Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Συρία: Προ των πυλών της Ιντλίμπ ο συριακός στρατός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία: Προ των πυλών της Ιντλίμπ ο συριακός στρατός

"Μπλέκεται" για άλλη μια φορά το κουβάρι του συριακού εμφυλίου με τις δυνάμεις του Άσαντ να αποτολμούν το μεγάλο χτύπημα κατά του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών, της Ιντλίμπ, υπό τις ευλογίες φυσικά της Μόσχας και τις... "κατάρες" του Τραμπ, ενώ άλλη μια φορά η Τουρκία εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να ενισχύσει τις θέσεις της αποβλέποντας πάντα στη συντριβή των Κούρδων μαχητών.

Το 60% της Ιντλίμπ, της τελευταίας επαρχίας που δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των μαχητών της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε από μέλη του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία. Στην περιοχή δρουν επίσης πολλές μικρότερες αντάρτικες ομάδες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι ο συριακός στρατός "ετοιμάζεται να διευθετήσει" το πρόβλημα της "τρομοκρατίας" στην επαρχία αυτή, που συνορεύει με την Τουρκία. Οι δυνάμεις της τελευταίας ενισχύθηκαν το περασμένο 24ωρο με άρματα μάχης που έφτασαν στην επαρχία Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία. Έχει σταλεί επίσης στην περιοχή εξοπλισμός -τσιμεντένια μπλοκ μήκους τεσσάρων μέτρων και βάρους 12 τόνων- για να ενισχυθούν τα 12 στρατιωτικά φυλάκια που έχει κατασκευάσει ο τουρκικός στρατός εντός του συριακού εδάφους.

"Ο συριακός στρατός ετοιμάζεται να διευθετήσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην επαρχία Ιντλίμπ. Η κατάσταση εκεί εξακολουθεί να παραμένει αντικείμενο ιδιαίτερης ανησυχίας για τη Μόσχα, τη Δαμασκό, την Άγκυρα και την Τεχεράνη" δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη.

Πηγή των ανταρτών αλλά και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξαν πως οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Ιντλίμπ επαναλήφθηκαν χθες έπειτα από αρκετές εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τη Δευτέρα τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και τους συμμάχους του να μην εξαπολύσουν «ριψοκίνδυνα» μια επίθεση στην Ιντλίμπ, καθώς κινδυνεύουν να σκοτωθούν «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι».

"Ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ της Συρίας δεν πρέπει ενεργώντας ριψοκίνδυνα να επιτεθεί στην Ιντλίμπ. Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί θα έκαναν ένα σοβαρό λάθος από ανθρωπιστική άποψη αν έπαιρναν μέρος σε αυτή τη δυνητική ανθρώπινη τραγωδία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να σκοτωθούν. Μην επιτρέψετε να γίνει αυτό!» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL