Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Σφίγγει η θηλιά γύρω από τον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σφίγγει η θηλιά γύρω από τον Τραμπ

Συντριπτικά πλήγματα σε δύο μέτωπα δέχτηκε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, που αισθάνεται τον κλοιό της αμερικανικής Δικαιοσύνης να στενεύει όλο και περισσότερο. Ο πρώην δικηγόρος του Μάικλ Κοέν ενέπλεξε τον Αμερικανό Πρόεδρο στην υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς, ενώ ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορντ καταδικάστηκε για οκτώ αδικήματα.

Η ζημιά για τον Τραμπ δεν ήταν τόσο η καταδίκη και η απαγγελία κατηγοριών εναντίον μέχρι πρότινος βασικών συνεργατών του. Ήταν η δημόσια ομολογία του Κοέν ενώπιον του δικαστηρίου. Αποδεχόμενος την ενοχή του για οκτώ κατηγορίες, ο δικηγόρος ομολόγησε ότι σε δύο από αυτές -την πληρωμή χρηματικών ποσών στο πρώην μοντέλο του “Playboy” Κάρεν Μακντούγκαλ και την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς- έδρασε “σε συντονισμό και έπειτα από εντολή υποψηφίου για ομοσπονδιακό αξίωμα”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κοέν πλήρωσε 130.000 δολάρια τις παραμονές των αμερικανικών εκλογών στη Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της για τις σχέσεις της με τον Τραμπ. Η πληρωμή καμουφλαρίστηκε σε αμοιβή για νομικές υπηρεσίες προς τον Κοέν. Στην περίπτωση της Μακντούγκαλ ο Κοέν πλήρωσε 150.000 δολάρια προκειμένου το περιοδικό “National Enquirer” να “θάψει” το ρεπορτάζ για τη σχέση της με τον Τραμπ.

Ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Κουζάμι δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών για την ερμηνεία που δίνει σε όλα αυτά η αμερικανική Δικαιοσύνη. Όπως τόνισε, ο δικηγόρος “πλήρωσε χρήματα για να εξασφαλίσει τη σιωπή δύο γυναικών οι οποίες διέθεταν πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποβούν επιζήμιες για την προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου στις εκλογές του 2016”. Από τη στιγμή που οι πληρωμές έγιναν προκειμένου να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, υπάρχει παραβίαση του νόμιμου ορίου για τη χρηματοδότηση των υποψηφίων.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον Κοέν, με τις περισσότερες να αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, επισύρουν ποινές οι οποίες αθροιστικά φθάνουν τα 65 χρόνια κάθειρξη. Η ποινή του, που πιθανώς θα είναι μειωμένη αφού ομολόγησε την ενοχή του, θα αναγγελθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Εκείνο όμως που θα πρέπει να προβληματίζει σοβαρά τον Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι τόσο η επικείμενη καταδίκη του πρώην συνεργάτη του, αλλά το όσα εκείνος είναι διατεθειμένος να ομολογήσει στους ανακριτές του FBI σε σχέση με την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις τελευταίες εκλογές.

Ο Κοέν είναι έτοιμος “να πει ό,τι γνωρίζει για τον Ντόναλντ Τραμπ” δήλωσε ο συνήγορός του Λάνι Ντέιβις. Η αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου ήταν αστραπιαία. Αρχισε να κατηγορεί τον άνθρωπο που μέχρι πρότινος αποκαλούσε τρυφερά “πιτμπουλ του” ότι είναι ένα εντελώς αναξιόπιστο άτομο που θα ομολογούσε οτιδήποτε προκειμένου να σώσει το τομάρι του. “Αν κάποιος χρειάζεται καλό δικηγόρο, του συνιστώ να μην καταφύγει στις υπηρεσίες του Μάικλ Κοέν!” έγραψε στο twitter.

Είναι αμφίβολο αν η συγκεκριμένη υπερασπιστική γραμμή θα φανεί πειστική για την αμερικανική κοινή γνώμη. Και είναι εντελώς αδύνατο να πείσει την αμερικανική Δικαιοσύνη. Ο Τραμπ έχει πια πάρα πολλούς λόγους να ανησυχεί σοβαρά. Κυρίως επειδή η χθεσινή ομολογία του Κοέν θα μπορούσε να αποτελεί μόνο την αρχή για κάτι χειρότερο.

Ο δικηγόρος του Κοέν διαβεβαίωσε ότι ο πελάτης του γνωρίζει κατά πόσο ο Τραμπ ήξερε προκαταβολικά για την κυβερνοεπίθεση που έπληξε την προεκλογική του αντίπαλο Χίλαρι Κλίντον. Γνωρίζει επίσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, για μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 2016 μεταξύ στελεχών της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ και μιας “ρωσικής αποστολής” που υποσχόταν ότι διαθέτει πληροφορίες που μπορούσαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Ντέιβις διερωτήθηκε επίσης γιατί ο Αμερικανός Πρόεδρος, που δεν κατονομάστηκε από τον Κοέν στην ομολογία του, δεν διώκεται για τα εγκλήματα που ο Κοέν ομολόγησε ότι διέπραξε κατ’ εντολήν του. Είναι ένα ερώτημα που θα απασχολεί όλο και περισσότερους Αμερικανούς το επόμενο διάστημα, με τη λέξη “αποπομπή” να ακούγεται όλο και πιο συχνά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL