Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο συνέδριο των Εργατικών: / Ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο συνέδριο των Εργατικών: "Εκλογές αν καταψηφιστεί το σχέδιο της Μέι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο συνέδριο των Εργατικών: / Ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο συνέδριο των Εργατικών: "Εκλογές αν καταψηφιστεί το σχέδιο της Μέι"

Την πλήρη αντίθεσή του στην πρόταση της Τερέζα Μέι ή οποιοδήποτε σχέδιο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες εξέφρασε χθες ο Τζέρεμι Κόρμπιν κλείνοντας το συνέδριο των Εργατικών στο Λίβερπουλ. Απέφυγε ωστόσο να τοποθετηθεί με την ίδια σαφήνεια στο ζήτημα που εξακολουθεί να διχάζει το δικό του κόμμα: είναι απαραίτητο ή όχι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit;

"Σέβομαι την απόφαση του βρετανικού λαού για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που δεν μπορώ να σεβαστώ είναι η συμπεριφορά της συντηρητικής κυβέρνησης από τη στιγμή που ελήφθη αυτή η απόφαση" τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών καλώντας την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν το σχέδιο που κατάρτισε στην εξοχική κατοικία της στο Τσέκερς -παίρνοντας από τότε αυτό το όνομα- αποτύχει.

"Οι Εργατικοί θα καταψηφίσουν το σχέδιο του Τσέκερς ή οτιδήποτε απομείνει από αυτό" σημείωσε ο Κόρμπιν σε μια έμμεση αναφορά στην εσωκομματική αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει η Μέι από τους υποστηρικτές του "σκληρού Brexit" με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Μπόρις Τζόνσον.

Χαρακτήρισε επίσης "αδιανόητη" και "εθνική καταστροφή" για τη Βρετανία μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες. "Γι' αυτό τον λόγο, εάν το κοινοβούλιο απορρίψει την πρόταση των Συντηρητικών ή εκείνοι δεν καταλήξουν σε κάποια πρόταση, θα πιέσουμε για εκλογές" τόνισε ο Κόρμπιν μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο επόμενο διάστημα μοιάζει πλέον αρκετά πιθανή με δεδομένο ότι, εκτός από τους Εργατικούς, την πρόταση της Μέι προτίθενται να καταψηφίσουν στο βρετανικό κοινοβούλιο και οι υποστηρικτές του "σκληρού Brexit".

"Όλες οι επιλογές στο τραπέζι"

Όταν τα χειροκροτήματα υποχώρησαν, ο ηγέτης των Εργατικών έκανε και μια μικρή παραχώρηση προς τους υποστηρικτές του δεύτερου δημοψηφίσματος, τη δική του, δηλαδή, εσωκομματική αντιπολίτευση. Απέφυγε όμως να δεσμευτεί. Αν η πίεση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν αποδώσει, είπε, "όλες οι επιλογές θα βρεθούν στο τραπέζι".

Ήταν η μοναδική αναφορά στο ζήτημα που δίχασε, δίχως πάντως να προκαλέσει ιδιαίτερες αναταράξεις στο συνέδριο. Τη Δευτέρα, τόσο ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Τζον Μακντόνελ όσο και ο πρόεδρος της εργατικής συνομοσπονδίας Unite Λεν Μακλάσκι διαβεβαίωναν ότι οποιοδήποτε μελλοντικό δημοψήφισμα σχετικά με το Brexit δεν θα αναφέρεται στο ζήτημα της παραμονής, για το οποίο αποφάνθηκε ήδη ο βρετανικός λαός.

Την επόμενη μέρα όμως, ο Κέιρ Στάρμερ, υπεύθυνος της πολιτικής για το Brexit -και βασικό στέλεχος της μπλερικής πτέρυγας- επέμεινε από το βήμα του συνεδρίου ότι οι Εργατικοί δεν αποκλείουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Ενός δημοψηφίσματος που, όπως υποστήριξε, θα μπορούσε να ανατρέψει την απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τα άλλα, η ενότητα δεν έδειξε να κλονίζεται. Η μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων ενέκρινε τελικά τη στρατηγική για το Brexit την οποία ο Κόρμπιν συνόψισε κατά την ομιλία του. Οι Εργατικοί θέλουν μια συμφωνία που θα κρατήσει τη Βρετανία στην ευρωπαική τελωνειακή ένωση, θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας, τα εργατικά δικαιώματα και πολλές από τις υφιστάμενες ρυθμίσεις.

Θέλουν όμως και ένα Brexit που θα αποτρέπει τη δημιουργία "σκληρών συνόρων" μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της βρετανικής επικράτειας της Βόρειας Ιρλανδίας. Μόνο εφόσον εκπληρώνονταν όλοι αυτοί οι όροι, οι Εργατικοί θα ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν στο κοινοβούλιο μια συμφωνία της Μέι με τις Βρυξέλλες. Μια συμφωνία, βέβαια, που κάτω από τις σημερινές συνθήκες φαντάζει δύσκολη έως απίθανη.

Ριζοσπαστικό πρόγραμμα

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε την κυβέρνηση των Συντηρητικών για την οκταετή πολιτική λιτότητας που, όπως είπε, βύθισε στη φτώχεια εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς καταστρέφοντας τις δημόσιες υπηρεσίες. Και από το βήμα του συνεδρίου εξήγγειλε ένα "ριζοσπαστικό πρόγραμμα" για την ανοικοδόμηση της χώρας. Μόνο οι Εργατικοί, "η κοινή λογική της εποχής μας" -όπως χαρακτήρισε το κόμμα του-, είναι αποφασισμένοι να κάνουν κάτι ανάλογο, τόνισε.

Την παρουσίαση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων είχε αναλάβει, δύο μέρες νωρίτερα, ο Μακντόνελ εξαγγέλλοντας μαζικές εθνικοποιήσεις, τον "εκδημοκρατισμό" της βρετανικής βιομηχανίας και μια σειρά νέα κοινωνικά προγράμματα. Το μόνο που πρόσθεσε ο Κόρμπιν σε όλα αυτά ήταν η υπόσχεση για μια "πράσινη ενεργειακή πολιτική" που θα δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030.

Με το Brexit να έχει μονοπωλήσει την εξωτερική πολιτική, ο ηγέτης των Εργατικών βρήκε χρόνο για μόνο ένα διαφορετικό θέμα. Ήταν όμως ένα θέμα με ιδιαίτερη σημασία. Έχοντας βρεθεί στο επίκεντρο, όλο το τελευταίο διάστημα, μιας καλοστημένης εκστρατείας κατασυκοφάντησής του με αφορμή ένα σχόλιό του για κάποιους Βρετανούς Σιωνιστές, ο Κόρμπιν ξεκαθάρισε και από το βήμα του συνεδρίου ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον αντισημιτισμό.

Το έκανε όμως με τους δικούς του όρους δείχνοντας ότι δεν είναι εύκολο να χειραγωγηθεί ώστε να απορρίψει αρχές που υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες. Έτσι, ο Βρετανός πολιτικός κατήγγειλε και από το βήμα του συνεδρίου τη συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

"Εικοσιπέντε χρόνια μετά τις συμφωνίες του Όσλο, η παλαιστινιακή τραγωδία συνεχίζεται. Υποστηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών αλλά ανακοινώνω ότι αν γίνουμε κυβέρνηση θα αναγνωρίσουμε το παλαιστινιακό κράτος από την πρώτη μέρα" τόνισε μέσα σε ζωηρές επευφημίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL