Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Συντηρητικός καρδινάλιος ζητάει παραίτηση του Πάπα / Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Βατικανό;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συντηρητικός καρδινάλιος ζητάει παραίτηση του Πάπα / Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Βατικανό;

“Κρίνετε μόνοι σας. Δεν θα πω μια λέξη παραπάνω” σχολίασε ο Πάπας Φραγκίσκος στους δημοσιογράφους τις βαριές καταγγελίες του πρώην “πρεσβευτή” της Καθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ Βιγανό, που υποστηρίζει ότι ο Ποντίφικας γνώριζε από το 2013 για τη συμπεριφορά του πρώην επικεφαλής των καθολικών στις ΗΠΑ και πρώην καρδιναλίου ΜακΚάρικ, που κατηγορήθηκε για παιδοφιλία.

Ο Βιγκανό ζήτησε μάλιστα την παραίτηση του Φραγκίσκου, ενώ η δήλωση του Πάπα έγινε μέσα από το αεροπλάνο της επιστροφής του από την καθολικότατη Ιρλανδία, όπου κατήγγειλε με σκληρούς τόνους την παιδοφιλία και συναντήθηκε με οκτώ θύματα ιερέων στο Δουβλίνο.

Ο Πάπας επανέλαβε στους δημοσιογράφους την πιο γνωστή “προοδευτική” θέση της Καθολικής Εκκλησίας, συμβουλεύοντας τους γονείς που διαπιστώνουν ομοφυλοφιλικές τάσεις στο παιδί τους να το αντιμετωπίζουν μέσα από ένα πνεύμα διαλόγου και χωρίς καταδίκες, αλλά και με τη βοήθεια του... ψυχιάτρου.

"Θα τους έλεγα πρωτίστως να προσεύχονται, να μην καταδικάζουν, να έχουν διάλογο, να κατανοούν, να δίνουν μια θέση στον γιο ή την κόρη.

Όταν αυτό εκδηλώνεται ήδη από την παιδική ηλικία, υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν μέσω της ψυχιατρικής, για να δει κανείς πώς είναι τα πράγματα. Είναι διαφορετικό όταν αυτό εκδηλώνεται έπειτα από 20 χρόνια... Δεν θα έλεγα ποτέ ότι η σιωπή είναι φάρμακο. Το να αγνοείς τον γιο ή την κόρη που έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις είναι έλλειμμα πατρότητας ή μητρότητας” τόνισε ο Πάπας.

Η επίθεση του συντηρητικού Βιγκανό, με δέκα σελίδες με λεπτομέρειες, “ονόματα και διευθύνσεις” και επιθέσεις εναντίον υψηλόβαθμων κληρικών, εκτιμάται ότι αποτελεί μια προσωπική επιλογή του τελευταίου για την πρόωρη συνταξιοδότησή του, καθώς και για το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το διαμέρισμά του στο Βατικανό και με την παρέμβαση του Πάπα να επιστρέψει στην ενορία του στο μικρό Βαρέζε έξω από το Μιλάνο (χωρίς να γίνει πρόεδρος της κυβέρνησης του Βατικανού, όπως το επιθυμούσε πριν ο Φραγκίσκος τον στείλει στις ΗΠΑ).

Ο Βιγκανό είχε πρωταγωνιστήσει και στα Vatileaks εναντίον του πρώην Πάπα Ράτζινγκερ. Ορισμένοι κρίνουν ότι πίσω από τον Βιγκανό βρίσκεται το “βαθύ κράτος” της αμερικανικής Καθολικής Εκκλησίας που δεν συμβιβάστηκε με τα δραστικά μέτρα του Πάπα εναντίον της παιδοφιλίας, όπως της πρωτοφανούς για τους τελευταίους αιώνες καθαίρεσης του ΜακΚάρικ από καρδινάλιο και της καταγγελίας της παιδοφιλίας από τον Πάπα ως “εγκλήματος”.

Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL