Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ιστορίες για το καλοκαίρι / Πώς "νίκησε" η Βιέννη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες για το καλοκαίρι / Πώς "νίκησε" η Βιέννη

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το περιοδικό "Economist" δημοσίευσε τη λίστα με τις πόλεις όπου ζει κανείς καλύτερα. Μια λίστα που στήνεται με κριτήρια την ποιότητα των υποδομών, της εκπαίδευσης, των παροχών υγείας, την ασφάλεια και το επίπεδο της πολιτιστικής προσφοράς σε κάθε πόλη.

Επί επτά συνεχή χρόνια πρώτη σ’ αυτό τον άτυπο ανταγωνισμό - που λειτουργεί μεταξύ άλλων και ως τουριστικός “κράχτης”- τερμάτιζε η Μελβούρνη, αλλά φέτος έγινε η ανατροπή στην κορυφή. “Πρωταθλήτρια κόσμου” βγήκε η Βιέννη, η πρωτεύουσα της Αυστρίας, η οποία ξεπέρασε στο φίνις την αυστραλιανή μεγαλούπολη χάρη στα πολύ χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και στην εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων ότι μειώνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη.

Τελευταία στη λίστα των 140 πόλεων που “βαθμολόγησε” το "Economist" βρέθηκε η Δαμασκός. Το ερώτημα είναι γιατί μπήκε στη λίστα. Για να θυμίσει σε όλους ότι στη Συρία γίνεται ακόμη πόλεμος ή από αδράνεια;

Εν πάση περιπτώσει το θέμα μας σήμερα είναι η νικήτρια. Μια πόλη στην καρδιά της Ευρώπης, που κατάφερε τη δεκαετία του 1990 να “επανεφεύρει” τον εαυτό της. Μέχρι τότε η Βιέννη ήταν μια πόλη γέρικη, με μια δόση παρακμής. Η αυτοκρατορική της λάμψη είχε θαμπώσει, η “ουδετερότητά” της την έκανε γοητευτική κυρίως ως τόπο κατασκοπευτικών θρίλερ, πραγματικών ή προϊόντων έμπνευσης των συγγραφέων.

Από τις αρχές του 1990 η πόλη άρχισε να αλλάζει. Να δίνει τόπο στα νιάτα εκσυγχρονίζοντας την παλιά κουλτούρα του καφέ και των καφενείων της. Να φτιάχνει ποδηλατόδρομους μέσα στο ιστορικό κέντρο και πλάι στον Δούναβη. Να πλασάρει σε όλο τον κόσμο το πρωτοχρονιάτικο κονσέρτο της Φιλαρμονικής της ως το ιδανικό άκουσμα για να ξεκινήσει η καινούργια χρονιά. Να “πουλάει” με εξαιρετικά διασκεδαστικό και πολύ σύγχρονο τρόπο τα περασμένα μεγαλεία της.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σπίτι του Μότσαρτ. Ούτε τρία χρόνια δεν έζησε ο μεγάλος μουσικός στον τρίτο όροφο της Ντομγκάσε 5, ελάχιστα από τα πράγματά του βρίσκονται πραγματικά εκεί, αλλά ο Δήμος της Βιέννης κατάφερε να στήσει ένα πολύ έξυπνο μουσείο, που προσφέρει στον επισκέπτη μια εικόνα για το πώς ζούσε και πώς συνέθετε τα αριστουργήματά του ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Κανείς στην Αθήνα δεν σκέφτηκε να κάνει το ίδιο για το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων.

Επιπλέον η Βιέννη διαθέτει ένα από τα καλύτερα - και πιο προσιτά για κατοίκους και επισκέπτες- δίκτυα μέσων μαζικής μεταφοράς. Μ’ αυτά διακινούνται 2,6 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα, με κόστος για τον μόνιμο κάτοικο 365 ευρώ τον χρόνο και με πιστή τήρηση των δρομολογίων σε ποσοστό 99%.

Ο πιο σημαντικός λόγος για την υποδειγματική λειτουργία των ΜΜΜ στη Βιέννη είναι ότι η πόλη κατάφερε να φρενάρει την -εφιαλτική τον προηγούμενο αιώνα- κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων με κίνητρα και αντικίνητρα. Έτσι μόλις το 27% των μετακινήσεων στη Βιέννη γίνονται σήμερα με ΙΧ, την ώρα που κάτοικοι και επισκέπτες μετακινούνται σε ποσοστό 39% με τα ΜΜΜ, 27% με τα πόδια και 7% με το ποδήλατο. Ήταν κι αυτός ένας λόγος για να “πρωτεύσει” η Βιέννη στη λίστα του "Economist".

Προσευχές για την Αρίθα Φράνκλιν

Οι προσευχές συνηθίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη χώρα που αναγράφει στο νόμισμά της “στον θεό που εμπιστευόμαστε”. Αυτές τις μέρες πολλές προσωπικότητες της πολιτικής και της σόουμπιζ σπεύδουν να προσευχηθούν για τη θρυλική τραγουδίστρια της σόουλ Αρίθα Φράνκλιν, που είναι βαριά άρρωστη.

“Όπως οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, έτσι και η Χίλαρι κι εγώ έχουμε απόψε στον νου μας την Αρίθα Φράνκλιν και ακούμε τα τραγούδια της, που έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο τα τελευταία πενήντα χρόνια στη ζωή μας” έγραψε στο Τwitter ο Μπιλ Κλίντον, ενώ η Μπιγιονσέ αφιέρωσε τη συναυλία της στο Ντιτρόιτ, την πατρίδα της Φράνκλιν, στη "βασίλισσα της Σόουλ”.

Διαγωνισμός δίαιτας

Η παχυσαρκία είναι μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες του πληθυσμού σχεδόν σε όλες τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού. Γι' αυτό και ο Ακιλίσι Ποχίβα, πρωθυπουργός της Τόνγκα, μιας χώρας όπου το 50% των ενήλικων κατοίκων είναι υπέρβαροι, είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει στους ομολόγους του στην περιοχή έναν διαγωνισμό δίαιτας. Η πρότασή του είναι να προσπαθήσουν επί ένα χρόνο να χάσουν κιλά - και νικητής να αναδειχθεί αυτός που θα χάσει τα περισσότερα.

Σκοπεύει, μάλιστα, να την καταθέσει επίσημα στην επόμενη συνάντηση του Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού. “Συναντιόμαστε, μιλάμε ατελείωτα, αλλά όσες πρωτοβουλίες έχουμε πάρει μέχρι σήμερα για το κοινό πρόβλημα των πολιτών μας δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα” δήλωσε ο Ποχίβα, που φαίνεται να πιστεύει ότι μόνο το καλό παράδειγμα των ηγετών μπορεί τελικά να κάνει το θαύμα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL