Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Βαυαρία / Βαυαρία: Η όψιμη απομάκρυνση από την Ακροδεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαυαρία / Βαυαρία: Η όψιμη απομάκρυνση από την Ακροδεξιά

Οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο. Αυτός ήταν πάντα ο μπούσουλας που ακολουθούσε η γερμανική Δεξιά, αυτή ήταν πάντοτε η τακτική της καγκελαρίου Μέρκελ, που νιώθει πολύ βολικά να συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες - κι έχει περισσότερες κόντρες με το πολύ συντηρητικό αδελφό κόμμα της από τη Βαυαρία. Ωστόσο, από τότε που εμφανίστηκε μαχητική η νέα Δεξιά στη Γερμανία, η ΑfD, με τη μεγάλη δόση ξενοφοβίας και ρατσισμού και ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την άγρια Ακροδεξιά, πολλοί στο στρατόπεδο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) πίστεψαν ότι ήρθε επιτέλους η ώρα για τη δεξιά στροφή.

Την πιο απότομη δεξιά στροφή την έκανε η ηγεσία της CSU, που έχει συνηθίσει να κυβερνά σχεδόν πάντα αυτοδύναμη εδώ και 70 χρόνια στη Βαυαρία- και θέλει να υπερασπιστεί την αυτοδυναμία της και στις επικείμενες τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου. Προσπάθησε, μάλιστα, να προσπεράσει από τα δεξιά και την AfD, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ετοιμάζεται να εκτιναχθεί από το μηδέν στο 15%. Βγήκε, λοιπόν, η CSU και μίλησε για “τουρισμό ασύλου”, για “νόμο και τάξη”, για “απελάσεις εδώ και τώρα όσων δεν δικαιούνται άσυλο”, για “στρατόπεδα” όπου θα μαντρώνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες. Άνοιξε βεντέτα με τη Μέρκελ και την προσφυγική της πολιτική -η οποία, παρεμπιπτόντως, έχει σκληρύνει πολύ μετά το 2015- συμπαρατάχθηκε με τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν και τον Αυστριακό Σεμπάστιαν Κουρτς προσπαθώντας να σταματήσει την αιμορραγία ψήφων προς την AfD. Και οι δημοσκοπήσεις την τιμώρησαν. Η πανίσχυρη CSU, που θεωρεί το 47% οριακά ανεκτό αποτέλεσμα, έφτασε να πέφτει στο 35%. Δεν κατάφερε να κερδίσει τίποτε από τα δεξιά, αφού οι πολύ δεξιοί ψηφοφόροι φαίνεται να προτιμούν το πρωτότυπο από τις απομιμήσεις, ενώ τρόμαξε με τον ακροδεξιό λαϊκισμό της τους ψηφοφόρους του Κέντρου.

Ένα μήνα πριν από τις εκλογές στη Βαυαρία, η CSU αποφάσισε να αλλάξει πάλι γραμμή. Στο συνέδριό της το σαββατοκύριακο άφησε κατά μέρος την ακροδεξιά ρητορική, προσπάθησε να απευθυνθεί στους νοικοκυραίους που παραδοσιακά τη στηρίζουν και δεν θέλουν ακρότητες. Προσπάθησε να πλασαριστεί ως εκείνη η δύναμη που έχει κάνει τη Βαυαρία να ευημερεί, που νοιάζεται για την οικογένεια, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, τους παιδικούς σταθμούς, τα προβλήματα των αγροτών και τις αγωνίες των μικρομεσαίων. Το αν έκανε εγκαίρως τη στροφή θα φανεί στις κάλπες. Κατάφερε, ωστόσο, στο μεσοδιάστημα να “ξεπλύνει” την Ακροδεξιά και να βάλει τρικλοποδιές και στην ίδια της την πολιτική οικογένεια. Επιπλέον, ο ηγέτης της και υπουργός Εσωτερικών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση Χορστ Ζέεχοφερ έχει πυροδοτήσει άλλη μια κρίση στο Βερολίνο με την εμμονή του να στηρίζει τον επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανεκτικός στην ακροδεξιά βία στο Κέμνιτς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL