Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
H δυστοκία της Ιταλίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H δυστοκία της Ιταλίας

"Ο μόνος που θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για γραμματέας του κόμματος είναι ο πρόεδρος του συλλόγου ψυχιάτρων. Το κόμμα δεν θα πρέπει να κατέβει στις ευρωεκλογές. Δεν τους ενδιαφέρει εάν θα χάσουν τις επόμενες αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Όλοι σκέφτονται μόνο το συνέδριο για να μοιράσουν μια διαρκώς μικρότερη πίτα" προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης του Δημοκρατικού Κόμματος Καλέντα εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για την αδυναμία ενός διαλόγου με τον Ρέντζι, τον Τζεντιλόνι και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μινίτι για το παρόν και κυρίως του μέλλον του Δημοκρατικού Κόμματος.

"Είμαι πεισμένος ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν πρέπει να κατέβει στις επόμενες ευρωεκλογές, χρειαζόμαστε ένα δημοκρατικό μέτωπο... που να ισοπεδώσει ένα κόμμα που έχει ως μοναδικό στόχο να μοιράσει μια διαρκώς μικρότερη πίτα ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη που έχουν καταναλωθεί" συνέχισε ο Καλέντα εκτιμώντας ότι το επόμενο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος θα αποτελέσει "ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στους ρεντζικούς και τους αντιρεντζικούς".

Ο Καλέντα δεν είναι ο μόνος που εκφράζει τις ανησυχίες του για την κατρακύλα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση των Κόντε, Ντι Μάιο και Σαλβίνι.

"Πρέπει να σχίσουμε το καταστατικό του Δημοκρατικού Κόμματος, να το διαλύσουμε και να το επανιδρύσουμε. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε όνομα" υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ορφίνι ζητώντας "μια απάντηση μετά την ήττα που να είναι στο ύψος της πρόκλησης".

Οι αυτοκαταστροφικές δηλώσεις του Καλέντα και του Ορφίνι δεν είναι τυχαίες και δεν είναι οι μόνες, ιδιαίτερα όταν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις προηγείται η Λέγκα με πάνω από το 30% και ακολουθεί το Κ5Α με 28,6%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα κυμαίνεται μεταξύ 15% και 17%, η Φόρτσα Ιτάλια στο 7%, οι φασιστοειδείς Αδελφοί της Ιταλίας στο 4,3% και οι Ελεύθεροι και Ίσοι και η Εξουσία στον Λαό από 2,5% έως 2,6%.

Από τον Τσίπρα στον Μακρόν... διαμέσου του εισαγγελέα;

Ο γραμματέας του κόμματος Μαρτίνα από τη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Στρασβούργο προσπάθησε να αντιδράσει στις δηλώσεις του Ορφίνι και του Καλέντα προτείνοντας "μια μεγάλη συμμαχία από τον Τσίπρα μέχρι τον Μακρόν και ασφαλώς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα" για να αντιπαρατεθεί η δημοκρατική Ευρώπη με τον Σαλβίνι, τον Όρμπαν και τη Λεπέν.

Για τον Μαρτίνα "η ιδέα μιας απομονωμένη Ιταλίας δεν είναι καλή, γιατί έχουμε ανάγκη περισσότερη Ευρώπη... για να διαχειριστούμε προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό". Ο Μαρτίνα, για να περιορίσει την απογοήτευση και τις φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα, υποσχέθηκε προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας τον Ιανουάριο του 2019.

Την αξιοπιστία του Δημοκρατικού Κόμματος δεν τη βοηθά σίγουρα το γεγονός ότι οι εισαγγελικές αρχές της Ρώμης ερευνούν πιθανή παράνομη χρηματοδότηση του διεξάγοντας έρευνα εναντίον του ταμία του κόμματος Μπονιφάτσι, ο οποίος συναντήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με τον επιχειρηματία Παρνάζι, που συνεργάζεται πλέον με τους δικαστικούς για το σκάνδαλο του σταδίου της Ρώμης, που οδήγησε ήδη τον Ιούνιο σε εννιά συλλήψεις.

Χάος στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος

Στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος βασιλεύουν ένα πραγματικό χάος και ένας πλήρης αποπροσανατολισμός και κατακερματισμός. Το Κίνημα Δημοκρατικών Προοδευτικών MDP των Ντ' Αλέμα και Μπερσάνι δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση να διαλυθεί για να συμμετέχει στο ενοποιημένο κόμμα των Ελεύθερων και Ίσων LEU προσβλέποντας σε μια συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα σε περίπτωση ήττας του Ρέντζι για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του. Ο Γκράσο είχε αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή για τη μετατροπή του ψηφοδελτίου σε ενιαίο κόμμα, αλλά ενόψει των ευρωεκλογών ορισμένοι άρχισαν να διαβλέπουν, χωρίς να το συζητούν ανοικτά, την κοινή κάθοδο με το Δημοκρατικό Κόμμα, που θα οδηγήσει στη διάσπαση του εγχειρήματος.

Η Ιταλική Αριστερά του Φρατοϊάνι φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τους Ελεύθερους και Ίσους και να συμμετέχει στην προσπάθεια του δημάρχου της Νάπολης Ντε Ματζίστρις για τη δημιουργία ενός ανοικτού και ενωτικού ευρωψηφοδελτίου της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η Ιταλική Αριστερά υποστηρίζει τη δημιουργία ενός "εθνικού" ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές χωρίς αναφορές στον Μελανσόν, τον Βαρουφάκη ή τον Τσίπρα.

Ο Φασίνα εγκατέλειψε και αυτός τους Ελεύθερους και Ίσους για να δημιουργήσει το νέο σχήμα... εθνικιστικών προδιαγραφών Πατρίδα και Σύνταγμα, με στόχο την έξοδο από την Ευρωζώνη και την αναζήτηση εθνικών λύσεων, με ορισμένους να τον κατηγορούν για προσπάθεια δημιουργίας μιας "κοκκινο-στακτόχρωμης" συμμαχίας.

Η Εξουσία στον Λαό αντιμετωπίζει έναν εσωτερικό εμφύλιο πόλεμο, με την Κομμουνιστική Επανίδρυση, την Αντικαπιταλιστική Αριστερά, το Κόμμα του Νότου και άλλες ομάδες να προσπαθούν να πάρουν τα ηνία του σχήματος από το Κοινωνικό Κέντρο της Νάπολης που βρίσκεται στην πρώην ψυχιατρική φυλακή και τον Γκρεμάσκι των Eurostop, που δηλώνουν ότι η Εξουσία στον Λαό συμμετέχει στο Σύμφωνο της Λισσαβώνας των Μελανσόν, Ιγκλέσιας και Μαρτίνς.

Ο πρώην γραμματέας της Επανίδρυσης και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ Φερέρο, αναζητώντας έναν συμβιβασμό για να αποφευχθεί η διάσπαση της Εξουσίας στον Λαό, υποστήριξε ότι καλό θα ήταν το ΚΕΑ να μην έχει δικό του υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Ο Ντε Ματζίστρις διέκοψε το ειδύλλιο με τον Βαρουφάκη και δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με τις εθνικιστικές θέσεις του Μελανσόν, αλλά αυτό δεν θα τον εμποδίσει να παρευρεθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Μελανσόν, τη Μαρτίνς του Μπλόκου της Αριστεράς, την Πράσινη Κέλερ και τον Ιγκλέσιας στη Μαδρίτη.

Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα δήλωσε τη διαθεσιμότητά της να στηρίξει την προσπάθεια του Ντε Ματζίστρις για ένα ενωτικό και ανοικτό ευρωψηφοδέλτιο με στόχο την αλλαγή της Ευρώπης, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι το μόνο σχήμα, εκτός της Ιταλικής Αριστεράς, που μπορεί να κατέβει στις ευρωεκλογές χωρίς να χρειάζεται να συγκεντρώσει 200.000 υπογραφές για την κατάθεση των ψηφοδελτίων.

Δεξιά, ρατσιστές και φασίστες: Θα πάρουμε την κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή οι τρεις ηγέτες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς συναντήθηκαν στη βίλα του Μπερλουσκόνι στο Άρκορε για να καταλήξουν στη "Συμφωνία των μπαμπάδων", από το όνομα των... γλυκών που τους προσέφερε ο Μεγάλος Αδελφός. Ο Μπερλουσκόνι, ο Σαλβίνι και η φασιστοειδής Μελόνι συμφώνησαν την κοινή κάθοδο της Κεντροδεξιάς και της Ακροδεξιάς στις επτά εκλογές για την ανάδειξη τοπικών κυβερνήσεων μέσα στο 2019 και την κοινή κάθοδο σε όσες δημοτικές εκλογές πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος.

Στόχος της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς είναι να σαρώσει στους οργανισμούς περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταφέρνοντας να περιθωριοποιήσει το Κ5Α και το Δημοκρατικό Κόμμα. "Η Κεντροδεξιά είναι ενωμένη, δουλεύει και δεν υπάρχει μόνο, αλλά και αντιστέκεται για να φθάσει σύντομα στην κυβέρνηση της χώρας" τόνισε απειλητικός ο Μπερλουσκόνι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι οργανώσεις της Αριστεράς... θα εξορκίσουν το κακό τις επόμενες εβδομάδες με την παλιά μέθοδο των συγκεντρώσεων διαιμαρτυρίας έχοντας χαρίσει στον Σαλβίνι και τον Ντι Μάιο την εκπροσώπηση των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων και του κόσμου που πλήττεται από την κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL