον του Κάβανο. Σύμφωνα με ανώνυμη επιστολή που εστάλη στον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Κόρι Γκάρντνερ, ο δικαστής εξαπέλυσε σωματική επίθεση εναντίον γυναίκας με την οποία συναναστρεφόταν στην περιοχή της Ουάσιγκτον το 1998, ενώ ήταν μεθυσμένος. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «συκοφαντίες της τελευταίας στιγμής» τις καταγγελίες σε βάρος του και αρνείται ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε οποιανδήποτε γυναίκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL