Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Φως στο αλισβερίσι Ερντογάν - Τραμπ / Πάρε (πάστορα) - δώσε (τράπεζα)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φως στο αλισβερίσι Ερντογάν - Τραμπ / Πάρε (πάστορα) - δώσε (τράπεζα)

Η αποκάλυψη της εφημερίδας "Wall Street Journal" δεν ήταν κεραυνός αν αιθρία, αλλά προκάλεσε μεγαλύτερο πάταγο στην Άγκυρα από την επίθεση αγνώστων που γάζωσαν χθες τα ξημερώματα την πρόσοψη της αμερικανικής πρεσβείας προκαλώντας μικρές ζημιές.

Η εφημερίδα έφερε στο φως ένα τμήμα των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον διευκρινίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος απέρριψε την τουρκική... προσφορά και αφήνοντας να εννοηθεί ότι το παζάρι θα έχει συνέχεια ανεξάρτητα από τις νέες κορώνες Ερντογάν περί μεγάλου πατριωτικού πολέμου, στον οποίο έδωσε και θρησκευτική χροιά.

Από το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας προκύπτει ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε πίσω και δεν απαιτεί πλέον την έκδοση του φερόμενου ως εγκεφάλου των πραξικοπηματιών χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ, αλλά θέλει να παύσει η δίωξη κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank και διευθυντικών στελεχών της που κατηγορούνται ότι βοήθησαν το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις με λαθρεμπόριο χρυσού, μίζες και άλλες παράνομες πρακτικές. Σε αντάλλαγμα η Άγκυρα εμφανίζεται διατεθειμένη να αφήσει ελεύθερο τον πάστορα Άντριου Μπράνσον, άλλους Αμερικανούς καθώς και τρεις Τούρκους υπαλλήλους αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών που εργάζονταν στην Τουρκία και οι οποίοι κατηγορούνται για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
 


Η υπόθεση Halkbank, ο χρυσός και το Ιράν

Σημειώνεται ότι ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Halkbank Μεχμέτ Χακάν Ατίλα κρίθηκε τον περασμένο Ιανουάριο ένοχος από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για τραπεζική απάτη και συνωμοσία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 32 μηνών. Για την ίδια υπόθεση δήλωσε ένοχος, συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές και κατέθεσε ως μάρτυρας ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος ανήκει στον κύκλο της οικογένειας Ερντογάν.

Ο Ζαράμπ κατέθεσε πως η εντολή για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν δόθηκε το 2012 από τον τότε πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν καθώς και ότι ο ίδιος (ο Ζαράμπ) δωροδόκησε τον τότε υπουργό Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και άλλους αξιωματούχους με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η παράκαμψη του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν και το ξέπλυμα εσόδων από ιρανικό πετρέλαιο γινόταν με βαλίτσες γεμάτες χρυσό μέσω Ντουμπάι.

Στη διάρκεια της δίκης αλλά και μετά την έκδοση της απόφασης ο Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε μύδρους εναντίον των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι ο Ζαράμπ εκβιάστηκε για να καταθέσει όσα κατέθεσε. Η τράπεζα κινδυνεύει με πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και κλείσιμο, ενώ οι αμερικανικές αρχές καταζητούν περίπου δέκα άτομα για την υπόθεση, ανάμεσά τους πρώην υπουργούς της Τουρκίας.

Λ. Οίκος: Δεν κάνουν έτσι οι σύμμαχοι

Αν έμπαινε τέλος στην υπόθεση Halkbank, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα έσωζε τα προσχήματα και θα μπορούσε να πανηγυρίσει ότι πέτυχε ένα "μεγάλο αντάλλαγμα" από τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από τα περί... ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, όπως δήλωσε στην εφημερίδα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, η κυβέρνηση Τραμπ απέρριψε την τουρκική πρόταση σημειώνοντας ότι ένα πιθανό πρόστιμο κατά της Halkbank και άλλες δικαστικές εκκρεμότητες δεν θα συζητηθούν έως ότου αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον."Ένας πραγματικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν θα είχε, εξ αρχής, ποτέ συλλάβει τον πάστορα Μπράνσον", τόνισε η ίδια πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ερντογάν: επίθεση στο Ισλάμ

Επιμένοντας στα περί επίθεσης στην τουρκική οικονομία ο πρόεδρος Ερντογάν διακήρυξε ότι αυτή "δεν έχει καμία διαφορά από επιθέσεις στην εζάνι (κάλεσμα για προσευχή) και στη σημαία μας".

"Ο σκοπός είναι ο ίδιος... να γονατίσουν την Τουρκία και τον λαό της, να την αιχμαλωτίσουν", ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμα ενόψει της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άιντ Αλ Άντχα. "Εκείνοι που νομίζουν πως μπορούν να κάνουν την Τουρκία να ενδώσει με τη συναλλαγματική ισοτιμία θα δουν σύντομα ότι κάνουν λάθος" πρόσθεσε.

Αποδίδοντας σε προβοκάτσια τα πυρά από διερχόμενο αυτοκίνητο κατά της αμερικανικής πρεσβείας, ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι στόχος των δραστών ήταν να "προκληθεί χάος". Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές συνελήφθησαν δύο άτομα τα οποία ομολόγησαν ότι είναι οι δράστες της επίθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL