Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Η Λεπέν στον ψυχίατρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Λεπέν στον ψυχίατρο

Μία ακόμη "πολιτική δίωξη" σε βάρος της και ένα "καθεστώς που αληθινά προκαλεί φόβο" κατήγγειλε η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν με αφορμή δικαστική απόφαση που της επιβάλει να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση για τις φωτογραφίες με τις αγριότητες των τζιχαντιστών του ISIS που είχε ανεβάσει στο Twitter πριν από τρία χρόνια.

"Πίστευα πως μου είχαν συμβεί όλα: ε, λοιπόν, όχι! Επειδή κατήγγειλα τις φρικαλεότητες του Νταές με μηνύματα στο Twitter, η 'Δικαιοσύνη' με υποβάλλει σε ψυχιατρική εξέταση! Μέχρι πού θα φτάσουν;!" σχολίασε πάλι στο Twitter η φιναλίστ των προεδρικών εκλογών του 2017.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν αμέσως προβεβλημένα στελέχη της ευρωπαϊκής Άκρας Δεξιάς. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι έστειλε μάλιστα έναν ιδιαίτερα εκφραστικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ("Δεν βρίσκω λόγια"). "Η ψυχιατροποίηση των αντιπάλων ήταν ειδικότητα των Σοβιετικών και των ολοκληρωτικών καθεστώτων" συμπέρανε από την πλευρά του ο σύντροφος της Λεπέν και επικεφαλής σήμερα του Εθνικού Συναγερμού Λουί Αλιό.

Τη δικαστική απόφαση καταδίκασε, ωστόσο, και ένας από τους πιο ένθερμους αντιπάλους της Λεπέν, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν. "Η κυρία Λεπέν είναι πολιτικά υπεύθυνη για τις πολιτικές πράξεις της. Δεν είναι με τέτοια μέσα που θα κάνουμε την Ακροδεξιά να υποχωρήσει" τόνισε ο αριστερός πολιτικός που το 2012 είχε αποκαλέσει τη Λεπέν "ημίτρελη".

Το επιχείρημα περί δικαστικής δίωξης φαίνεται πάντως αρκετά αδύναμο με δεδομένο ότι το δικαστήριο απλώς εφάρμοσε τον γαλλικό Ποινικό Κώδικα που προβλέπει τη διεξαγωγή ψυχιατρικών εξετάσεων σε όσους διώκονται για "παραβάσεις σεξουαλικής φύσης ή που σχετίζονται με την προστασία ανηλίκων θυμάτων".

Στους διαδρόμους της Βουλής, η Λεπέν διατυμπάνιζε πάντως πως δεν προτίθεται να κάνει την εξέταση. "Περιμένω να δω πώς ο δικαστής σκοπεύει να με υποχρεώσει να την κάνω" δήλωνε, τη στιγμή που οι ακόλουθοί της στο Twitter χαρακτήριζαν τη δικαστική απόφαση ως δικτατορικό μέτρο.

Υπενθυμίζεται πως στις 16 Δεκεμβρίου 2015 η Λεπέν είχε αναρτήσει στο Twitter φωτογραφίες από αγριότητες του Ισλαμικού Κράτους ως απάντηση στον δημοσιογράφο Ζαν-Ζακ Μπουρντέν, τον οποίο κατηγορούσε ότι "έκανε έναν παραλληλισμό" ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και το Εθνικό Μέτωπο (FN) που τον Ιούνιο μετονομάστηκε σε Εθνικό Συναγερμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL