Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
"Μικρές λεπτομέρειες" έμειναν για τη συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας για επιστροφές προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μικρές λεπτομέρειες" έμειναν για τη συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας για επιστροφές προσφύγων

Για μικρές λεπτομέρειες που έχουν απομείνει στις συμφωνίες της Γερμανίας με τη χώρα μας και την Ιταλία για την επιστροφή προσφύγων έκανε λόγο σε προχθεσινές της δηλώσεις η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθησαν πολύ εντατικές συνομιλίες και σε υπουργικό επίπεδο. Απομένει να διευκρινιστούν μόνο μερικές μικρές λεπτομέρειες» δήλωσε η Ελεονόρε Πέτερμαν. «Με βάση λοιπόν το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτές οι συμφωνίες θα επιτευχθούν» συμπλήρωσε. Η ακριβής ημέρα «κλεισίματος» των λεπτομερειών αυτών δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο οι δηλώσεις της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου έρχονται μόλις μια ημέρα μετά τις δηλώσεις της ίδιας της καγκελαρίου Άνγκελα  Μέρκελ.

«Βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης» είχε δηλώσει η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς. Η καγκελάριος είχε επίσης επισημάνει ότι η ίδια είναι πρόθυμη να συνομιλήσει και απευθείας με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε. «Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο» διευκρίνισε.

Την περασμένη Δευτέρα είχε ανακοινωθεί ότι Βερολίνο και Μαδρίτη είχαν φτάσει σε συμφωνία ανάλογη και ότι η έναρξη της εφαρμογής της ξεκινούσε στις 11 Αυγούστου. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η συμφωνία με την Ισπανία προβλέπει ότι η Γερμανία θα μπορεί εντός 48 ωρών από τον εντοπισμό τους στα γερμανοαυστριακά σύνορα να επαναπροωθεί στην Ισπανία πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει εκεί αίτημα ασύλου, μέσω του συστήματος Eurodac.

Μάλιστα, την εν λόγω συμφωνία επέκρινε ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων (FDP) για την ευρωπαϊκή πολιτική Αλεξάντερ Λάμπσντορφ κάνοντας λόγο για «αστείο», καθώς, όπως είπε, εάν κάποιος θέλει να μεταβεί από την Ισπανία στη Γερμανία, δεν θα το κάνει μέσω Αυστρίας, αλλά μέσω Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμφωνίες επιστροφών είχαν συμφωνηθεί επί της αρχής με Ισπανία και Ελλάδα στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε υποσχεθεί στη Γερμανία τέτοιου είδους διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο της Ε.Ε. προκειμένου να πείσει τότε τον υπουργό της των Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ να αποκηρύξει το σχέδιό του να επαναπροωθεί μονομερώς από τις αρχές Ιουλίου κάθε αιτούντα άσυλο που έχει ήδη καταγραφεί στη βάση δεδομένων Eurodac.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL