Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Δεν βγαίνει η ιταλική εξίσωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν βγαίνει η ιταλική εξίσωση

Τρεις πισώπλατες μαχαιριές δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία τη στιγμή που από το βήμα της Βουλής προσπαθούσε να καθησυχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις αγορές, αλλά και την κοινή γνώμη της χώρας του για την υιοθέτηση “σταδιακών μέτρων και με σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες”.

Ο Τρία προσπάθησε να φανεί όσο περισσότερο μετριοπαθής μπορούσε υποστηρίζοντας ότι οι κοινωνικές συντάξεις και το κοινωνικό εισόδημα θα είναι συμβατά με τις ανάγκες της δημοσιονομικής ισορροπίας και ότι αυτά θα αφορούν και τους ξένους, δηλαδή τους μετανάστες. “Στόχος της κυβέρνησης είναι να εγγυηθεί τη σταδιακή υλοποίηση των παρεμβάσεων στην οικονομική πολιτική, που συμπεριλαμβάνονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο, συμβατά με τις ανάγκες διατήρησης της ισορροπίας των διαρθρωτικών ισοζυγίων” τόνισε ο Τρία στη Γερουσία μιλώντας για την επικαιροποίηση του τρέχοντος προϋπολογισμού και τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Τρία θα πρέπει να αναζητήσει πόρους για τη μείωση του ΦΠΑ και την υιοθέτηση της κοινωνικής σύνταξης και του κοινωνικού εισοδήματος των 780 ευρώ που προτείνει το Κ5Α, ενώ για να ικανοποιήσει τη Λέγκα του Βορρά θα πρέπει να διασφαλίσει τη “φορολογική ειρήνη” α λα Σαλβίνι, δηλαδή μια ευρεία φορολογική αμνηστία για τους φοροφυγάδες.

Ο ΟΟΣΑ επιφύλαξε την πρώτη δυσάρεστη έκπληξη για τον Τρία προειδοποιώντας ότι η κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, σε συνδυασμό με το Brexit, αποτελούν κίνδυνο για την ευημερία της Ευρώπης. Για τον ΟΟΣΑ η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 1,2% φέτος, δηλαδή 0,2% χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις και κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. “Είναι ζωτικής σημασίας η Ιταλία να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να προχωρήσει στην πορεία της ανάπτυξης” τόνισε η νέα επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Μπούνι, προειδοποιώντας ότι δεν θα πρέπει να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης γιατί “ξέρουμε ότι δεν είναι οι νέοι που θα αντικαταστήσουν τους ηλικιωμένους”.

Ο πρωθυπουργός Κόντε απάντησε ότι “οι αξιολογήσεις αυτές δεν υποστηρίζονται από τα γεγονότα”, ενώ ο Ντι Μάιο ζήτησε από τον ΟΟΣΑ “να μην ανακατεύεται στις επιλογές μιας κυρίαρχης χώρας με μια κυβέρνηση νομιμοποιημένη δημοκρατικά για να την πάει μπροστά. Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ιταλών είναι μαζί μας. Οι γραφειοκράτες ας καταλάβουν το γιατί”.

Το INPS, ο αντίστοιχος ΕΦΚΑ της Ιταλίας, έδωσε τη δεύτερη μαχαιριά στον Τρία ανακοινώνοντας ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9,4% τον Ιούλιο και κατά 6,2% το πρώτο επτάμηνο του έτους, για να ξεπεράσουν τα 1 εκατομμύρια άτομα, στοιχείο που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της απασχόλησης.

Η τρίτη μαχαιριά έφθασε στον Τρία από τη μακρινή Κίνα, όπου ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λ. Ντι Μάιο στη διάρκεια επίσκεψης σε διεθνή έκθεση δήλωσε ότι η αύξηση του δημοσίου ελλείμματος πάνω από το 2% δεν αποτελεί ταμπού, σε αντίθεση με τον Τρία, που βλέπει ότι θα μπορούσε να φθάσει μόλις στο 1,6%, για να μην δημιουργηθούν δημοσιονομικά προβλήματα. Ο Ντι Μάιο τόνισε ότι “η αύξηση του ΦΠΑ αποτελεί μια ανύπαρκτη υπόθεση, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τους φόρους" αποκλείοντας με τον τρόπο αυτόν την αύξηση του ΦΠΑ που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Ρέντζι με τις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL