Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ακροδεξιές συμμαχίες και στο βάθος οι ευρωεκλογές του Μαΐου / Η Ιταλία "πρωτεύουσα" του Βίσεγκραντ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακροδεξιές συμμαχίες και στο βάθος οι ευρωεκλογές του Μαΐου / Η Ιταλία "πρωτεύουσα" του Βίσεγκραντ;

O Ματέο Σαλβίνι “είναι ο ήρωάς μου, ο σύντροφος του πεπρωμένου... Είμαι πολύ περίεργος να γνωρίσω την προσωπικότητά του. Είμαι μεγάλος θαυμαστής του και έχω μερικές εμπειρίες που μπορεί να συμμεριστώ μαζί του. Έχω αυτό το συναίσθημα”, τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συναντώντας για πρώτη φορά χθες το απόγευμα στο Μιλάνο τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, διευκρινίζοντας όμως ότι πήρε το πράσινο φως από τον “φίλο Μπερλουσκόνι” για να συναντήσει τον αρχηγό της Λέγκας.

Η Ιταλία θα μπορούσε να μετατραπεί στην “πρωτεύουσα” των χωρών του Βίσεγκραντ; Αυτή θα μπορούσε να είναι μια πρώτη ανάγνωση της χθεσινής συνάντησης του Σαλβίνι με τον Ούγγρο πρωθυπουργό στο Μιλάνο και του Τζουζέπε Κόντε με τον Τσέχο ομόλογό του Αντρέι Μπάμπις στη Ρώμη. Πίσω από τις συζητήσεις για το μεταναστευτικό κρύβεται και το φανερό ενδιαφέρον των Σαλβίνι, Όρμπαν και Μπάμπις για τη διαμόρφωση ενός “αντιευρωπαϊκού” μετώπου ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Ο Σαλβίνι συνάντησε τον Όρμπαν στο Μιλάνο “για να μιλήσουν για το μεταναστευτικό”, ενώ στελέχη του Κ5Α και ο ίδιος ο Λουίτζι Ντι Μάιο προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη συνάντηση δηλώνοντας ότι ήταν “πολιτική” ή “ιδιωτική”, ενώ ήταν καθαρά θεσμική, αφού πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία στο κέντρο του Μιλάνου. Κάποιοι όμως δεν “υποβάθμισαν” τη συνάντηση του Σαλβίνι και του Μπάμπις. Λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη νομαρχία, με το σύνθημα “Μια Ευρώπη χωρίς τοίχους”, δημοκρατικοί και αριστεροί πολίτες, με το συνδικάτο της CGIL, τις MKO, τα Κοινωνικά Κέντρα, το ARCI, τον σύλλογο ανταρτών ANPI και τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της “φιλοευρωπαϊκής” Αριστεράς διαμαρτυρήθηκαν για τη συνάντηση των δύο ακροδεξιών ηγετών.

Η σχέση του Σαλβίνι με τον Όρμπαν δεν είναι εύκολη, γιατί παρ' όλο που έχουν μια ξεκάθαρα αντιευρωπαϊκή πολιτική και είναι υπέρ της εθνικής κυριαρχίας έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, συγκρούονται στο μεταναστευτικό, με τον Όρμπαν να έχει υψώσει τον πρώτο τοίχο στα σύνορα με τη Σερβία το 2015 και να απορρίπτει κάθε έκκληση του Σαλβίνι για υποδοχή μεταναστών στη χώρα του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος της Φόρτσα Ιτάλια Ταγιάνι εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Σαλβίνι θα έπειθε τον Όρμπαν υπέρ της μεταρρύθμισης της Συνθήκης του Δουβλίνου για την υποδοχή των μεταναστών, δεδομένου ότι το κόμμα του Όμπραν Fidesz ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κόντε δέχτηκε σε επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, κροίσο και λαϊκιστή Μπάμπις, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την υποδοχή των μεταναστών “δρόμο για την κόλαση”. Ο Μπάμπις προετοιμάζοντας το ταξίδι του δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες σε ιταλική εφημερίδα ότι “έχουμε πολλές κοινές ιδέες με την Ιταλία σε θέματα - κλειδιά της Ε.Ε., τους μετανάστες ή πόση ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θέλουμε και πόση εθνική κυριαρχία”. H Ουγγαρία και η Τσεχία αρνήθηκαν να υποδεχθούν μετανάστες από την Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία, περνούν στα... ψιλά άλλες ειδήσεις: τον Αύγουστο υποχώρησε η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών στο 115,2 από το 116,2 του Ιουλίου και των επιχειρήσεων στο 103,8 από το 105,3, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Istat, ενώ λείπει ένας στους τέσσερις διευθυντές και πάρα πολύ μεγάλο τμήμα του προσωπικού των σχολείων δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

“Καύσωνας” ρατσισμού και στην κεντρική Ιταλία

“Έχουν αρρώστιες, δεν τους θέλουμε”, “Ακόμη 100 παράσιτα, τι βρομιά”, “Μας σπάσατε τα..., σκοτώστε τους”, “Έχουν ψώρα, δεν μπορούν να μπαίνουν στα μέσα συγκοινωνίας με τα παιδιά μας”, “Θα έχουμε πολλά εγκλήματα και ληστείες”, είναι μερικά από τα εκατοντάδες post κάτω από την ανακοίνωση του δήμου της Ρόκα Ντι Πάπα, έξω από τη Ρώμη, για την άφιξη στο κέντρο υποδοχής της Καθολικής Εκκλησίας 100 μεταναστών από το πλοίο “Ντιτσιότι”, εκ των οποίων 40 θα μεταφερθούν στην Ιρλανδία και την Αλβανία.

H εφημερίδα της ιταλικής Καθολικής Εκκλησίας “Αβενίρε” δημοσίευσε πάντως φωτογραφίες από τα απερίγραπτα βασανιστήρια σε κέντρο “υποδοχής” στη Λιβύη, πυροδοτώντας μια πολεμική με τον Σαλβίνι και όσους υποστηρίζουν ότι η Λιβύη είναι ασφαλές καταφύγιο. Η εφημερίδα υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να δει το βίντεο από το οποίο προέρχονται οι φωτογραφίες. “Είδα την τύχη που έχει όποιος στέλνεται πίσω. Πριν τους στείλουν πίσω θα έπρεπε να το σκεφτούν καλά”, τόνισε ο Πάπας στους δημοσιογράφους.

Στην Πιστόια, δίπλα στη Φλωρεντία, οι αρχές έκλεισαν το κέντρο υποδοχής μεταναστών της εκκλησίας γιατί δεν είχε πυρασφάλεια, ικανοποιώντας τους νεοναζί της Forza Nuova, που έφτασαν να απειλούν ακόμη και τις κυριακάτικες λειτουργίες γιατί ο ιερέας είχε αναρτήσει φωτογραφίες με Αφρικανούς μετανάστες σε τοπική πισίνα. Ο Σαλβίνι στα κοινωνικά δίκτυα έγραψε: “Δύσκολοι καιροί για τον παπά που αγαπά να μου επιτίθεται και να περιτριγυρίζεται από υποτιθέμενους Αφρικανούς πρόσφυγες, ακόμη λίγο και η εκκλησία θα έσκαγε... Κλειστό!”. Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης έσπευσε να συναντήσει τις εκκλησιαστικές αρχές για να διευκολύνει την επαναλειτουργία του κέντρου υποδοχής.

Στο Σπολέτο, ανάμεσα στη Ρώμη και την Περούτζια, υψηλόβαθμη γιατρός των Πρώτων Βοηθειών ανάρτησε σε ιστοσελίδα 38 χιλιάδων υπαλλήλων του συστήματος υγείας post με το οποίο υποστηρίζει ότι “πρέπει να πνίξουμε τους μετανάστες στη λίμνη”, ανάμεσα σε άλλα ρατσιστικά σχόλια του τύπου “κωλονέγροι με Nike και την κοιλιά γεμάτη”, πυροδοτώντας διοικητική έρευνα και την οργή του Ιατρικού Συλλόγου της περιοχής. Πριν κατέβει από την ιστοσελίδα το ρατσιστικό post είχε συγκεντρώσει εκατοντάδες θετικά σχόλια (likes).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL