Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας / Μια περίεργη επίθεση στην Άγκυρα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας / Μια περίεργη επίθεση στην Άγκυρα...

Ο Αχμέτ Τσελιγκτέν, που ποζάρει με τα οπλοπολυβόλα, και ο Οσμάν Γκιουντάς φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου

Γιατί δύο άτομα του τουρκικού "υποκόσμου" θα εξαπέλυαν μια ένοπλη επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις; Ποια ήταν τα κίνητρα των δύο ήδη "καταζητούμενων εγκληματιών" που γάζωσαν προχθές τα ξημερώματα την πρόσοψη του κτηρίου, πώς κατάφεραν αρχικά να διαφύγουν, πώς εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν έπειτα από μερικές ώρες για να "ομολογήσουν" τελικά την πράξη τους και να την αποδώσουν σε ένα... μεθύσι; Είχαν ακόμα στην κατοχή τους το πιστόλι των 9 χιλιοστών και το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν στην επίθεση, η οποία προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές;

Μήπως ο 39χρονος δραπέτης των φυλακών Αχμέτ Τσελιγκτέν και ο 38χρονος Οσμάν Γκιουντάς (που φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου - ο πρώτος κραδαίνοντας δύο οπλοπολυβόλα!), με ποινικό μητρώο γεμάτο καταδίκες για σωματικές βλάβες, ναρκωτικά και κλοπές, κατελήφθησαν ξαφνικά από αισθήματα "πατριωτισμού", όπως οι δράστες πολιτικών δολοφονιών που συγκλόνισαν παλιότερα τη χώρα και είχαν αντίκτυπο στις διεθνείς σχέσεις της, για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι είχαν σχέσεις με το παρακράτος ή το βαθύ κράτος της Τουρκίας;

Στα ερωτήματα αυτά καλούνται να δώσουν πειστικές απαντήσεις οι τουρκικές αρχές που ερευνούν τις διασυνδέσεις των δύο δραστών, καθώς συνεχίζονται οι αποκαλύψεις σχετικά με το παζάρι μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για την τύχη του κρατούμενου πάστορα Μπράνσον, αλλά -κυρίως- για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και τη συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η παράμετρος του Ιντσιρλίκ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με άρθρο του στην εφημερίδα "USA Today", αφού υπενθύμισε τη στρατηγική θέση της βάσης του Ιντσιρλίκ και τη σημασία που έχει για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, σημείωσε ότι η Τουρκία "δεν είναι ένα κράτος παρίας που μπορεί να κλονιστεί για μια ιδιοτροπία".

"Για το δικό μας συμφέρον, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση" δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παρεμβαίνοντας στον δημόσιο διάλογο που γίνεται στη χώρα του για την οικονομική στήριξη της Άγκυρας. "Φοβάμαι πως, αργά ή γρήγορα, οι εθνικιστικές δυνάμεις στην Τουρκία, όπως και στο Ιράν ή στη Βόρεια Κορέα, θα αναζητήσουν πυρηνικά όπλα ώστε να παραμείνουν απρόσβλητες" εκτίμησε ο Γκάμπριελ.

Με αυτό το φόντο πάντως, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την αποστολή των πυραύλων S-400 στην Τουρκία εντός του 2019. Παράλληλα, η ρωσική εταιρεία εξαγωγών οπλικών συστημάτων Rosoboronexport ανακοίνωσε ότι στις συναλλαγές της με τους ξένους εταίρους της ενδέχεται να υποκαταστήσει το δολάριο με τα εθνικά νομίσματα.

Τραμπ: Ο Ερντογάν δεν τήρησε τη συμφωνία

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε χθες ότι "δεν θα γίνουν παραχωρήσεις" στην Τουρκία, επέμεινε στην άμεση απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και έβαλε ακόμα μία ψηφίδα στο παζλ, επιβεβαιώνοντας ότι το παζάρι με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν περιελάμβανε την απελευθέρωση μιας υπηκόου Τουρκίας, της Σεμπρού Οζκάν, η οποία κρατούνταν στο Ισραήλ για σχέσεις με την οργάνωση Χαμάς. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο Τραμπ είπε ότι νόμιζε πως είχε συμφωνήσει με τον Τ. Ερντογάν, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, και γι' αυτό βοήθησε να πειστεί το Ισραήλ να αποφυλακίσει την υπήκοο Τουρκίας, αλλά ο Τούρκος Πρόεδρος δεν τήρησε τη δική του πλευρά της συμφωνίας. "Έβγαλα αυτό το πρόσωπο έξω (από τη φυλακή). Ανέμενα από εκείνον (τον Ερντογάν) ότι θα άφηνε αυτό τον αθώο και θαυμάσιο άνθρωπο και θαυμάσιο πατέρα και θαυμάσιο Χριστιανό" είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον πάστορα Μπράνσον.

"Κάνουν ένα φρικτό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις" τόνισε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν τον ανησυχεί αν οι δασμοί που επέβαλε στην Τουρκία θα πλήξουν και την ευρωπαϊκή οικονομία. "Συμπαθώ την Τουρκία. Συμπαθώ πάρα πολύ τον τουρκικό λαό. Μέχρι τώρα είχα πολύ καλή σχέση, όπως γνωρίζετε, με τον Πρόεδρο (Ερντογάν). Τα πηγαίναμε πολύ καλά. Είχα μια πολύ καλή σχέση. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Δεν είναι πλέον μονόδρομος για τις ΗΠΑ" είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Οι δηλώσεις Τραμπ έγιναν μία ημέρα μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας "Wall Street Journal" ότι η Άγκυρα επιχείρησε να βάλει στο παζάρι και την παύση της δίωξης κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank για την υπόθεση της παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση του Λευκού Οίκου.

Στρατής Αγγελής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL