Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Βραζιλία / Απόπειρα δολοφονίας του ακροδεξιού υποψηφίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλία / Απόπειρα δολοφονίας του ακροδεξιού υποψηφίου

Στις πιο τεταμένες όσο και απρόβλεπτες εκλογές της μεταπολίτευσης της οδεύει η Βραζιλία. Τον αποκλεισμό του πρώην Προέδρου και φυλακισμένου πλέον Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα από την εκλογική διαδικασία διαδέχτηκε χθες η απόπειρα δολοφονίας του ακροδεξιού υποψηφίου και νοσταλγού της δικτατορίας Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Ο ακροδεξιός πολιτικός δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης του στην πόλη Ζουίζ Ντε Φόρα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης, που συνελήφθη αμέσως μετά την απόπειρα, δήλωσε ότι έδρασε "κατ' εντολήν του Θεού".

Ο δικηγόρος του 40χρονου Αντέλιου Μπίσπου Ντε Ολιβέιρα τόνισε, από την πλευρά του, ότι ο πελάτης του είχε κίνητρα "θρησκευτικά", "πολιτικής φύσεως", αλλά και εξαιτίας "των προκαταλήψεων που επιδεικνύει ο Μπολσονάρου κάθε φορά που μιλάει για τη φυλή, τη θρησκεία και τις γυναίκες". Ο δράστης ανήκε στο αριστερό κόμμα PSOL από το 2007 έως το 2014, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Ο πρώην λοχαγός, που δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-85), προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, μετά τον αποκλεισμό από την αναμέτρηση του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα με απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου.

Ο Μπολσονάρου εμφανίζεται ως υποψήφιος του νόμου και της τάξης ενώ διεκδικεί και τον τίτλο του "αντισυστημικού" παρά το γεγονός ότι εκλέγεται επί σχεδόν τρεις δεκαετίες στο Κογκρέσο. Στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις συχνά κάνει μια χειρονομία σαν να κρατά όπλο και στα δύο του χέρια και επισημαίνει ότι θα ενθαρρύνει την αστυνομία να σκοτώνει εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες.

Δηλώνει ανοιχτά νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας, για την οποία έχει πει πως θα έπρεπε να είχε σκοτώσει περισσότερους. Όταν ψήφισε στη Γερουσία το 2016 για την αποπομπή της πρώην Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, αφιέρωσε την ψήφο του στον στρατιωτικό που διοικούσε τη φυλακή όπου φυλακίστηκε και βασανίστηκε η Ρούσεφ.

Επίσης εναντίον του Μπολσονάρου εκκρεμούν δίκες στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου κατηγορείται για υποκίνηση σε μίσος και βιασμούς, αν και ο ίδιος χαρακτηρίζει τις κατηγορίες πολιτικά υποκινούμενες. Σύμφωνα με τους γιατρούς, θα χρειαστεί να νοσηλευθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα στο νοσοκομείο, ενώ για την πλήρη αποκατάστασή του θα χρειαστούν δύο μήνες.

Βάσει του εκλογικού νόμου στη Βραζιλία, το μικρό κόμμα του Μπολσονάρου δικαιούται πολύ περιορισμένο χρόνο για διαφημίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Αυτό σημαίνει ότι βασίζεται κυρίως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για να συσπειρώσει τους υποστηρικτές τους. Η απουσία του από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εκστρατεία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL