Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Απειλές στον Παράδεισο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απειλές στον Παράδεισο

Πολλοί τόποι στον πλανήτη μας είναι σωστοί παράδεισοι. Ένας από τους πιο γοητευτικούς είναι οι ατέλειωτοι κήποι με τα μπαχαρικά και τις φυτείες του τσαγιού στην Κέραλα, στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Ινδίας. Αμέτρητες αποχρώσεις του πράσινου πάνω σε λόφους με μαλακές γραμμές, που τελειώνουν σε ήρεμες παραλίες, οι οποίες πολύ λίγα έχουν να ζηλέψουν από τη Χαλκιδική. Ένα μοναδικό δίκτυο καναλιών (backwaters), που μπορεί κανείς να το διασχίσει με καραβάκι, να διανυκτερεύσει εκεί, να αισθανθεί ένα με τη φύση και να θαυμάσει το χαμόγελο, τη χάρη και την επιδεξιότητα των ντόπιων πάνω στα νερά.

Η Κέραλα είναι το πιο κοντινό μέρος της Υποηπείρου στον Ισημερινό και γνωρίζει μόνο δύο εποχές, αυτή της -σχετικής- ξηρασίας και αυτή της απόλυτης υγρασίας, όταν ξεκινούν οι μουσώνες κάπου τον Μάιο και ανοίγουν οι ουρανοί σε καθημερινή βάση από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν με τον κατακλυσμό, αλλά και η γνώση και η εμπειρία έχουν τα όριά τους. Φέτος, οι καταρρακτώδεις βροχές ξεκίνησαν μήνες νωρίτερα, ενώ η ποσότητα του νερού που έπεσε από τους ουρανούς ήταν 40% περισσότερη απ’ ό,τι έχει μετρηθεί τα τελευταία πολλά χρόνια. Αυτό ανάγκασε τις τοπικές αρχές να ανοίξουν 35 από τα 39 φράγματα του κρατιδίου, κίνηση που οδήγησε σε ακόμη εντονότερες πλημμύρες. Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι άνθρωποι έτρεχαν για να γλιτώσουν από το νερό κι άλλοι περίμεναν στις στέγες των σπιτιών τους να έρθει η σειρά τους να τους σώσουν τα ελικόπτερα. Μάλιστα, μια 25χρονη με την κοιλιά στο στόμα διασώθηκε μόλις μισή ώρα πριν γεννήσει το πρώτο της -υγιέστατο- αγοράκι.

Πολλοί δεν είχαν την τύχη της. Σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες, τουλάχιστον 370 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φετινές πλημμύρες, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος για την Κέραλα, που διαθέτει μια πολύ λειτουργική για τα δεδομένα της Ινδίας Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Και πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε προσωρινούς καταυλισμούς. Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ράινατ Σιχ υποστήριξε την Κυριακή πως ήταν οι πιο καταστροφικές πλημμύρες από το 1924, ενώ πολλοί Ινδοί επιστήμονες τόνισαν ότι οι ασυνήθιστες για την εποχή νεροποντές είναι άλλη μια ένδειξη για το πόσο δραματικές είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον πλανήτη.

Μόνο που η κλιματική αλλαγή δεν δικαιολογεί όλα τα κομμάτια του καταστροφικού παζλ. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κοτσίν -της πρωτεύουσας της “Γης του Θεού”, όπως ονομάζουν οι Ινδοί την Κέραλα-, για τη μανία του νερού έχουν βάλει το χεράκι τους η υπερβολική υλοτομία και η μάστιγα της αστυφιλίας. Τα δάση κατάφερναν πάντοτε να συγκρατούν ένα μέρος από τις καταρρακτώδεις βροχές, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα εμπόδιο και χρήσιμη πρώτη ύλη για όσους θέλουν να χτίσουν. Επίσης, οι πόλεις απλώνονται με ταχύτατο ρυθμό, καταπίνοντας αγροτικές εκτάσεις και μπλοκάροντας τους υδάτινους δρόμους των backwaters. Όπως πολλά κτίσματα και μπαζώματα στη χώρα μας μπλοκάρουν τη φυσική ροή των ρεμάτων...

Η επέλαση των ΑΠΕ

Η παγκόσμια παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας ξεπέρασε το ορόσημο του 1 τεραβάτ (1.000 γίγαβατ) εγκατεστημένης ισχύος σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το δεύτερο τεραβάτ αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα επιτευχθεί στα μέσα του 2023 και θα κοστίσει περίπου 46% λιγότερο από το πρώτο, που στοίχισε πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξή του. Το μερίδιο της κάθε πηγής είναι ισορροπημένο, με την αιολική να έχει 54% και την ηλιακή 46%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα έχει αυξηθεί κατά 65 φορές από το 2000 και έχει υπερτετραπλασιαστεί από το 2010.

Μάλιστα, μέχρι το 2007 είχαν εγκατασταθεί μόλις 8 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών σε σύγκριση με τα 89 γιγαβάτ αιολικής ισχύος. Από τότε, η ηλιακή ενέργεια έχει αυξήσει το μερίδιό της, από 8% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, σε 46% και αναμένεται να ξεπεράσει την αιολική ενέργεια στο εγγύς μέλλον.

Δενδροφύτευση μαμούθ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη φύτευση 1 δισεκατομμυρίου δέντρων έχει εκπονήσει η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, που θα της κοστίσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δασών Σέιν Τζόουνς, αυτή η δενδροφύτευση μαμούθ “θα συνεισφέρει σημαντικά στην εκπλήρωση των στόχων της Νέας Ζηλανδίας για την κλιματική αλλαγή, θα αναβιώσει κατεστραμμένα και διαβρωμένα τοπία, θα μετατρέψει μη παραγωγικές καλλιεργητικές εκτάσεις σε δάση και θα βοηθήσει επίσης την ανάπτυξη σε μεγάλες εκτάσεις της Νέας Ζηλανδίας όπου είχαν καταστραφεί ιθαγενή δάση και κοινότητες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL