Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Στρατιωτικοποίηση της Frontex θέλει η αυστριακή προεδρία / Μέτωπα στην Ευρώπη με άξονα το προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρατιωτικοποίηση της Frontex θέλει η αυστριακή προεδρία / Μέτωπα στην Ευρώπη με άξονα το προσφυγικό

Του Αργύρη Παναγόπουλου

“Υποκριτή, ξανάνοιξε τα σύνορα αντί να επαναπροωθείς γυναίκες και παιδιά, γιατί επαναπροώθησες πάνω από 48 χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα με την Ιταλία”, απάντησε ο Ματέο Σαλβίνι στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σήκωσε τη σημαία εναντίον του εθνικισμού στην Ευρώπη και εναντίον της ακροδεξιάς συμμαχίας Όρμπαν-Σαλβίνι. Επίθεση κατά του Γάλλου Προέδρου εξαπέλυσε επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης του Δημοκρατικού Κόμματος Κάρλο Καλέντα περιγράφοντας τα τραύματα από την αντιμεταναστευτική πολιτική του Μακρόν: “Είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Σαλβίνι και ένας από τους χειρότερους συμμάχους της Ευρώπης. Εάν έσκαγε λίγο, θα ήταν καλύτερα”. Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, η Γαλλία επαναπροώθησε στην Ιταλία 31 χιλιάδες άτομα το 2017 και πάνω από 17 χιλιάδες από τις αρχές του 2018.

Η αντιπαράθεση των εθνικιστών και της Ακροδεξιάς με τον Μακρόν αναμένεται να ενταθεί ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό στις 20 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο, όπως φάνηκε από την τριήμερη επίσκεψη του Μακρόν στη Δανία και τη Φινλανδία προς αναζήτηση συμμάχων.

Την ίδια στιγμή, στη Βιέννη η υπουργός Αμύνης της Ιταλίας, η Τρέντα του Κ5Α, προσπάθησε να αλλάξει τη μορφή και τα χαρακτηριστικά της “Επιχείρησης Σοφία” (EunavForMedSophia) που βρίσκεται φέτος υπό ιταλική διοίκηση, ζητώντας από το συμβούλιο υπουργών να υιοθετήσει την εκ περιτροπής ανάδειξη των λιμανιών υποδοχής μεταναστών σε πέντε χώρες της μεσογειακής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. “Η Ευρώπη δεν υπάρχει” σχολίασε η Τρέντα μετά την αναμενόμενη άρνηση των ομολόγων της.

Εξάλλου η αυστριακή προεδρία από την πλευρά της προωθεί την ντε φάκτο στρατιωτικοποίηση των εξωτερικών συνόρων της “Ευρώπης - φρούριο”, προσπαθώντας και αυτή να αλλάξει τα χαρακτηριστικά της “Επιχείρησης Σοφία” προσδοκώντας τη στρατιωτικοποίηση της Frontex. Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Κούνασεκ πρότεινε τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων από τις χώρες της Ε.Ε. υπό τον έλεγχο των συνοριοφυλάκων της Frontex για τον αποκλεισμό των μεταναστών. H Γερμανία και η Εσθονία έχουν απορρίψει τη χρήση του στρατού για αστυνόμευση. Η Κομισιόν έχει προτείνει την ενίσχυση της Frontex, ώστε να φθάσει σε 10 χιλιάδες άτομα κατά τη διάρκεια του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού που θα ξεκινήσει το 2021.

Η Ιταλία αναμένεται να κάνει μια δεύτερη προσπάθεια για να ζητήσει αλληλεγγύη για την υποδοχή των μεταναστών, όπως την εννοεί η ίδια, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Από τη Βενετία, ο αρχηγός της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι δήλωσε ότι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για την “Επιχείρηση Σοφία”: “Εάν από την Ευρώπη έρθει ένα ακόμη 'όχι', θα πρέπει να αξιολογήσουμε εάν θα συνεχίσουμε να δαπανάμε χρήματα για μια αποστολή που στα χαρτιά είναι διεθνής, αλλά τα βάρη πέφτουν μόνο σε μια χώρα. Μέχρι στιγμής έχουμε δεχθεί ένα τσουβάλι 'όχι' από τον Μακρόν και τους άλλους. Τελειώσαμε όλα τα μπόνους των 'όχι' και θα αποφασίσουμε μόνοι μας, σίγουρα δεν μας λείπουν η φαντασία και η ικανότητα”. “Διεκδικώ ειλικρινά ότι εκβιάζω την Ε.Ε.”, συμπλήρωσε ο Σαλβίνι.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι ισοδυναμούν με “ακόμα δύο μετάλλια” οι δύο νέες κατηγορίες, για τα εγκλήματα της απαγωγής με σκοπό τον εξαναγκασμό και την παράλειψη δημοσίων εγγράφων, που ίσως του απαγγείλει η εισαγγελία του Αγκριτζέντο για την υπόθεση των μεταναστών στο πλοίο “Ντιτσιότι”. Η εισαγγελία τον κατηγορεί ήδη για απαγωγή ατόμων, παράνομη σύλληψη ατόμων και κατάχρηση εξουσίας.

Σημειώνεται ότι ο Σαλβίνι είχε χθες μια νίκη, όταν η ισπανική ΜΚΟ Open Arms ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα έξω από τη Λιβύη και ότι το σκάφος της επιστρέφει σε ισπανικό λιμάνι.

Άσχημα νέα για την ιταλική οικονομία

Εκτός από το πολιτικό, φαίνεται πως ανεβαίνει και το οικονομικό θερμόμετρο στην Ιταλία. Τα επιτόκια των 10ετών ιταλικών ομολόγων έφθασαν στο 3,25%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, ενώ το spread τους εκτινάχθηκε πάνω από τις 280 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών. Οι αναλυτές υπογράμμισαν ότι μόνο οι δύο χθεσινές εκδόσεις 10ετών και 5ετών ομολόγων θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά με τουλάχιστον 100 εκατ. τον χρόνο σε πανωτόκια. Οι ίδιες πηγές προεξοφλούν ότι σήμερα η Fitch θα μειώσει τις προοπτικές για την ιταλική οικονομία και πιθανώς θα υποβαθμίσει επίσης την αξιολόγηση της χώρας τροφοδοτώντας νέες πιέσεις στο ιταλικό χρέος, ενώ ανάλογες υποβαθμίσεις προεξοφλούνται από τη Moody’s και τη Standard & Poor’s, αλλά για τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL