Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Συρία / "Σύγκρουση" Πούτιν - Ερντογάν για την Ιντλίμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία / "Σύγκρουση" Πούτιν - Ερντογάν για την Ιντλίμπ

Σε πεδίο δοκιμασίας της λυκοφιλίας Πούτιν - Ερντογάν κινδύνεψε να εξελιχθεί η χθεσινή τριμερής σύνοδος κορυφής Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν στην Τεχεράνη, στόχος της οποίας ήταν να διευθετηθούν οι ετερόκλητες επιδιώξεις των τριών ισχυρών παραγόντων που διαμόρφωσαν την εξέλιξη του επτάχρονου συριακού εμφυλίου καθώς οι δυνάμεις του Άσαντ ετοιμάζονται να καταλάβουν το εναπομείναν προπύργιο των ανταρτών, την επαρχία Ιντλίμπ, σηματοδοτώντας τη νίκη τους στον πόλεμο.

Ο Ερντογάν, που βλέπει τα πράγματα να έχουν πάρει μια εντελώς διαφορετική τροπή απ’ αυτήν που επιθυμούσε διακαώς έχοντας ποντάρει στην ανατροπή του Άσαντ, προσπάθησε και χθες να εξορκίσει τη διαφαινόμενη πύρρεια νίκη του Σύρου Προέδρου ζητώντας κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ ώστε να αποφευχθεί, όπως είπε, ένα «λουτρό αίματος» και ένα νέο προσφυγικό κύμα προς τα τουρκικά σύνορα.

Ωστόσο η θέση του Πούτιν ήταν ξεκάθαρη: ο Άσαντ έχει κάθε δικαίωμα να ανακτήσει τον έλεγχο του συνόλου της επικράτειας της χώρας του. «Η συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να πάρει υπό τον έλεγχό της το σύνολο της εθνικής επικράτειας της Συρίας και οφείλει να το πράξει» ξεκαθάρισε ο Ρώσος Πρόεδρος. Κατηγόρησε μάλιστα τα «τρομοκρατικά στοιχεία» στην Ιντλίμπ ότι συνεχίζουν τις προκλήσεις τους εξαπολύοντας επιδρομές και βομβαρδισμούς κατά των ρωσικών δυνάμεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί (με τους Σύρους) το πρόβλημα αυτό» τόνισε και εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ, αφού ο στόχος είναι πάντα η εκδίωξη των ανταρτών. Κατά τον ίδιο πάντως οι συνομιλίες του τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί ήταν «εποικοδομητικές». Στο πλευρό του Πούτιν στάθηκε ο Ρουχανί συμφωνώντας ότι η συριακή κυβέρνηση πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της συριακής επικράτειας και πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στην Ιντλίμπ "είναι αναπόφευκτη".

Από νωρίς η Ρωσία είχε δώσει το «στίγμα» της ενόψει της συνόδου προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές «παρανοήσεις» από τους Τούρκους και Ιρανούς συμμάχους της όσον αφορά τις προθέσεις της στα συριακά μέτωπα, αλλά και από τους Αμερικανούς, που συγκάλεσαν εκτάκτως -επίσης χθες- το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές το πρωί είχαν στόχο τζιχαντιστές και αντάρτες στην συριακή επαρχία και συγκεκριμένα θέσεις της Χάγιατ Ταχρίρ Αλ Σαμ, τζιχαντιστικής οργάνωσης που έχει δημιουργηθεί από τη συριακή πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα και κυριαρχεί στην Ιντλίμπ, και της Άχραρ Αλ Σαμ, μιας ισχυρής οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών.

Οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονται κοντά στην περιοχή Χομπάιτ, στο νοτιοδυτικό τμήμα, κοντά στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην περιοχή που κατέχουν οι αντάρτες και τον κυβερνητικό τομέα. "Έχουμε σκοτώσει, σκοτώνουμε και θα σκοτώσουμε τρομοκράτες (...) ασχέτως με το αν βρίσκονται στο Χαλέπι, την Ιντλίμπ ή άλλα μέρη της Συρίας" είχε δηλώσει προχθές η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η Τουρκία υπέβαλε στη σύνοδο της Τεχεράνης σχέδιο για την απομάκρυνση των ενόπλων ομάδων από την Ιντλίμπ ώστε να αποφευχθεί επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων κατά του ανταρτοκρατούμενου θυλάκου. Βάσει του σχεδίου συνολικά δώδεκα "ένοπλες οργανώσεις", μεταξύ των οποίων και η Χάγιατ Ταχρίρ Αλ Σαμ, θα καταθέσουν τα όπλα και οι μαχητές τους θα απομακρυνθούν σε ασφαλείς περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL