Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ανάποδος Κόσμος / Τα κορόιδα της Γέφυρας του Μπρούκλιν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Τα κορόιδα της Γέφυρας του Μπρούκλιν

«Εκείνοι που πιστεύουν τον Μάικλ Κοέν είναι τόσο αφελείς που θα μπορούσες να τους πουλήσεις τη Γέφυρα του Μπρούκλιν» είπε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, μεγαλοεπιχειρηματίας και δικηγόρος Ρούντολφ Τζουλιάνι προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον καινούργιο πελάτη του, τον Ντόναλντ Τραμπ, απέναντι στις κατηγορίες του... πρώην δικηγόρου τού Αμερικανού Προέδρου για εμπλοκή του σε εγκληματικές πράξεις.

Οι καταγγελίες του Κοέν ότι ο Τραμπ επιχείρησε να κλείσει με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια το στόμα μιας πορνοστάρ και μιας άλλης «φίλης» του αποτελούν την κορυφή ενός παγόβουνου. Αλλά, όπως αποδεικνύεται, ούτε ο τότε δικηγόρος του και ανώτερο στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ κράτησε το στόμα του κλειστό. Πιάστηκε στα δίχτυα του FBI και άρχισε να... κελαηδάει, απειλώντας μάλιστα με αποκαλύψεις -αν δεν τις έχει κάνει ήδη- για την υπόθεση της συνεργασίας τού επιτελείου και του υιού Τραμπ με Ρώσους πράκτορες με στόχο την υποψηφιότητα της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον και την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος το 2016.

Με την αναφορά στα... κορόιδα της Γέφυρας του Μπρούκλιν ο πρώην δήμαρχος και υπέρμαχος της «μηδενικής ανοχής» στην εγκληματικότητα προσπαθεί να ξορκίσει το σενάριο καθαίρεσης του Τραμπ. Αυτό που κάποτε φαινόταν μακρινό όνειρο για τους αντιπάλους του Ρεπουμπλικανού Προέδρου τώρα φαίνεται να αποτελεί τουλάχιστον μια πιθανότητα. Σε ποια κορόιδα αναφέρεται όμως ο... σκληρός της Νέας Υόρκης;

Την εποχή που ολοκληρώθηκε η κατασκευή της γέφυρας (που συνδέει το Μπρούκλιν με το Μανχάταν), το 1883, άνθιζαν κάθε λογής κομπίνες πάνω στη φτώχεια και στις ελπίδες των εκατομμυρίων μεταναστών που έφταναν στον Νέο Κόσμο. Ένας από τους πιο φημισμένους κομπιναδόρους ήταν ο Τζορτζ Πάρκερ, ο οποίος «ψάρευε» πελάτες στο Έλις Άιλαντ και στα ντοκς ανάμεσα στους νεοφερμένους που είχαν ή έφτιαχναν μια μικρή σερμαγιά για να πιάσουν το «αμερικάνικο όνειρο». Σε αυτούς πουλούσε τη Γέφυρα του Μπρούκλιν, «ολόκληρη ή σε μετοχές», πείθοντάς τους ότι με λίγες εκατοντάδες δολάρια θα έκαναν περιουσία.

Στις εφημερίδες της εποχής αναφέρονται περιστατικά όπου οι αφελείς «αγοραστές», έχοντας στα χέρια τους πλαστά έγγραφα κυριότητας, επιχείρησαν να στήσουν στη γέφυρα σταθμούς... διοδίων. Αφού πούλησε δύο φορές τη Γέφυρα του Μανχάταν, το Άγαλμα της Ελευθερίας, ακόμα και τον τάφο του Προέδρου Γκραντ, ο Τζορτζ Πάρκερ κατέληξε στη φυλακή, όπου και πέθανε. Ακόμα και δύο δεκαετίες αργότερα, το 1901, υπήρξαν κορόιδα που αγόρασαν τη γέφυρα, αυτή τη φορά από έναν άλλο αγύρτη, τον Γουίλιαμ ΜακΚλάουντι, ο οποίος επίσης συνελήφθη και κλείστηκε στις φυλακές του Σινγκ Σινγκ επί δυόμισι χρόνια.

Στους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ αλλά και στα πανεπιστήμια η πώληση της Γέφυρας του Μπρούκλιν αντιμετωπίζεται σαν ένα παράδειγμα της «δύναμης της πειθούς». Ο επιχειρηματίας-Πρόεδρος και ο δικηγόρος-πρώην δήμαρχος ίσως μπορέσουν να προσθέσουν στο μέλλον τη δική τους πολύτιμη εμπειρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL