Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Καμπανάκι Έτινγκερ για το ιταλικό βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό / Η Ακροδεξιά βάζει όρους στην ευρωπαϊκή Δεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμπανάκι Έτινγκερ για το ιταλικό βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό / Η Ακροδεξιά βάζει όρους στην ευρωπαϊκή Δεξιά

Του Αργύρη Παναγόπουλου

“Όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν εγκαίρως τις εισφορές. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν παραβίαση των συμφωνιών, που θα οδηγούσε σε κυρώσεις”, προειδοποίησε από τις σελίδες της "Die Welt" o Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση της Ρώμης και κυρίως στον αντιπρόεδρο Λουίτζι Ντι Μάιο, που απειλεί με βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό εάν οι 27 χώρες της Ε.Ε. δεν επωμιστούν την ευθύνη υποδοχής των μεταναστών που φτάνουν στα ιταλικά λιμάνια.

“Η Ιταλία κέρδισε τη στήριξή μας για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση και τις συνέπειές της, αλλά θέλω να προειδοποιήσω τη Ρώμη να μην μπερδεύει το μεταναστευτικό με τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε.”, συνέχισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος προ ημερών “κάρφωσε” τον Ντι Μάιο ότι οι πραγματικές συνεισφορές της Ιταλίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό φθάνουν μόλις τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ο Έτινγκερ προειδοποίησε την Ιταλία ότι θα της ζητηθεί να καταβάλει και τόκους αν δεν πληρώσει εγκαίρως το μερίδιο που της αντιστοιχεί.

Από το Κάιρο, όπου βρισκόταν χθες για επίσημη επίσκεψη, ο Ντι Μάιο επέμεινε ότι η χώρα του καταβάλλει ετησίως στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. περίπου 14 δισ. ευρώ, ενώ κάλεσε τους εταίρους της Ιταλίας "να ανακαλύψουν εκ νέου το πνεύμα αλληλεγγύης πάνω στο οποίο ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση" αν θέλουν να ξεκινήσει μια συζήτηση τις προσεχείς ημέρες.

Η συμμαχία Σαλβίνι - Όρμπαν

Στο Μιλάνο πάντως ο αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ξεκίνησαν στην πράξη την προεκλογική εκστρατεία των εθνικιστικών, ακροδεξιών και ρατσιστικών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

“Είμαστε κοντά σε μια ιστορική στροφή για το μέλλον της Ευρώπης”, τόνισε ο Σαλβίνι. “Εμείς είμαστε εναντίον του Μακρόν και της παράνομης μετανάστευσης και θα θέλαμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να υιοθετήσει τη θέση μας”, συμπλήρωσε ο Όρμπαν, καθιστώντας σαφές ότι οι πιο επικίνδυνες ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις έχουν δρομολογήσει στην πράξη τις προτεραιότητες για την προεκλογική τους εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο Σαλβίνι και ο Όρμπαν, και όχι μόνο, φαίνεται ότι έχουν στο στόχαστρο τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, γιατί η συμμαχία τους με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απομονώσει τις ακροδεξιές δυνάμεις, που βρίσκονται σε τροχιά ανόδου σε πολλές χώρες.

“Δεν τολμώ να ζητήσω από τον Βίκτορ [Όρμπαν] να αφήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εργαζόμαστε ο καθένας στον χώρο του για να αποκλείσουμε τους σοσιαλιστές και να επαναφέρουμε στο κέντρο τις ταυτότητες που εκπροσωπούν οι κυβερνήσεις μας, η κάθε μια με την ιστορία της”, συμπλήρωσε ο Σαλβίνι.

Για τον Όρμπαν, στην Ευρώπη “υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Αυτό που οδηγεί ο Μακρόν ως επικεφαλής των δυνάμεων που υποστηρίζουν τη μετανάστευση και από την άλλη μεριά είμαστε εμείς που θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση. Γι' αυτό το θέμα υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εμείς θα θέλαμε να υιοθετήσει την άποψή μας”, τόνισε ο Όρμπαν.

“Είναι απόλυτο δικαίωμα της Ουγγαρίας να υπερασπιστεί τα σύνορα και την ασφάλεια του λαού της. Ο κοινός στόχος είναι η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων”, σχολίασε ο Σαλβίνι.

“Η Ουγγαρία απέδειξε ότι η μετανάστευση μπορεί να σταματήσει. Όλοι έλεγαν ότι είναι αδύνατον, τόσο στο νομικό όσο και στο φυσικό επίπεδο. Αποδείξαμε ότι είναι δυνατόν και στα δύο επίπεδα. Η πολιτική μας είναι να βοηθήσουμε όπου υπάρχουν προβλήματα και όχι να φέρουμε τα προβλήματα σε εμάς. Ο Σαλβίνι απέδειξε ότι η μετανάστευση μπορεί να σταματήσει ακόμη και μέσα στη θάλασσα. Εκτός από αυτόν κανείς άλλος δεν πήρε αυτή την ευθύνη, στη Μεσόγειο, είναι ο πρώτος. Αυτό το θάρρος μάς εμπνέει σεβασμό. Του ευχόμαστε να μην κάνει πίσω, να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά σύνορα”, ανταπάντησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη μεταφοράς των μεταναστών στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί “μπορούμε να επιστρέφουμε τους μετανάστες στις χώρες τους. Δεν υπάρχει ανάγκη επαναπροώθησης, δεν υπάρχει ανάγκη να τους μοιράσουμε μεταξύ μας, αλλά να τους ξαναστείλουμε στο σπίτι τους”.

Ο Μακρόν θέλει "προοδευτικό τόξο" στην Ευρώπη

"Δεν θα παραχωρήσω τίποτε στους εθνικιστές και σ' αυτούς που προωθούν αυτόν τον λόγο μίσους. Αν θέλουν να βλέπουν στο πρόσωπό μου τον κύριο αντίπαλό τους, έχουν δίκιο", απάντησε στους Όρμπαν και Σαλβίνι ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος κάνει περιοδεία στη Δανία και στη Φινλανδία αναζητώντας συμμάχους για ένα "προοδευτικό τόξο" στην Ευρώπη. "Αν θεωρούν πως υπάρχει στη Γαλλία ο εχθρός του εθνικισμού, της πολιτικής του μίσους, της Ευρώπης που οφείλει να πληρώνει ό,τι μας συμφέρει και δεν επιβάλλει καμιάς μορφής ευθύνη και αλληλεγγύη, έχουν δίκιο", συμπλήρωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

“Η Αριστερά υπάρχει μόνο για να με βρίζει, για να υπερασπίζεται την Ε.Ε. των τραπεζιτών και της μετανάστευσης χωρίς όρια. Σημειώνω ότι στην Ουγγαρία η ανεργία είναι κάτω από το 5%, με την οριζόντια φορολόγηση Flat Tax για τις επιχειρήσεις στο 9% και των φυσικών προσώπων στο 15%, τον έλεγχο της μετανάστευσης και την οικονομική ανάπτυξη στο 4%”, έγραψε ο Σαλβίνι στα κοινωνικά δίκτυα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL