Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Trump 2: Χαμός στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Trump 2: Χαμός στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Από τη μια ο Τραμπ με την ατζέντα του, εκείνη του επίδοξου επικυρίαρχου των δυνάμεων που ορίζουν τις τύχες της Μέσης Ανατολής, του Ιράν, της Κίνας, της Βενεζουέλας. Απ’ την άλλη όλος ο υπόλοιπος κόσμος απέναντι στον Τραμπ, ο καθένας με την δική του ατζέντα: Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί καταγγέλλει αμερικανική προσπάθεια υπονόμευσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν λέει ότι δεν μπορεί να μένει σιωπηλός βλέποντας να χρησιμοποιούνται ως όπλο εναντίον της χώρας του οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις, ενώ οι Εμανουέλ Μακρόν, Τερέζα Μέι και Τζάστιν Τριντό με πιο «αποκεντρωμένη» αντίληψη θέλουν ώς το 2030 όλα τα κορίτσια στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, να πηγαίνουν σχολείο...

Η φετινή γενική συνέλευση του ΟΗΕ στην έδρα του Οργανισμού στην Νέα Υόρκη και η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, και τα όσα ανέφερε εκεί, έδωσαν το στίγμα ενός κόσμου κατακερματισμένου, πολυπολικού και ακραία ανταγωνιστικού, με τις βαθιές αντιθέσεις και τους εκ διαμέτρου αντίθετους προσανατολισμούς να κυριαρχούν.

Ακόμα κι αν λάβει υπόψιν του κανείς το ιδιαίτερο θυμικό του Αμερικανού Προέδρου, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει και να μην αναρωτηθεί για τη θερμή στάση που έχει υιοθετήσει τελευταία απέναντι στη Βόρεια Κορέα και τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν, του οποίου φαίνεται ότι έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο... άτυπος εκπρόσωπος. Χθες μάλιστα διαβεβαίωσε εξ ονόματός του το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο Κιμ "θέλει την ειρήνη και την ευημερία της χώρας του" και ότι σύντομα θα συναντηθεί πάλι μαζί του. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "συμβαίνουν πολλά πράγματα στο παρασκήνιο με τη Β. Κορέα και σύντομα θα υπάρξουν καλές ειδήσεις». Προφανώς, θεωρεί πως η εκτόνωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο είναι το αποτέλεσμα της πυγμής που επέδειξε απέναντι στον Κιμ και μια μέγιστη προσωπική επιτυχία, την οποία μπορεί άνετα να «προβάλλει» και να επιδεικνύει στους άλλους. Και αυτοί οι «άλλοι» ίσως δεν βρίσκονται πολύ μακριά στον χάρτη...

Κίτρινος «πυρετός»

Προεδρεύοντας χθες του Συμβουλίου Ασφαλείας (καθώς οι ΗΠΑ ασκούν αυτόν τον μήνα την κυλιόμενη προεδρία) ο Ντόναλντ Τραμπ ξεσπάθωσε για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 24 ώρες εναντίον της Κίνας επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει προχθές στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση περί προσπάθειας του Πεκίνου να αναμειχθεί στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου ως αντίδραση στην «αποφασιστικότητα» που επιδεικνύει ο ίδιος στο θέμα του εμπορικού πολέμου.

"Η Κίνα προσπαθεί να αναμιχθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου κατά της κυβέρνησής μου (...) Δεν θέλουν να κερδίσω ή να κερδίσουμε (το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) γιατί είμαι ο πρώτος Πρόεδρος που προκαλεί την Κίνα στο θέμα του εμπορίου και εμείς κερδίζουμε στο εμπόριο, σε κάθε επίπεδο. Δεν θέλουμε αυτοί να ανακατευτούν στις επερχόμενες εκλογές μας", τόνισε εμφατικά. Και φυσικά, για μια ακόμη φορά δεν παρουσίασε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του. Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στη νέα αυτή φραστική επίθεση του Τραμπ. Παίρνοντας τον λόγο τόνισε κατηγορηματικά ότι η Κίνα δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δέχεται «ανυπόστατες κατηγορίες».

Ο Τραμπ, που φαίνεται να φοβάται μεγάλη ήττα των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο στις επερχόμενες εκλογές, είχε ήδη κατηγορήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου το Πεκίνο ότι επιδιώκει να τον αποδυναμώσει πολιτικά εξαπολύοντας δασμολογικό πόλεμο σε προϊόντα που προέρχονται από Πολιτείες των οποίων οι εκλογείς τον ψηφίζουν... με κλειστά μάτια. Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε εκ νέου "δίκαιες και ισορροπημένες" εμπορικές ανταλλαγές ξεκαθαρίζοντας ότι η ανισομέρεια στο αμερικανοκινεζικό εμπορικό ισοζύγιο δεν μπορεί να γίνει πλέον "ανεκτή".

«Επιχείρηση Ιράν»

Πάντως, πρωταρχικός στόχος του και στη χθεσινή παρουσία του στον χώρο του ΟΗΕ δεν ήταν άλλος από το Ιράν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα. Βέβαια, δεν εξάντλησε την "πειθώ" του σε διπλωματικές, μόνον, προτροπές και παραινέσεις. Κατέφυγε και στις ωμές απειλές: Όποιος δεν συμμορφωθεί με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν θα έρθει αντιμέτωπος με «σοβαρές συνέπειες», είπε. "Ζητώ από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξασφαλιστεί ότι το ιρανικό καθεστώς θα αλλάξει τη συμπεριφορά του και δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνική βόμβα", τόνισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξακολουθεί να υποστηρίζει τη συμφωνία του 2015, ζήτησε πάντως να υπάρξει μια "μακροπρόθεσμη στρατηγική" απέναντι στο Ιράν. Η απάντηση της Τεχεράνης είχε διατυπωθεί «προκαταβολικά» προχθές από τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση: «Λέμε όχι στις απειλές, όχι στο μπούλινγκ». Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ έστειλε με τη σειρά του το δικό του μήνυμα στον Τραμπ: «Αν θέλεις φτηνό πετρέλαιο, σταμάτα να ανακατεύεται στη Μέση Ανατολή». «Ο Τραμπ προσπαθεί να περιορίσει τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ότι η τιμή του δεν θα ανέβει, αλλά αυτά τα δύο δεν μπορούν να συμβούν μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος στα άλλα δύο ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε στη χθεσινή ομιλία του στο Σ.Α. Στην πιο σαφή μέχρι σήμερα δήλωσή του επί του θέματος, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της "λύσης των δύο κρατών" στην αραβοϊσραηλινή διένεξη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνησή του να στηρίξει αυτή την προοπτική. Ανοιχτό άφησε επίσης και το ενδεχόμενο μιας συνάντησής του πρόσωπο με πρόσωπο με τον Νικολάς Μαδούρο, αφού, όπως διαβεβαίωσε, θέλει να δει να επιλύεται το «θέμα» της Βενεζουέλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL