Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
O Μαρξ και τα δώρα των ξένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O Μαρξ και τα δώρα των ξένων

Τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Μαρξ γιόρτασε φέτος επί μήνες η γενέθλια πόλη του, η Τρίερ, και κορυφαία στιγμή των εορτασμών ήταν τα αποκαλυπτήρια ενός μπρούτζινου αγάλματος του πατέρα του “Κεφαλαίου” και του “Κομμουνιστικού Μανιφέστου”. Πέντε μέτρα ψηλό, διά χειρός του Κινέζου γλύπτη Βου Βάισαν, και δωρισμένο από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

“Το δώρο της Κίνας το αντιλαμβάνομαι ως πυλώνα της συνεργασίας μας” είχε δηλώσει τότε η Μαλού Ντράιερ, η πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας - Παλατινάτου, στο οποίο ανήκει η πατρίδα του Μαρξ. Την ίδια ώρα το δώρο του Πεκίνου ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα δώρο προς τους Κινέζους. Τους δεκάδες χιλιάδες Κινέζους τουρίστες που σπεύδουν κάθε χρόνο να επισκεφθούν το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μαρξ στην Τρίερ κι έχουν επιτέλους ένα εμβληματικό άγαλμα για να βγάλουν μια σέλφι μπροστά του.

Το δώρο του Πεκίνου στην Τρίερ δεν είναι κάτι μοναδικό. Ο Μαρξ σε μορφή αγάλματος ή προτομής ήταν ένα από τα αγαπημένα δώρα που συνήθιζαν οι χώρες, αλλά τα χρόνια που υπήρχε ακόμη ο υπαρκτός.

Για παράδειγμα η Σοβιετική Ένωση είχε χαρίσει μια τεράστια προτομή του Μαρξ το 1971 στην τότε ομώνυμη ανατολικογερμανική πόλη (Πόλη Καρλ Μαρξ). Ήταν μια μπρούτζινη προτομή 40 τόνων , δια χειρός του γλύπτη Λεβ Κέρμπελ, που είχε φιλοτεχνήσει πολλά μνημεία του Κόκκινου Στρατού. Είχε κατασκευαστεί στο τότε Λένινγκραντ, είχε κοπεί σε κομμάτια κι είχε μονταριστεί πάλι στην ανατολική Γερμανία.

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 250.000 άτομα για να γιορτάσουν τη γερμανοσοβιετική φιλία, μεταξύ των οποίων και ένας δισέγγονος του Μαρξ. Πολλοί είχαν εκφράσει τότε αντιρρήσεις για την καλλιτεχνική έμπνευση του Κέρμπελ, ο οποίος είχε απαντήσει: “Ο Καρλ Μαρξ δεν χρειάζεται πόδια, δεν χρειάζεται χέρια, το κεφάλι του τα λέει όλα”.

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Πόλη Καρλ Μαρξ πήρε πάλι το παλιό της όνομα, Κέμνιτς, αλλά κράτησε ως σήμα κατατεθέν την προτομή του Μαρξ. Και κάθε τουρίστας που σέβεται τον εαυτό του φεύγει από το Κέμνιτς έχοντας φωτογραφηθεί μπροστά στη μεγαλύτερη προτομή στην Ευρώπη.

Το παράδειγμα της Σοβιετικής Ένωσης ακολούθησε μερικά χρόνια αργότερα και η DDR χαρίζοντας στην Αιθιοπία το 1984 επίσης μια εντυπωσιακή προτομή του Μαρξ. Η προτομή ήταν από κόκκινο γρανίτη, φιλοτεχνήθηκε στην Ανατολική Γερμανία από τον γλύπτη Τζο Γιάστραμ, κόπηκε σε κομμάτια, φορτώθηκε σε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος και μονταρίστηκε ξανά στην Αντίς Αμπέμπα.

Στα αποκαλυπτήριά της παρευρέθηκε ο Έριχ Χόνεκερ και έβγαλε έναν πανηγυρικό για την προτομή που συμβολίζει “το πώς θα ανθήσει το σοσιαλιστικό σύστημα ιδεών” στην Αιθιοπία. Σήμερα βρίσκεται στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης της Αντίς Αμπέμπα, η οποία όμως πολύ σπάνια υποδέχεται τουρίστες για να φωτογραφηθούν μπροστά στον Καρλ Μαρξ.

Η επικράτηση της νοσταλγίας

Κάποτε καταλάβαινες πόσων χρόνων είναι κάποιος ή κάποια με το αν ήξερε τα λόγια από το “Hotel California”. Από μια ηλικία και κάτω η αντίδραση ήταν “τι είναι αυτό” και ο ερωτών ή η ερωτώσα ένιωθε τα χρόνια να τον/την βαραίνουν. Προφανώς, όμως, μερικά τραγούδια και μερικούς καλλιτέχνες χαίρονται να τους ανακαλύπτουν και οι επόμενες γενιές. Κι έτσι οι Eagles -και το τραγούδι με το περιβόητο ξενοδοχείο- πέρασαν στην κορυφή του καταλόγου των δίσκων με τις περισσότερες πωλήσεις ετησίως. Ο δίσκος τους “Greatest Hits 1971-75” ξεπέρασε ακόμη και το “Thriller” του Μάικλ Τζάκσον πουλώντας μέχρι χθες 38 εκατομμύρια αντίτυπα.

Βιοδιασπώμενη μπαταρία

Μια μπαταρία με βάση το χαρτί, με δραματικά βελτιωμένη αποτελεσματικότητα, ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπίνγκαμτον στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Άλλες μπαταρίες με βάση το χαρτί έχουν προταθεί στο παρελθόν ως μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση, όμως τα σχέδια και η ευκολία παραγωγής δεν ήταν ποτέ ικανοποιητικά, ενώ υπήρχαν επίσης ερωτήματα για το πόσο βιοδιασπώμενες ήταν στην πραγματικότητα.

Το νέο σχέδιο μπαταρίας ξεπερνά αυτά τα προβλήματα χρησιμοποιώντας ένα υβρίδιο χαρτιού και τροποποιημένων πολυμερών. Τα πολυμερή πολυαμικό οξύ και πολυπυρομελλιτική διανυδρίτη-π-φαινυλενοδιαμίνη ήταν το κλειδί για να αποδοθούν πραγματικές ιδιότητες βιοαποικοδόμησης στις μπαταρίες.

«Υπάρχει μια δραματική αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και αυτή η μπαταρία θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αρχίσουν να μειώνονται» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Σέοχιουν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι δομές πολυμερούς - χαρτιού είναι ελαφρές, χαμηλού κόστους και εύκαμπτες, γεγονός που επιτρέπει την εύκολη αύξηση της ισχύος και τις τροποποιήσεις ανάλογα με τη διαμόρφωση που απαιτείται.

Τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα καταλήγουν σήμερα σε χώρους υγειονομικής ταφής και οι μπαταρίες ειδικότερα μπορεί να εκπέμπουν τοξικές χημικές ουσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL