Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
ΗΠΑ / Ρεκόρ θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / Ρεκόρ θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών

Περισσότεροι από 200 θάνατοι εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες κάθε μέρα ή ένας θάνατος κάθε οκτώ λεπτά είναι ο τρομακτικός απολογισμός της περσινής χρονιάς για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Επιδημιών (CDC) οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών έφτασαν πέρσι τους 72.000 ξεπερνώντας κάθε αντίστοιχο προηγούμενο.

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 10%. Με βάση τις εκτιμήσεις του CDC, οι θάνατοι από υπερβολική δόση ήταν περίπου 66.000 το 2016. Η εξέλιξη αποδίδεται από τους ειδικούς στη συνεχή αύξηση της κατανάλωσης συνθετικών οπιοειδών. Περισσότεροι από 30.000 θάνατοι που συνδέονται με αυτά σημειώθηκαν μέσα στο 2017. Πολλοί θάνατοι συνδέονται επίσης με την υπερβολική χρήση αναλγητικών όπως η οξυκωδόνη και η υδροκωδόνη.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το CDC υποχρέωσαν την κυβέρνηση Τραμπ να εισηγηθεί προς τις φαρμακοβιομηχανίες τη μείωση έως και 15% της παραγωγής των έξι οπιοειδών αναλγητικών που συνδέονται περισσότερο με τους θανάτους. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η DEA ανέφεραν συγκεκριμένα ότι προτείνουν να μειωθούν οι ποσοστώσεις της παραγωγής της οξυκωδόνης, της υδροκωδόνης, της οξυμορφόνης, της διυδρομορφινόνης, της μορφίνης και της φαιντανύλης από 7% μέχρι 15% το 2019.

Έχουν ήδη γίνει εκατοντάδες αγωγές από πολιτείες, κομητείες καθώς και δήμους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εναντίον εταιρειών που παράγουν οπιοειδή, όπως οι Purdue Pharmaceuticals LP, Endo International Plc, Mallinckrodt Plc και Johnson & Johnson, προκειμένου να λογοδοτήσουν διότι συνέβαλαν σε αυτή την επιδημία. Καμιά από τις εταιρείες δεν σχολίασε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τον Μάρτιο ο Τραμπ παρουσίασε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης που περιλαμβάνει τη μείωση της συνταγογράφησης οπιοειδών με την επιβολή αλλαγών σε ομοσπονδιακά προγράμματα και τη χρηματοδότηση διαφόρων πρωτοβουλιών, αλλά και την επιβολή βαρύτερων ποινών σε διακινητές ναρκωτικών. Ο Τραμπ πρότεινε παράλληλα την επιβολή της θανατικής ποινής σε διακινητές ναρκωτικών, μια πρόταση πάντως που υποστήριξαν ελάχιστοι ειδικοί σε θέματα ναρκωτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL