Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Άνω κάτω η Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άνω κάτω η Ιταλία

Ο εμφύλιος πόλεμος στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019, με το Κ5Α του Λ. Ντι Μάιο να προσπαθεί να ανακτήσει ένα κοινωνικό προφίλ και τον Μ.Σαλβίνι να στοχεύει στις πλέον βάρβαρες μορφές του νεοφιλελευθερισμού, ίσως οδηγήσει σε αδιέξοδο και πρόωρες εκλογές, δεδομένου ότι ο αρχηγός της Λέγκας ετοιμάζεται να συναντήσει τον Σ. Μπερλουσκόνι στη βίλα του στο Άρκορε με στόχο την ενότητα της Δεξιάς και Ακροδεξιάς στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και τον έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ο Σαλβίνι προσπάθησε να καθησυχάσει το Κ5Α υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική συνεργασία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της θητείας της Βουλής.

Ο Ντι Μάιο και το Κ5Α αντιμετώπισαν με νευρικότητα το νέο προεκλογικό ειδύλλιο Σαλβίνι - Μπερλουσκόνι, προειδοποιώντας ότι δεν θα σιωπήσουν μπροστά στην κατάφωρη σύγκρουση ανάμεσα στα συμφέροντα του καναλάρχη και του πολιτικού Μπερλουσκόνι. Για το Κ5Α προέχει η υιοθέτηση του κοινωνικού εισοδήματος και η αύξηση των κατώτατων κοινωνικών συντάξεων στα 780 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τη “φορολογική ειρήνη” που προωθεί η Λέγκα και ο Σαλβίνι, το Κ5Α απαντά ότι “δεν θα ψηφίσει καμία φορολογική αμνηστία”.

“Πρέπει να πραγματοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας γιατί διαφορετικά είναι άχρηστο να είμαστε στην κυβέρνηση. Όχι μόνο το κοινωνικό εισόδημα, αλλά και την περικοπή της σπατάλης”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και Ανάπτυξης και ηγέτης του Κ5Α Ντι Μάιο. “Περιμένουμε τον Σαλβίνι να μας πει πότε θα κάνουμε τον νόμο για τη σύγκρουση συμφερόντων’, συμπλήρωσε ο Ντι Μπατίστα, δεξί χέρι και πιθανός δελφίνος του Ντι Μάιο, που φοβάται ότι ο Σαλβίνι είναι ο άνθρωπος του Μπερλουσκόνι μέσα στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο Μπερλουσκόνι φοβάται ότι ένας νόμος για τη σύγκρουση συμφερόντων θα τον εξανάγκαζε να αφήσει μεγάλο τμήμα των συχνοτήτων του στην τηλεόραση.

Το έγκυρο Τμήμα Οικονομικών Ερευνών του Cgia προειδοποίησε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης και του ΑΕΠ θα ενισχύσει τη φορολογική πίεση, που βρίσκεται ήδη σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για να εκτιναχθεί πάνω από το 42,2% στις αρχές του έτους, πλησιάζοντας στο ιστορικό ρεκόρ του 43,6% του 2013. Τα φυσικά πρόσωπα αναμένεται να καταβάλουν φόρους 186,5 δισ. και οι εταιρείες 34 δισ.

“Πόλεμος” Σαλβίνι - Λουξεμβούργου για μετανάστες, λαϊκισμό και φασισμό

“Οι λαϊκιστές θέλουν να θέσουν τα εθνικά συμφέροντα πάνω από όλα, θέλουν να καταστρέψουν την Ε.Ε. όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Άσελμπορν προειδοποιώντας πως ο Σαλβίνι, απαντώντας στις δηλώσεις του ότι χρησιμοποιεί “φασιστικές μεθόδους της δεκαετίας του '30”, χρησιμοποίησε δύο φορές τη λέξη “σκλάβοι” για να αναφερθεί στους μετανάστες χρησιμοποιώντας μια ορολογία σε πλήρη αντίθεση με την ηθική της Ε.Ε. "Εάν μιλά έτσι ένας υπουργός μια ιδρυτικής χώρας, της τρίτης οικονομίας της Ευρωζώνης, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή" είπε ο Άσελμπορν, καλώντας τους ομολόγους του να τοποθετηθούν επί του θέματος. Ο Άσελμπορν διευκρίνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν προσέβαλε στη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της Βιέννης τον ιταλικό λαό και τον Σαλβίνι, ο οποίος, κατά τον ίδιο, “ψεύδεται όταν λέει ότι θα σταματήσει τη μετανάστευση στη θάλασσα. Οι άνθρωποι πρέπει να διασωθούν και όταν αποβιβαστούν να χωριστούν σε αυτούς που θα έχουν τη διεθνή προστασία και σε αυτούς που δεν θα την έχουν. Οι πρώτοι πρέπει να διανεμηθούν ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και οι δεύτεροι να επαναπατριστούν”.

Ο Σαλβίνι είχε χρησιμοποιήσει βίντεο από τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. και μπροστά στις διαμαρτυρίες του Άσελμπον τόνισε ότι “εάν του αρέσουν οι μετανάστες, ας του πάρει. Ο σοσιαλιστής υπουργός του φορολογικού παραδείσου του Λουξεμβούργου, αφού σύγκρινε τους παππούδες μας Ιταλούς μετανάστες με τους παράνομους που αποβιβάζονται σήμερα, αφού διέκοψε την ομιλία μου φωνάζοντας 'σκατά', σήμερα με αποκαλεί 'φασίστα'. Εγώ λέω, τι προβλήματα έχουν στο Λουξεμβούργο; Κανένας φασισμός, μόνο σεβασμός στους κανόνες. Εάν του αρέσουν οι μετανάστες, ας τους υποδεχθεί όλους στο Λουξεμβούργο, στην Ιταλία έχουμε ήδη υποδεχθεί πάρα πολλούς”, είχε απαντήσει ο Σαλβίνι στις δηλώσεις του Άσελμπορν, εκτιμώντας μάλιστα ότι είναι και “αμόρφωτος”, γιατί “αγνοεί την ιστορία της ιταλικής μετανάστευσης, που δεν έχει τίποτα κοινό με τους παράνομους που έρχονται για να διακινήσουν ναρκωτικά και να κλέβουν στην Ιταλία”.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βουλής του Λουξεμβούργου Ντι Μπαρτολομέο τόνισε ότι η χώρα του δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο και ότι εξαιτίας των εθνικιστικών κινημάτων “όλα αυτά που ένωναν τους λαούς μας βρίσκονται σε κίνδυνο”. Από την πλευρά της η Λεπέν τόνισε ότι είναι υπέρ της γραμμής Σαλβίνι, γιατί “μαζί θα κατακτήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL