Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συνεχίζεται η κυβερνητική αντιπαράθεση στην Γερμανία

Η κυβέρνηση αναβάλλει την απόφαση για το μέλλον του αμφιλεγόμενου προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς Γκέοργκ Μάασεν. Οι Σοσιαλδημοκράτες απαιτούν την παραίτηση του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο, εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το μέλλον του αμφιλεγόμενου προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς Γκέοργκ Μάασεν.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ αρκέστηκε στη δήλωση ότι οι χθεσινές συνομιλίες των επικεφαλής των κυβερνητικών κομμάτων στην καγκελαρία, δηλαδή των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU  και των Σοσιαλδημοκρατών, ήταν «καλές και σοβαρές». Η Άγκελα Μέρκελ, ο Χορστ Ζεεχόφερ και η Αντρέα Νάλες αποφάσισαν ωστσόσο να μην προβούν σε δηλώσεις. Μετά από μιάμιση ώρα οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για την ερχόμενη Τρίτη. 

Αποσκοπούν στην εκούσια παραίτηση;

Γερμανικά μίντια εικάζουν ότι πιθανός λόγος για την αναβολή των συνομιλιών είναι το συνέδριο των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών το Σάββατο, το οποίο πραγματοποιείται υπό συνθήκες μη ικανοποιητικές για το CSU.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το κόμμα χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές στη Βαυαρία τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση η εκλογική του δύναμη περιορίζεται στο 35%. Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν όμως την εκδοχή ότι με την πενθήμερη αναβολή δίνεται στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος η ευκαιρία να υποβάλλει την παραίτηση του. Κατά αυτό τον τρόπο θα ξεπερνιόνταν το πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να επιμένουν στην απομάκρυνση Μάασεν, πιθανολογείται ότι το ίδιο ζήτησε κεκλεισμένων των θυρών και η Άγκελα Μέρκελ ενώ ο αρμόδιος για την υπηρεσία υπουργός Ζεεχόφερ του παρέχει στήριξη. 

Η αντιπαράθεση προέκυψε μετά από αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Χανς Γκέργκ Μάασεν. Σε συνέντευξη του την περασμένη Κυριακή είχε αμφισβητήσει τη γνησιότητα ενός βίντεο στο ίντερνετ που παρουσίαζε Γερμανούς να κυνηγούν αλλοδαπό στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς.Υποστήριξε ότι στο Κέμνιτς δεν υπήρξε περίπτωση ανθρωποκυνηγητού διαψεύδοντας κατά αυτό τον τρόπο την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ που προηγουμένως είχε κάνει σχετική δήλωση.

Εν τω μεταξύ όμως ο κ. Μάασεν παραδέχθηκε μεν ότι το βίντεο είναι γνήσιο αλλά εξακολουθεί να επιμένει ότι οι σχετικές σκηνές που δείχνει δεν συνιστούν ανρωποκυνηγητό.

 

πηγή DW

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις