Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Η καταδίκη της Monsanto βυθίζει τις μετοχές της Bayer
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η καταδίκη της Monsanto βυθίζει τις μετοχές της Bayer

Δικαίωση για τον κηπουρό Ντιγουέιν Τζόνσον, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι η χρήση του Roundup του προκάλεσε τον καρκίνο

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας έπεσαν χθες οι μετοχές της Bayer έπειτα από την καταδίκη της θυγατρικής της Μonsanto από την αμερικανική Δικαιοσύνη, μια απόφαση που φυσικά δεν είναι άσχετη με την κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Reuters, oι μετοχές της γερμανικής εταιρείας έχασαν περίπου το 10% της αξίας τους, υποχωρώντας στο επίπεδο των 83,48 ευρώ.

Οι χρηματιστηριακές απώλειες οφείλονται στην καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε την Παρασκευή δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο σε βάρος του αγροχημικού κολοσού Monsanto, ο οποίος τον Ιούνιο εξαγοράστηκε από την Bayer έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Monsanto οφείλει να πληρώσει 290 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου Roundup, στο οποίο κρίθηκε ότι οφείλεται ο καρκίνος ενός 46χρονου Αμερικανού κηπουρού. Η υπόθεση ήταν η πρώτη ανάμεσα σε περίπου 5.000 παρόμοιες αγωγές που αντιμετωπίζει η εταιρεία στις ΗΠΑ.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι η Monsanto ενήργησε "κακοβούλως" και ότι η χρήση των ζιζανιοκτόνων της συνέβαλε "σημαντικά" στην ασθένεια του μηνυτή Ντιγουέιν Τζόνσον. Η εταιρεία καταδικάστηκε να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους.

Η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πάγια θέση της ότι η γλυφοσάτη (βασική δραστική ουσία του Roundup) δεν προκαλεί καρκίνο και δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για την ασθένεια του μηνυτή.

"Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός ότι οκτακόσιες επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), εθνικά ινστιτούτα υγείας και άλλες κανονιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν το γεγονός ότι η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο και δεν προκάλεσε τον καρκίνο του κ. Τζόνσον" τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο (ΙARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει χαρακτηρίσει τη γλυφοσάτη "πιθανότατα καρκινογενή", ενώ την ίδια άποψη έχουν εκφράσει πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικοί οργανισμοί.

Πριν από λίγους μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε στις πιέσεις της φαρμακοβιομηχανίας, ανανεώνοντας την άδεια χρήσης της ουσίας στα κράτη-μέλη της. Η Ελλάδα καταψήφισε την απόφαση και συντάχθηκε με την πρωτοβουλία της Γαλλίας και άλλων τεσσάρων χωρών για την απαγόρευση της χρήσης της σε ευρωπαϊκό έδαφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL