Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
"Φύγετε από την πόλη μας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Φύγετε από την πόλη μας"

Σε παταγώδη αποτυχία κατέληξε η προσπάθεια της αμερικανικής Ακροδεξιάς να πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης έναν χρόνο μετά τα αιματηρά γεγονότα στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Λίγοι περισσότεροι από είκοσι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας Unite the Right (Ενώστε τη Δεξιά), τη στιγμή που η αντιφασιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας συγκέντρωσε εκατοντάδες άτομα.

Τους υπέρμαχους της "ανωτερότητας" της λευκής φυλής υποδέχτηκαν στο κέντρο της Ουάσιγκτον πολλαπλάσιοι διαδηλωτές, που φώναζαν "Ντροπή σας" και "Φύγετε από την πόλη μας". Η αστυνομία είχε αναπτύξει μεγάλες δυνάμεις ανάμεσα στις δύο συγκεντρώσεις προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε αντιπαράθεση.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί κοντά στην πλατεία Λαφαγιέτ φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν "Όχι στους ναζί, όχι στην Κου Κλουξ Κλαν, όχι σε μια φασιστική Αμερική".

"Λένε ότι η καλύτερη στρατηγική είναι να αγνοούμε τους υποστηρικτές της ανωτερότητας της λευκής φυλής, αλλά αντιθέτως τους δίνουμε πολλή προσοχή. Θεωρούμε ότι θα ήταν τεράστιο λάθος να αφήσουμε τους φασίστες να τριγυρνάνε στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας χωρίς αντίσταση" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κέι Πρίτσκερ από την αντιρατσιστική οργάνωση Answer Coalition.

Την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον ανέλαβε ο 34χρονος Τζέισον Κέσλερ, ο οποίος τον περσινό Αύγουστο είχε διοργανώσει τις κινητοποιήσεις της Ακροδεξιάς στην πόλη Σάρλοτσβιλ. Εκείνη την ημέρα ένας νεαρός που ταξίδεψε στη Σάρλοτσβιλ για να συμμετάσχει στη συγκέντρωση έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος αντιρατσιστών διαδηλωτών, σκοτώνοντας μια 32χρονη γυναίκα, τη Χέδερ Χάιερ, και τραυματίζοντας άλλα δεκαεννέα άτομα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που τότε είχε κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε φασίστες και αντιφασίστες διαδηλωτές, δέχτηκε χθες τα πυρά του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υποστήριξε ότι οι επιθέσεις που εξαπολύει κάθε τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται "πολύ κοντά στην υποκίνηση βίας".

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Guardian", ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν τόνισε ότι η "εκστρατεία" του Τραμπ εναντίον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης "μπορεί να προκαλέσει σειρά γεγονότων, όπως να βλάψει το έργο των δημοσιογράφων και να οδηγήσει σε αυτολογοκρισία". Έκανε μάλιστα λόγο και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που θα μπορούσε να διερευνήσει δικαστήριο για το κατά πόσον ο Τραμπ θα ήταν ένοχος για υποκίνησης βίας αν, για παράδειγμα, μαχαιρωθεί ένας δημοσιογράφος, ο οποίος κάλυπτε μια συγκέντρωση.

Ο Αλ Χουσέιν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την αδιαφορία του Αμερικανού Προέδρου σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και σημείωσε ότι η ρητορική του Τραμπ προς τις μειονότητες και τον Τύπο παραπέμπει στα σκοτεινότερα χρόνια του 20ού αιώνα. Κατέληξε, σημειώνοντας ότι το παράδειγμα του Τραμπ επιτρέπει σε αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επιτίθενται στον Τύπο με τρόπους που δεν τολμούσαν παλιότερα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΚΚΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL