Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
ΗΠΑ: Ένα χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση ρατσιστών στη Σάρλοτσβιλ... / Ακροδεξιά πρόκληση στην Ουάσιγκτον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Ένα χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση ρατσιστών στη Σάρλοτσβιλ... / Ακροδεξιά πρόκληση στην Ουάσιγκτον

Ενισχυμένη από τη διχαστική ρητορική Τραμπ, η αμερικανική Ακροδεξιά επιστρέφει στο πολιτικό προσκήνιο με μια συγκέντρωση - πρόκληση στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών την Κυριακή, ακριβώς ένα χρόνο από τη ρατσιστική διαδήλωση στη Σάρλοτσβιλ και τη δολοφονική επίθεση ρατσιστή εναντίον των δημοκρατικών πολιτών που στοίχισε τη ζωή μιας διαδηλώτριας και τον τραυματισμό δεκάδων.

Δεκάδες οργανώσεις και κινήματα θα απαντήσουν στους ρατσιστές με διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, στη Σάρλοτσβιλ και σε άλλες αμερικανικές πόλεις για να στείλουν μήνυμα εναντίον του φασισμού που σηκώνει κεφάλι στις ΗΠΑ.

Προσπαθώντας να αποφύγουν μια επανάληψη των ένοπλων παρελάσεων μελών της Κου Κλουξ Κλαν και άλλων ρατσιστικών οργανώσεων, οι αρχές της Ουάσιγκτον έδωσαν μεν άδεια στους διοργανωτές, αλλά απαγόρευσαν την οπλοφορία. Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της κινητοποίησης Unite the Right (Ενώστε τη Δεξιά), στην οποία συμμετέχουν φασιστικά μορφώματα, υπέρμαχοι της οπλοκατοχής και της "ανωτερότητας" της λευκής φυλής, που "ψαρεύουν" στα θολά νερά της ακροδεξιάς πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μίριελ Μπάουζερ καταδίκασε "το μίσος, τον αντισημιτισμό, τη ρητορική που περιμένουμε να ακούσουμε την Κυριακή", όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι η αστυνομία θα προστατεύσει όλους όσοι θα συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις που έχουν εξασφαλίσει την άδεια των αρχών.

Η αστυνομία της Ουάσιγκτον και κομητειών της γειτονικής πολιτείας της Βιρτζίνια συντονίζονται με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την εισροή ακροδεξιών από όλη τη χώρα καθώς και πιθανές συγκρούσεις με αντιδιαδηλωτές. Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας ήδη κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δικαστικό χαστούκι στις εν κρυπτώ απελάσεις

Η πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο με συνοπτικές διαδικασίες δέχθηκε χθες ένα ουσιαστικό όσο και υψηλού συμβολισμού ράπισμα από ομοσπονδιακό δικαστή της Ουάσικτον.

Ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν επέβαλε την άμεση επιστροφή στις ΗΠΑ μιας γυναίκας και της κόρης της που μεταφέρονταν την ίδια ώρα αεροπορικώς στο Ελ Σαλβαδόρ, αναγκάζοντας τους πράκτορες που τις συνόδευαν να τις γυρίσουν πίσω στο Τέξας.

Οι δυο γυναίκες είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου και είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης για απέλασή τους. Ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν εξετάζε το αίτημά τους όταν η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) τον ενημέρωσε ότι οι δύο γυναίκες είχαν ήδη επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό το Σαλβαδόρ.

Ο δικαστής απαίτησε να επιστρέψει αμέσως το αεροπλάνο, χαρακτήρισε σκανδαλώδη την απόφαση απέλασης και άφησε αιχμές ότι ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ενδέχεται να είναι ένοχος για ασέβεια προς το δικαστήριο.

Εν τω μεταξύ το αεροπλάνο είιχε φτάσει στον προορισμό του. Οι δυο γυναίκες δεν αποβιβάστηκαν, αλλά επέστρεψαν στις ΗΠΑ καθώς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας συμμορφώθηκε με τη δικαστική απόφαση, όπως δήλωσε αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ACLU η "Κάρμεν", όπως είναι το ψευδώνυμο της γυναίκας, είχε φύγει από το Ελ Σαλβαδόρ έπειτα από είκοσι χρόνια φρικτής σεξουαλικής κακοποίησης από τον σύζυγό της και αφού δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της από μια συμμορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL